YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'KIYAK'I ONAYLAYAN DEMİREL, ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ GÖSTERDİ

Topu Mahkeme'ye attı

Tartışmalı 'kıyak yasa'yı onaylayan Cumhurbaşkanı Demirel, "gerekçede yeni unsurlar getireceğim" demesine rağmen, gerekçesinde tatmin edici açıklama getiremedi

ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'milletvekillerine kıyak emeklilik' olarak bilinen 4505 sayılı kanunun "yayımlanmasını" uygun bulduğunu bildirdi. Demirel, Anayasa Mahkemesi'nin, daha önce iptal ettiği benzer kanunun iptal gerekçesinin yayımlanmadığını hatırlatarak, gerekçeli kararın yayımından sonra konuyu yeniden inceleyeceğini bildirdi.Demirel, iki gün ertelediği onaylama kararından önce, "gerkli izahı yapacağım, yeni unsurlar ekleyeceğim" dediği açıklamasında hiçbir yeni unsura yer vermedi.

İptal edilen yasa hala yürürlükte

Demirel, açıklamasında, "26 Ekim 1990 tarihinde çıkarılan 3671 sayılı Kanun'un, 3 Nisan 1997 tarih ve 4234 sayılı kanunla değiştirildiğini ve halen milletvekillerinin ödenek, yolluk ve emekliliklerinin bu kanuna göre belirlendiğini" hatırlatarak, bu kanuna göre, emekli milletvekillerinin, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumuna bakılmaksızın, 720 milyon lira emekli maaşı aldığını kaydetti. 4234 sayılı Kanun'un Anayasa Mahkemesi tarafından 27 Mayıs 1999 tarihinde bir ara kararla iptal edildiğini belirten demirel, Mahkeme'nin gerekçeli kararı henüz yayımlanmadığı için bu kanunun halen yürürlükte olduğunu hatırlattı.

İptal edilirse maaşlar düşecek

4234 sayılı Kanun'un iptaline dair gerekçeli karar yayımlandığı takdirde; bugün 720 milyon lira olan milletvekili emekli aylığının, Emekli Sandığı emeklileri için 622 milyon, SSK'ya bağlı olanlar için 110 milyon, Bağ-Kur emeklisi için ise 90 milyon liraya düşeceğini anlatan Demirel, 27 Ocak 2000'de Meclis'te kabul edilen 4505 sayılı Kanun'un, mevcut durumu muhafaza etmek için çıkarıldığını ifade etti.

86. Madde'yi değiştirin

Açıklamasında, 'sorunun kaynağı' olarak, bugüne kadar bu konuda çıkarılan yasaların iptaline gerekçe olan Anayasa'nın 86. maddesini gösteren Demirel, şunları kaydetti: "Bu maddenin kaldırılarak, TBMM üyelerinin özlük hakları, kanunla düzenlenir' diye bir hükmün getirilmesi ve şarta bağlanmaması, sorunu çözecektir. Dünyanın bütün demokratik ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de, özlük haklarına ait kanun çıkartma yetkisi, yasama organına ait olmalıdır."

'Gerekçeli kararı bekliyorum'

Anayasa Mahkemesi'nin 4234 sayılı Kanun'un iptal kararının gerekçesinin açıklanmaması nedeniyle yasayı Meclis'e geri göndermediğini kaydeden Demirel, 4505 sayılı Kanun'un 4234 sayılı Kanun'dan ayrı bir Kanun olduğu nu savunarak, açıklamasını şöyle tamamladı: "Anayasa Mahkemesi'nin 4234 sayılı Kanun'a karşı ileri sürdüğü itirazların ne kadarının, 4505 sayılı Yasa ile karşılandığı hakkında, bu aşamada bilgimiz yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gerekçesini bekleyecek zaman da yoktur. Çünkü, 15 günlük süre bugün dolmaktadır. Anayasa Mahkemesi tarafından son defa iptal olunan 4234 sayılı Kanun'un iptal gerekçesi yayımlandıktan sonra durum tarafımdan tetkik ettirilecek, yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması hususunda, bir karara varılacaktır."




Kağıda basmak için tıklayın.

Hükümet Meclis'e el koydu

FP'de demokrasi yarışı
14 Mayıs'ta yapılacak kongrede Fazilet Partisi'nde adaylar netleşiyor. Genel Başkan Kutan ve Grup Başkanvekili Arınç adaylıklarını açıklarken, Gül ise kararını Kutan ve Arınç ile görüşerek verecek
Çiller'den Demirel'e AP selamı
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle "AP eski Genel Başkanı" sıfatıyla Cumhurbaşkanı Demirel'i Çankaya Köşkü'nde ziyaret etti. Adalet Partisi'nin kuruluşunun 39. yıldönümü dolayısıyla önce DYP Genel Merkezi'nde tören yapıldı. Eski AP ve DP'lilerin de katıldığı törende konuşan Çiller, AP'nin; DP'nin hapishanelerde çürütüldüğü, idam sehpalarında can verdiği bir ortamda kurulduğunu anlatarak, "AP, kendisini DP'nin devamı sayıyordu. Tıpkı bizim DYP'yi DP'nin, AP'nin devamı saydığımız gibi... Bu vesileyle onurlu çilekeşleri, rahmetli Bayar'ı, şehitlerimiz Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı, AP'nin kurucusu Ragıp Gümüşpala'yı minnetle, rahmetle, Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel'i sevgi ve saygıyla anıyoruz ve selamlıyoruz. Müsterih olsunlar, canımız pahasına da olsa, emanetlerini yücelteceğiz" dedi.
Ecevit: Müfettişler konuyu inceliyor
ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit, Batman Valiliği'nin ithal ettiği silahlarla ilgili olarak DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise konunun Başbakanlık Teftiş Heyeti'nce ele alındığını ve hazırlanan raporun İçişleri Bakanlığı'na sunulduğunu bildirdi. Ecevit, "İçişleri Bakanlığı'nda bildiğim kadarıyla Mülkiye Müfettişleri konuyu inceliyorlar. Herhalde kısa bir süre içerisinde bir sonuca varılır" dedi. Başbakan Ecevit, kamuoyunda "kıyak emeklilik" diye bilinen yasanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanmasıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanı biliyorsunuz bu sabah (dün) yasayı onayladı. Ortada kıyak bir emeklilik durumu olmadığını açıkladı. Yapılmak istenen değişikliğin milletvekili aylıklarına veya eski emekli milletvekillerinin aylıklarına herhangi bir ilave getirmeyeceğini açıkladı. Aynı zamanda Anayasa'nın 86. maddesinin değiştirilmesi ve böylelikle bundan böyle milletvekili aylıklarının başka birçok ülkede olduğu gibi doğrudan doğruya TBMM tarafından belirlenmesini önerdi."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...