YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


İtinayla 'gaz verilir'

Okumamaktan yakınılırken "başarı serisi" kitapları peynir ekmek gibi satıyor. Birkaç yüz sayfada, kişiyi "başarılı, zengin, etkileyici" hale getirme iddiasındaki kitaplar sihirli değnek olarak sunuluyor.

İSTANBUL- Türkiye'de okuma oranının düşüklüğünden yakınılırken, "başarı" serisi kitapları peynir ekmek gibi satıyor. Okuyanı, birkaç yüz sayfada "hayatta başarılı, zengin, sevilen, başkalarını etkileyen kişi olabilme" haline getirme iddiasındaki kitaplar, insanlara sihirli değnek gibi sunuluyor.

'Özgüveni olmayanlar okuyor'

Geniş kitleler ya da bir gruba karşı üstünlük sağlamanın, kısa yollardan zengin olmanın yöntemlerini öğreten "başarı" kitapları, önsözünden son satırlarına kadar "büyük lider, başarılı yönetici, kendinden emin zengin" olmanın binbir yolunu anlatıyor. Kitaplar, aslında var olan fakat uzun yıllar ortaya çıkamamış bir okuyucu kitlesinin de gerçekliğini sergiliyor. Uzmanlar, okuyucuların bu tür kitaplara yönelmesinin, insanların diyalog kurarak dertleşmeyi bir acziyet, yükselme yolunda yardımlaşmayı ise rekabet olarak algılamalarından kaynaklandığını belirtiyorlar.

Rekabet artıyor

Pskiyatrist Doç. Dr. Sefa Saygılı, bu tip kitaplara kendisine güveni olmayan kişilerin ilgi gösterdiğini söyledi. Saygılı, bu kitapların son zamanlarda satış rekorları kırmasını, günümüz rekabet ortamının hareketlenmesinden kaynaklandığını vurguladı. Toplumun liberalleşmesinin bir getirisi olarak bu kitapların rağbet gördüğünü ifade eden Saygılı, bu kitaplara kendine yeterince güvenmeyenlerin daha sık başvurduğunu kaydetti. Saygılı, kitapların ülkemiz toplum yapısına uygun bulunmadığının da önemine dikkat çekerek: "Gördüğüm kadarıyla Batı toplumu için yazılan ve tavsiyeleri bize uymayan kitaplar; bu kitaplara körü körüne bağlanan okuyucular için zararları bile dokunabiliyor" diye konuştu. Kitapların önerdiği yolları uygulamak için ortam bulamayan okuyucunun daha fazla strese girebileceğini belirten Saygılı, insanların eksiklerini tamamlamak ve sıkıntılarını gidermek için psikologlarla birebir iletişim kurulmasıyla en iyi çözümlerin bulunacağını söyledi.

Seçicilik önemli

Meridyen Eğitim Danışmanlık Hizmetleri'nde bireyin gelişimine yönelik seminerler veren İsmail Karasu ise bu kitapların yabancı kaynaklı olmasından çok, seçiciliğin daha önemli olduğunu söyledi. Bilginin evrenselliğini vurgulayan Karasu, birebir insanlarla görüştüğü seminerlerinde de değişik kitaplara başvurduklarını belirterek: "Anthony Robins kadar Marifetname, Kimya-ı Saadet de okuyoruz" dedi.

'Sadece kitap faydalı olmayabilir'

Bu sektörde, "Negatif Limanlardan Pozitif Sulara" isimli kitabıyla tanınan Oğuz Saygın da, okuyucuların sadece moda olduğu için aldıkları bir tek kitapla değişip, başarıya ulaşacaklarına inanmalarının büyük bir yanılgı olacağını söyledi. Kitaplarda yer verilen başarı öykülerini, okuyucuların bilinçli olarak değerlendirmesi gerektiğini anlatan Saygın, "Okuyucu yazılan öykünün, kendi içinde bulunduğu ortama uygun olup olmadığına dikkat etmezse, sıkıntıya düşebilir. Hiçbir bedel ödemeden zengin olmanın yollarını arayanlar, ellerindeki kısıtlı imkanlarla, milyarlarca liralık bir işe talip olup hüsrana uğrayabilir" diyor. Müfredattaki kitaplarda sadece mantığın bulunduğuna dikkat çeken Saygın, başarı kitaplarının hayalgücüne ağırlık verdiğini belirterek, ikisini sentezleyerek yorumlama noktasında okuyucuya büyük görev düştüğünü kaydetti. Saygın, okuyucunun elindeki kitaptan ne istediğini biliyor olmasının da önemli bir faktör olduğuna değinerek, okuduklarını kendi hayatlarına uygulama kararlılığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Ümmühan ATAK


Kağıda basmak için tıklayın.

Kaplan Kayseri'de Hocaların Hocası merhum Prof. Mehmet Kaplan'ın evindeki altı bine yakın kitap, Erciyes Üniversitesi'nde hazırlanan, adının verildiği kitaplığa yerleştirildi.
Yalçın Tura'ya 65. yıl armağanı
TÜRK müziğinin günümüzdeki önemli temsilcilerinden kuramcı, müzikolog ve besteci Yalçın Tura'nın 65. doğum yıldönümü nedeniyle Ayangil Türk Müziği Orkestra Korosu ve solistleri 13 Şubat Pazar günü (yarın) İTÜ Maçka binasında "Yalçın Tura'ya Armağan" konseri verecek. Ayangil Türk Müziği Orkestra Korosu ve solistleri usta müzikçiye adadıkları konserde sanatçının Şeyh Galib'in şiirleri üzerine tenor solo, soprano solo, orkestra ve koro için bestelediği "Şeyh Galib'e Saygı Kantatı" ile aralarında Turan Oflazoğlu ve Oktay Rıfat'ın şiirlerine yazılmış şarkıların, librettolarını bizzat bestecinin kaleme aldığı "Sevmek Nedir" melodramı ve "Karacaoğlan Operası"ndan seçilmiş örneklerin yer aldığı "Tura Şarkıları"nı seslendirecek. Ruhi Ayangil'in yöneteceği konserde Tura'nın eserlerini Erol Uras, Ayla Büyükataman, Işın Güyer, Özlem Abacı, Zafer Tekelioğlu, Özgül Özbilen ve İlhan Yazıcı seslendirecek. CD ve kaset olarak da yayınlanan bu repertuar, "Makam temeline dayalı Türk müziğinde yüzyılın değişimi" olarak nitelendiriliyor ve Türk müzik tarihinde yeni bir devrenin açılmasına öncülük edeceğine dikkat çekiliyor.
Kahpe Bizans'a günde 69 bin 95 kişi
ANKARA- Gani Müjde'nin sinemada ilk yönetmenlik denemesi olan Kahpe Bizans filmi, seyirci rekoru kırmaya devam ediyor. Filmi şu âna kadar günde ortalama 69 bin 95 kişi izledi. Kamuoyunun filmin çekiminden yıllar önce film hakkında bilgilendirildiği ve çekim aşamasında da neredeyse her sahnenin sahne arkasının 'televole', 'paparazzi' türü programlarla magazin gündeminden inmediği Kahpe Bizans'ın Türkiye genelinde dağıtımını üstlenen Özen Film`in verdiği bilgiye göre, film, 3 hafta içerisinde 1 milyon 451 seyirciyi sinema salonlarına çekti. Topladığı gişe hasılatı ile "En Çok İzlenen Türk Filmi" rekorunu kırmaya hazırlanan film, şu anda 50 sinemada gösterimde. Filmde, Mehmet Ali Erbil, Cem Davran, Hande Ataizi, Nurseli İdiz, Ayşegül Aldinç, Demet Şener, Sümer Tilmaç, Yılmaz Köksal, Cem Karaca ve Metin Şentürk gibi isimler rol alıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...