YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Soğuk, işkence ve katliam

ÇEÇEN mücahitlerin çekilmesiyle Grozni'yi ele geçiren Ruslar, kentte kalan sivilleri toplu olarak katletmeye başladı. Human Rights Watch, Ruslar'ın nasıl insanlık suçu işlediklerini örneklerle duyurdu. Ruslar, Çeçenler'i aile boyu kurşuna diziyor.
GROZNİ'DE de toplu katliama girişen Ruslar, tutukladıkları insanları gözleri bağlı esir kamplarına götürerek günlerce dayak atıyor. Üzerlerine buzlu su dökülerek dondurucu soğukta bırakılan Müslümanlar, işkenceyle öldürülüyor.

GROZNİ- Çeçen mücahitlerin çekilmesi ile Grozni'de kontrolü ele geçiren Rus askerlerinin kentte kalan sivilleri toplu olarak katletmesinden ve işkence yapmasından endişe ediliyor. Daha önce ele geçirdikleri bölgelerdeki sivilleri, savaşta ölen arkadaşlarının intikamını almak gerekçesiyle katleden Rus askerlerinin yaptığı insanlık dışı katliamları anlatan Çeçenler, başkentte kalan yakınları için dua ediyor. İnguşistan'daki mülteci kampına ulaşmayı başaran Çeçenler, Ruslar'ın onlarca kişiyi nasıl acımasızca katlettiğini insan hakları örgütlerine anlattı. 79 yaşındaki Solongeri Yevloyev Human Rights Watch örgütüne üç akrabasının ve bir komşusunun nasıl öldürüldüğünü anlattı. 22 Aralık'ta saat öğleden sonra 2.00 sıralarında akrabası 67 yaşındaki Ebukar Yevloyev'in evinden silah sesleri geldiğini ancak korkusundan dışarı çıkamadığını söyledi. Bir başka komşusunun eve gittiğini ve avluda Ebukar ile Sparbek'in cesetlerini bulduğunu anlattı. Solongeri, arka bahçede ise Ebukar'ın karısı Minusa ile komşuları Zeynep Gairbekova'nın başlarından vurulmuş bir şekilde bulunduklarını söyledi.

Gece 3.45'te gelen ölüm

Staropromyslovski'de yaşayan 27 yaşındaki İsa, Ruslar'ın günlerce evlerini bombaladıktan sonra Çeçen savaşçıların bulunup bulunmadığını anlamak için çiftliğe geldiklerini ve kimseyi bulamayınca korkulacak bir şey olmadığını ve bombardımanın sona erdiğini söylediklerini aktardı. Ruslar'dan aldıkları güvence ile kendisinin, 56 yaşındaki annesi Duğurkan ve 33 yaşındaki kızkardeşi Aişat Arçakova'nın evlerine geri döndüklerini belirten İsa, 28 Aralık'ta saat 3.45 sıralarında eve gelerek annesini ve kızkardeşini kurşuna dizdiklerini kaydetti. Genç bir erkek olduğu için çiftlik dışında saklandığını anlatan İsa, iftar saatinde geri döndüğünde Ruslar'ın evi ateşe verdiklerini gördüğünü söyledi. İsa, ertesi gün alevlerin sona ermesinin ardından annesinin ve kızkadeşinin yanmış cesetlerini bulduğunu anlattı. Tam bu sırada Rus askerlerine yakalandığını kaydeden İsa, askerlerin kendisini silahlarının dipçikleri ile bayılana kadar dövdüklerini söyledi.

Kurşuna dizilen kadınlar

33 yaşındaki Petimat Goygova'nın ifadesine göre, 59 yaşındaki annesi Meryem, 19 Ocak'taki Rus bombardımanı sırasında yaralanmış. Meryem'in 31 yaşındaki oğlu Muhammed ile iki komşusu Risvan ve Hamid Meryem'i tıbbi tedavi için Grozni'nin dışına çıkarmaya karar vermişler. Kısa bir süre yürüyüşten sonra iki Rus zırhlısına rastlayan bu dört kişi tıbbi yardım istediklerini anlatmışlar. Petimat, Rus askerlerinin üç erkeği acımasız bir şekilde dövdüklerini ve annesini de kurşuna dizdiklerinisöyleyerek, baygın haldeki erkekleri alan Ruslar'ın bu kişileri bilinmeyen bir yere götürdüğünü ve o günden bu yana bir haber alamadıklarını belirtti. Annesinin askerlere yardım etmeleri için yalvardığını anlatan Petimat, Rus askerlerinin yardım edeceklerini söyleyip yaşlı kadını kurşunladıklarını belirtti. Ruslar'ın ölen arkadaşlarının intikamını sivillerden alacaklarını söylediğini anlatan Petimat, el arabasında yatan annesinin karnında ve yüzünde kurşun yaraları bulunduğunu ve gözlerinin yuvalarından çıkmış bir halde olduğunu kaydetti.

Aileler toplu olarak katlediliyor

39 yaşındaki Saipuddin Sadullayev kendisi ile birlikte bodrumda saklanan 50 yaşındaki Said Selim Tungayev'in Ruslar tarafından katledildiğini anlattı. 20 Ocak tarihinde öğle saatlerinde saklandıkları evin kapısında gürültüler duyduklarını söyleyen Saipuddin, Said Selim ile birlikte dışarı çıktıklarını belirtti. Rus askerlerine Çeçen savaşçıların bölgeden ayrıldıklarını anlattıklarını söyleyen Saipuddin, Ruslar'ın Selim'e ateş açtıklarını kaydetti. Kolundan yaralanıp yere düşen Selim'in yanına gelen Ruslar'ın yaşlı adamı başından vurduklarını söyledi. Daha sonra bir komşularının yanlarına gelerek, Zübayev ailesinin bütün fertlerinin ve Hamid Taramov'un evindeki herkesin Ruslar tarafından katledildiğini anlattığını ifade eden Saipuddin, Rus askerlerinin ertesi gün geri dönerek kendilerini tutukladığını belirtti. Bu askerlerin Çeçenler tarafından esir alınan General Malofeyev'in adamları olduğunu söyleyen Saipuddin, kendilerini sağ olarak getirdikleri için diğerlerinin kızdıklarını belirtti. Daha sonra esir kampına götürülerek günlerce dayak yediklerini belirten Saipuddin, üzerlerine buzlu su dökülerek açık havada bırakıldıklarını ve günlerce işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Ruslar'ın elinden nakledildiği sırada kaçmayı başaran Saipuddin, İnguşistan'a zorlukla ulaştığını kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Amerika tarihten hiç ders almamış' ABD'yi "tarihten hiç ders almamakla" suçlayan Hatemi, "İki kutuplu dünya sisteminin adaletsizliğine dikkat çekerek, Avrupa'yı övdü ve "Avrupa Birliği tek kutuplu dünyayı desteklemiyor" dedi.
İsrail ateşkese yanaşmadı
Güney Lübnan'daki ateşkesin denetlenmesinden sorumlu olan Uluslararası Komite dün toplandı. İsrail toplantıyı terkederek Lübnan'a geniş çaplı saldırı başlattı.

ABD'nin saygın haber ajansı UPI satılıyor
WASHINGTON- ABD'nin bir zamanlar en saygın haber ajansları arasında yer alan, ancak halen büyük bir mali krizde bulunan United Press International (UPI) dev bir internet şirketine satılmak üzere. UPI Başkanı Arnaud Deborchgrave, ajansın satılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. ABD basınında çıkan haberlerde ise UPI'ın ABD'deki en önemli abonelerinden olan internet şirketi Excite'ın ajansı devralmasının beklendiği yazıldı. Excite şirketi ise haberlerle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. UPI, 1980'li yıllara kadar AP, Reuter ve AFP gibi dünyanın en saygın haber ajansları arasında yer alıyordu. Ancak daha sonra girilen mali kriz, şirketin önemli ölçüde küçülmesine yol açtı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...