YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


AB Türkiye'ye katlanacak

İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş'e göre, AB, Türkiye'ye jeostratejik konumu için katlanacak

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği "AB üye adaylığının ekonomik ve hukuki etkileri" konulu toplantıda konuşan İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş, Türkiye'nin aday ülke olmasıyla AB'nin Türkiye'ye bakışının değiştiğini belirten Eriş, AB'nin Türkiye'ye 'katlanma' sebebini de şöyle yorumladı: "AB, Türkiye'ye jeostratejik konumu için katlanacak. Bölgedeki istikrarsızlığın AB'ye faturası var. Bu istikrasızlıktan kurtulmanın tek yolu Türkiye. Türkiye'yi desteklemek zorunda. AB eğer gerçekten dünya gücü olmak niyetinde ise Türkiye ile bütünleşmekten başka yolu yok. AB gerçekten laikleşmek istiyorsa da Türkiye ile bütünleşecek. Türkiye, AB'ye aday tek Müslüman ülke. Bu, AB'ye çok önemli bir vizyon katacak. AB'yi uluslararası boyuta getirecek olan Türkiye'dir. "Eriş, gelecek birkaç ay sürprizlerle karşılaşılabileceğini, ancak hükümetin istikrar programının sonuç vereceğine inandığını ifade etti. Eriş, Türkiye'nin AB'ye adaylık için Kopenhag kriterleri denen siyasi kıstaslar, genel ekonomik kıstaslar ve Avrupa Topluluğu müktesebatına uymasının gerekli olduğunu söyledi. Bunun çok kapsamlı bir iş olduğuna ve günlük hayatı etkileyecek birtakım değişimlerin yaşanmasının gündeme geleceğine işaret eden Eriş, şöyle konuştu: "Türkiye neden bunlara katlansın? AB'ye tam üye olan 15 ülke ve aday olan 13 ülke var. Bu ülkedeki insanların hiçbiri Türkiye'nin siyasi koşullarının düzelmesinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadar faydalanmayacaktır. Biz bu koşullara uymazsak, AB'ye mal satmada sıkıntı yaşarız. Herhangi bir sektöre ilişkin AB'de ne düzenleme varsa bizim de o düzenlemelere sahip olmamız lazım. İster AB'ye tam üye olalım ister olmayalım, o koşullara uymazsak AB'ye mal satma olanağımız son derece kısıtlı olacak."

AYB'den 17 milyar Euro yardım gelecek

Gümrük birliğine uyum sürecinde Türkiye'nin rekabet mevzuatına uyumda geç kaldığına da işaret eden Eriş, "Rekabet mevzuatına zamanında uyum sağlamış olsaydık birçok kurum ve sektörümüz anti damping soruşturmasıyla karşılaşmayacaktı. Çünkü AB, kendisini kendisinden olmayana karşı savunma durumunda" diye konuştu. Türkiye'nin AB'ye aday ülke olmasıyla, üçüncü bir ülke olma konumundan çıktığını da belirten Eriş, AB'nin artık Türkiye'ye aday ülkelerin ihtiyaç duyduğu teknik ve mali yardımları ortaya koyacağını söyledi. Eriş, "Avrupa Yatırım Bankası (AYB) fonlarından şimdi aday ülkeler için öngörülen 17 milyar Euro'dur. Bundan Türkiye'nin yararlanması da söz konusu olacaktır" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Geleceğe yatırım yaptık
KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Temel Atay, "Biz Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz ve Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyoruz"dedi
TİSK hükümete kızgın
Sosyal Güvenlik tasarılarını değerlendirmek için 6 bakan bugün biraraya geliyor
Gelir dağılımında dökülüyoruz
TÜRKİYE'nin sahip olduğu sosyal göstergeler her geçen gün kötüye giden bir tablo oluşturuyor. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) hazırladığı "Türkiye Ekonomisi 200" isimli rapora göre, gelir dağılımındaki bozukluk rantiyenin lehine artarak devam ediyor. Şehirler arası gelir dağılımında da çarpıcı verilerin yer aldığı raporda, İstanbul milli gelirden yüzde 21 oranında pay alırken Hakkari, Bayburt, Bingöl gibi iller ise sadece binde 1'likbir pay alabiliyor. Halen Türk kadının yüzde 28'i okuma-yazma bilmezken, genel nüfus içerisinde lise ve üniversite mezunlarının oranı da sırasıyla yüzde 7 ve 3 gibi korkunç düşük oranlarda seyrediyor. Sosyal devletin en önemli iki unsurunu oluşturan sağlık ve sosyal güvenilk alanında da göstergeler olumsuz seyrediyor. Hasta yataklarının yüzde 40'ı üç ilde toplanırken, halen her dört kişiden birisi de sosyal güvenlikten mahrum olarak yaşıyor. Yeşil Kart uygulaması ise yeterli kaynak aktarılmadığı için istenen sonucu vermiyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...