YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail ateşkese yanaşmadı

Güney Lübnan'daki ateşkesin denetlenmesinden sorumlu olan Uluslararası Komite dün toplandı. İsrail toplantıyı terkederek Lübnan'a geniş çaplı saldırı başlattı.

NAKURA- Güney Lübnan'daki ateşkesin denetlenmesinden sorumlu Uluslararası Komite, 1996 Nisan'ında varılan sivillerin korunması anlaşmasının ihlaliyle ilgili olarak Lübnan'ın 12, İsrail'in de 4 başvurusunu ele almak üzere Güney Lübnan'da toplandı. Lübnan kaynakları, ABD, Fransa, Suriye, İsrail ve Lübnan heyetlerinin, İsrail işgali altındaki bölgede bulunan Nakura'daki Lübnan BM Geçici Gücü'nün (FINUL) merkezinde dün sabah şikayet başvurularını görüştüklerini belirttiler. Toplantı, yılbaşından bu yana dördüncü kez yapılmasına karşın, İsrail'in 1996 Nisan anlaşmasına uymayacağını açıklamasından sonra ABD'nin girişimiyle yapılması nedeniyle önem taşıyor. 1996 yılında İsrail'in düzenlediği Gazap Üzümleri harekatında 200 Lübnanlı'nın hayatını kaybetmesi üzerine oluşturulan uluslararası denetim heyetinin nezdinde İsrail ile Hizbullah arasında sivil halkın çatışmalardan korunmasına dayanan ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Bugün gelinen noktada, Hizbullah, İsrail'i anlaşmayı ihlal etmekle suçlarken, İsrailli yetkililer de, Hizbullah gerillalarını mevzilerini sivil halkın yoğunlukta olduğu bölgelerde kurmakla suçluyor.

"Celladın değil kurbanın yanında ol"

Lübnan Başbakanı Selim Hoss, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın, "Lübnan'da artan şiddetin sorumlusu olarak Hizbullah'ı" göstermesinden üzüntü duyduğunu söyledi. Hoss, "ABD, süper güç olarak celladın değil, kurbanın yanında yer almalıdır. Washington'un bölgede adil ve kalıcı bir barış kurulması yönündeki çabalarını sürdürmesini diliyoruz" dedi. Hoss, şiddetin tırmanışının barış sürecini tehlikeye soktuğunu ve 1996 Nisan ayında varılan anlaşmayı ihlal eden İsrail'in bunun baş sorumlusu olduğunu savundu. Albright, İsrail'in Lübnan'daki elektrik şebekelerini bombalamasından sonra, "İsrail'in yaptığının, krizin tırmanmasını istemediği yönünde kuvvetli bir işaret göndermek olduğunu" söylemişti.

İsrail ateşkesi sabote etti

Ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar da şiddetini sürdürdü. Hizbullah'ın İsrail saldırısına misilleme yapması üzerine toplantıdan çekilen İsrail, Güney Lübnan'a geniş çaplı saldırı başlattı. Haçlılar çağından kalma, Güney Lübnan'a ve Kuzey İsrail'e hakim tarihi kale üzerinde kurulu İsrail üssü Beaufort'taki savaş uçakları, öğleden sonra harakete geçti. Hizbullah mensuplarının İsrail saldırılarına yönelik misillemesinde bir İsrail askeri öldürüldü, bir asker de yaralandı. Böylece, geçtiğimiz üç hafta içinde hayatını kaybeden İsrail askerlerinin sayısı yediye yükseldi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...