YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Helikopterde ABD şanslı

TSK'nın yaklaşık 4 milyar dolarlık helikopter alımında Kongre engeli aşılma noktasına gelinen ABD firmaları daha şanslı. Avrupalı firmaların ise stratejik tercih nedeniyle devre dışı kalması bekleniyor.

ANKARA- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyon programı gereği yapacağı alımların önemli bir parçası olan helikopter alımında ABD firmalarının daha şanslı olduğu belirtildi. Teklif veren Avrupalı firmaların ise özellikle stratejik tercih nedeniyle devre dışı kalması bekleniyor. Bu arada Amerikan firmaları için en önemli sıkıntı olarak gösterilen Kongre izni konusunda önemli mesafeler alındığı ifade ediliyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Edip Başer'in, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Joseph Ralston'ın resmî davetlisi olarak Washington'da yaptığı temasların son derece olumlu geçtiği belirtiliyor. Başer'in gezisi sırasında iki ülke arasındaki savunma ilişkileri ve Türkiye'nin ABD'den silah alım programları, ayrıntılı şekilde ele alındı. Savunma kaynakları, Türkiye'nin AB'ye adaylığının tescilinin ve Türkiye'deki insan hakları alanında atılan adımların, ABD yönetiminin yanısıra Kongre'de de Türkiye'ye silah satışları konusunda daha olumlu bir hava oluşturduğuna dikkat çekiyor. En son zırhlı muharebe araçlarında kullanılacak zırh delici 25 milimetrelik mühimmat gibi hassas bir silahın Türkiye'de ortak üretimine izin veren ABD'nin, Ankara için büyük önem taşıyan taarruz helikopteri projesine de eskisine oranla daha sıcak baktığı gelen bilgiler arasında.

Yarışma çetin, ABD şanslı

145 taarruz helikopterinin Türkiye'de ortak üretilmesini öngören ihaleye, ABD'nin Boeing şirketi, AH-64 Apache Longbow; yine ABD'nin Bell Helicopter Textron şirketi, AH-1W King Cobra; Fransız-Alman ortaklığı Eurocopter, UHU-HAS Tiger; İtalyan şirketi Agusta, A-129 International; Rus-İsrail ortaklığı Kamov-IAI da, Ka-50/2 Black Shark modelleriyle katılıyor. Ancak savunma kaynakları, henüz karar ortaya çıkmasa da, ABD firmalarını daha şanslı görüyor. Son dönem dış politikada ortaya çıkan bazı gelişmelerin ve Türkiye'nin "stratejik tercihleri"nin bu noktada belirleyeci olacağına dikkat çekiliyor.

Olmazsa, İsrail-Rus ortak yapımı

İhalede ABD firmalarından sonra en çok şans verilen Rus-İsrail ortaklığı Kamov-IAI. Genelkurmay İkinci Başkanı Edip Başer'in Aralık ayı sonlarında İsrail'e yaptığı ziyarette gerçekleşen "Stratejik İşbirliği Toplantısı"nda bu konunun ele alındığı belirtilerek, "Ortadoğu'daki yeni süreç ve Suriye-İsrail görüşmelerinin aldığı yeni biçim bu konuda önemli bir rol oynayacak" değerlendirmesi yapılıyor.

Fransa ve Ermeni meselesi

Savunma kaynaklarının dikkat çektiği bir diğer nokta, ihaleye katılan Fransız-Alman ortaklığı'nın özellikle geçtiğimiz yıl Fransız Parlamentosu'nda ortaya çıkan "Ermeni soykırımını tanıyoruz" kararı nedeniyle şansının azalması.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...