YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Silahların adresi İsrail

Araştırmacı Suat Parlar, Batmangate skandalında adı geçen Kintex firmasının silah kaçakçılığı bağlantılarında özellikle İsrail'in birinci derecede önem taşıdığını ifade etti.

ANKARA- Türkiye'nin nefeslerini tutarak izlediği Hizbullah operasyonu devam ederken, gelişmelerin her aşamasında İsrail'e rastlanması dikkat çekici bulundu. Örgütün silah kaynaklarından operasyonun yönüne kadar hemen her noktada İsrail'in adının geçmesi, yeni soruları gündeme getirdi. Hizbullah operasyonu ile birlikte gündeme gelen en sarsıcı iddialardan birisi, bu operasyonda Türkiye ile İran arasında üstü örtülü bir yardımlaşma olduğu yolunda. Operasyonun başından bugüne kadar kulislerde konuşulan bu iddiayı önceki gün bir gazetenin manşetine taşımasıyla olaylar farklı bir boyut kazandı. Tahran'ın haberden hemen sonra bu olaylarla ilişkisi olmadığını açıklamasına rağmen, bu konuda önemli gelişmelerin olduğu ifade ediliyor. Türkiye-İsrail ittifakının ortaya çıkardığı yeni konsepti, kendi aleyhinde yorumlayan İran'ın, Türkiye'de ortaya çıkan Hizbullah yapılanmasını da bu gelişmenin bir uzantısı olarak gördüğüne dikkat çekiliyor. Bu nedenle Tahran, Türkiye hükümetine bu konuda yardımcı olarak, kendisine karşı geliştirilen bir operasyonun önünü kesti. Siyasi çevrelerde Hizbullah operasyonu tüm hızıyla devam etmesine rağmen, Türkiye-İran ilişkilerinde önemli bir gerginlik olmamasının altı çizilerek "Oysa çok daha küçük gelişmeler büyük gerginlik kaynağı olmuştu" değerlendirmesi yapılıyor.

Parlar 'Kintex'in adresi İsrail'

Araştırmacı Suat Parlar, Batman'da ortaya çıkan silah skandalıyla ilgili olarak adı geçen Kintex firmasının 1976'dan bu yana İsrail'le birlikte anıldığını belirtti. Parlar, bu firmanın silah kaçakçılığı bağlantılarında özellikle İsrail'in birinci derecede önem taşıdığını ifade ederek "Ancak her nedense olayın bu yönü üzerinde durulmuyor. Oysa uluslararası alanda Kintex ile İsrail 1976'dan beri birlikte anılıyor. 1976'da ortaya çıkan büyük bir silah kaçakçılığında bu ilişki belirginleşti" dedi.

Susurluk sonrasında ortaya çıkan gelişmelerde "kilit" sayılan kayıp Uzi silahlarının İsrail'den Türkiye'ye hibe edildiği, o dönemde belirlenmişti. Batman skandalında yeniden ortaya çıkan Ertaç Tinar'ın İsrail'le yakın ilişki içinde olması, özellikle suikast silahı olan "Uzi"lerin kaybolması ise halen sırrını koruyor. Ancak kayıp silahlarla ilgili bir başka önemli nokta, uzilerden bir tanesinin Hizbullah operasyonları sonrasında ele geçirilmesi. Batman'da valilik tarafından alınan kayıp silahların kim tarafından ve nasıl kullanıldığı ise henüz bilinmiyor. Tüm bu bilinmeyenlerin tek ortak noktası silahların adresinin İsrail olması.

Irak'taki Kürtler'i silahlandıran İsrail

Türkiye'yi yakından ilgilendiren Kuzey Irak'ta Kürt gruplarının silahlandırılmasında da İsrail'in büyük rol oynadığına dikkat çekilerek, "Dolayısıyla buradaki iki Kürt grubundan PKK'ya ve bölgedeki diğer yapılanmalara silah akışının kaynağında İsrail var" değerlendirmesi yapılıyor. İsrail'in bu bölgedeki terörü besleyerek özellikle GAP üzerindeki denetimini artırdığı da dikkat çeken gelişmeler arasında sayılıyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...