YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


Fethi Ağabey'i özledik

O, 'aşk'la, yaşadıklarıyla, hizmetleriyle yakın tarihimize bir kültür, irfan ve gönül adamı olarak damgasını vurdu. Yakın dostlarına ve bir dönemin yüksek öğrenim gençliğine "Ağabey"lik yaptı. O'nu çok özledik, özellikle de yokluğunu daha fazla farkettiğimiz son günlerde...

"Efendim, Evveli, âhiri, zâhiri, bâtını selâmlarım" diye başlıyordu 22 Kasım 1975 tarihinde, 'Dostluk Üzerine" irticâlen yaptığı konuşmasına Fethi Ağabey. "Dostluk üzerine konuşmak gibi; hiç mu'tâdım değil konuşmak. Elli üç yaşındayım. Kırk senedir söz orucu tutuyorum. En az yirmi senedir, yirmibeş senedir yazı orucu tutuyorum. Ne yazarım, ne çizerim. Zaten okur-yazar takımından da değilim" diyordu. O, az yazmıştı ama çok söylemiş, çok şey yapmıştı. 'Aşk' ile sevdiklerine ömrü boyunca emek vermişti. "Ama bu sözleri size sanki bir veda gibi, sanki son sözlerim gibi..." demişti ve iki yıl sonra da veda etmişti. "'Hâl sârîdir' buyurulmuştur. Maraz da sârîdir. Dilerim ve umarım ki, benim marazım sârî olmasın ve burada şevk sârî olsun, cezbe sârî olsun ve aşk sârî olsun."

Bir gönül ve hizmet adamı olarak yaşadığı döneme damgasını vurdu, toplumu bir bütün olarak ele alan hoşgörüsü ve sevgisiyle etrafında aydın bir çevre oluşturdu Fethi Gemuhluoğlu. İstanbul Türkçesi'nin tüm zerafetiyle konuşurdu. Yaptığı konuşmalarda, yazdığı mektup ve makalelerde iman, aşk, emek, hürriyet, güzel ahlak ve çalışkanlık gibi değerleri savundu ve bir dönemin yüksek öğrenim gençliğine bu değerleri aşıladı. Yazılarını Serdengeçti, Yeşilada, Arapgir Postası, Türk Yurdu, Düşünen Adam Mecmuası, Yeni Sabah ve Göldağı gibi gazete ve dergilerde yayımladı. Çevresinde her kesimden gençler olurdu. Faliyetlerini sevgi ve dostluk ekolüne dönüştüren Fethi Ağabey, gençlere sadece maddi ve manevi destek sağlamakla kalmamış, onlarda gördüğü bilgi, zeka, cesaret ve sanat pırıltısına göre herbirini ilim, düşünce ve kültür hayatına yönlendirmişti. Hayatı boyunca bağlı olduğu tasavvuf gereğince riya ve şöhretten uzak durmuş, birbirinden uzak çevrelerden edindiği dostlarına hizmet etmeyi ibadet kabûl etmişti. İnsanın 'insan'la, 'eşya'yla ve 'mücerret kavramlar'la olan dostluğuna inanmış, şöhret, mal ve uyku dışında herşeyle ve herkesle 'dost' olmanın gerekliliği üzerinde ısrarla durmuştu. Sadece yazdıkları ve yaşadıklarıyla değil, bütün hayatıyla yakın tarihimize bir kültür, irfan ve gönül adamı olarak damgasını vurdu. Çabalarının semeresinin yaşadığı yüzyılda değil gelecekte; yirmibirinci yüzyılda görüleceğini bilerek; "Gözü olana sabah ışımıştır" demişti. O, herkesin "Fethi Ağabey"i idi.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Tablo bana bir deva

O'nun sesi şiirlerden de geçti;
'GERÇEK OLAN AŞKTIR'
"KUTSAL emanet, merhabadır" diyen Fethi Gemuhluoğlu yeni çıkan 'Gerçek Olan Aşktır' kitabıyla, O'nu özellikle bugünlerde daha çok özleyenlere 'yeniden bir merhaba' diyor. 'Fethi Ağabey'in oğlu Selman Gemuhluoğlu'nun derlediği Şefik Memiş'in yayınladığı 'Gerçek Olan Aşktır', bu gönül adamını tanıyan şairlerin O'na ithaf ettikleri veya imzaladıkları şiirler, O'nunla ilgili yazdıkları bazı yazılar ve imzalı kitap notlarından oluşuyor. Kitap ayrıca, Fethi Ağabey'in kendi şiirleri ile unutulmaz konuşması 'Dostluk Üzerine'yi de içeriyor. Şiirler yazılış ya da yayınlanış tarihlerine göre kitaba alınmış. Kitaptaki şiirlerin bir kısmı, O'nun şiir defterlerinden veya kitap aralarına koymuş olduğu kağıtlar üzerinden ilk kez gün ışığına çıkarılmış. 1945 yılından bu yana yazılmış düz yazı ve 73 ayrı şairin O'na yazdığı şiirleri cem eden "Gerçek Olan Aşktır", üç kitaptan oluşacak Fethi Gemuhluoğlu dizisinin ilk kitabı. İkinci kitabın Fethi Gemuhluoğlu'nun kendi yazdıklarından, üçüncü kitabın ise O'nun hakkında yazılanların tamamından oluşması planlanıyor. (İstemek için tel: 0 212 216 51 44).

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...