YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Düğüm Kale Planı'nda

Batmangate'in kökleri Çiller'in Başbakanlığı döneminde uygulamaya konulan "Kale Planı"nına uzanıyor. Cumhurbaşkanı Demirel'in herşeyden haber olduğu ileri sürüldü.

Ankara- Kamuoyunda Batmangate olarak bilinen ve Eski Batman Valisi Salih Şarman'ın açıklamalarıyla gündeme oturan Karma Özel Harekat Birliği'nin 90'lı yılların başında terörle mücadelede uygulanan özel yöntemlerin bir parçası olduğu belirtildi. Konuyla ilgili olarak Yeni Şafak'a konuşan bir istihbarat uzmanı, özel birliğini merhum Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis tarafından tarafından hazırlanıp, ancak DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde uygulamaya konulabilen "Kale Planı" çerçevesinde kurulduğ ileri sürdü. Silah tüccarı Ertaç Tinar'ın İsrailliler tarafından Toroslar'da eğitildiği iddia edilen 80 kişilik timin de bu plan çerçevesinde oluşturulmuş birliklerden biri olabileceğini iddia eden istihbarat uzmanı, Orgeneral Bitlis'in hazırladığı planın 1991 yılında kabul edilmiş olmasına rağmen, 1993 yazına kadar uygulamaya konulmadığına da dikkat çekti.

Demirel herşeyi biliyordu

Kale Planı hakkında bilgi veren uzman, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in DYP-SHP Hükümeti'nin Başbakanı olarak, "Kale Planı" hakkındaki bütün bilgilere sahip olduğunu ileri sürdü. "Kale Planı"nın merhum Bitlis tarafından hazırlandıktan sonra MGK'da da kabul edildiğini iddia eden istihbarat uzmanı, "Kale Planı"nın Hükümeti ilgilendiren kısımlarının Bakanlar Kurulu tarafından da kabul edildiğini savundu. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olarak Başkanlık ettiği tek Bakanlar Kurulu'nda ele alınıp, bu planın uygulamaya konulması için Bakanlıklara görev verildiğini ileri süren istihbarat uzmanı, ne hikmetse planın 2 yıla yakın bir zaman sonra uygulamaya konulmasına dikkat çekti. OHAL Bölgesi'nin "asayişinden" sorumlu olan Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın sorumluluk bölgesinde böyle bir birliğin kurulmuş olmasının anlamlı olduğunu ifade eden istihbarat uzmanı, Komutanlığın emrinde yeterli miktarda "özel tim"in bulunduğunu belirtti. Dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı'nın "Karma birliğin oluşumundan haberdar değilim" açıklamasının bir şaşırtmaca olabileceğini belirten istihbarat uzmanı, "Batman'daki gibi bir birliğin kurulmasından Jandarma Asayiş Komutanı'nın haberdar olmaması mümkün değil. Çünkü, hangi korucuların hangi bölgede hangi operasyona katıldıkları, operasyondaki durumları bile Komutana rapor olarak iletilir" dedi. "Kale Planı"nın bir yönünün de PKK'ya lojistik destek sağlayanları imha etmeye dönük olarak tasarlandığını belirten uzman, kayıp silahlar arasında Kanas ve boğma tellerinin bulunmasına dikkat çekti. "Ertaç Tinar tarafından, Toroslar'da İsrailliler'in eğittiği iddia edilen 80 kişilik timin aldığı eğitim çok önemli" diyen uzman, bu iki birliğin dışında oluşturulmuş birlikler olabileceğini de söyledi.

KALE PLANI NEDİR?

Jandarma Genel Komutanı merhum Orgeneral Eşref Bitlis tarafından 1991 yılında hazırlanan Kale Planı, PKK'yı yoketmeye dönük operasyonel bir plandı. Orgeneral Eşref Bitlis tarafından MGK'ya getirildiği iddia edilen Plan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın "Cumhurbaşkanı olarak Başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu Toplantısı"nda da ele alındı. Dönemin DYP-SHP Hükümeti'nin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı da Erdal İnönü'ydü. "PKK ile ülke içinde ve dışında iki aşamalı mücadeleyi" içeren Kale Planı, iddiaya göre Eşref Bitlis'in "başını yedi". Hem yurtiçinde, hem de yurtdışında PKK'nın silahlı birlikleriyle PKK'ya lojistik destek sağlayan unsurları "imha etme"ye dönük planın içinde PKK'ya lojistik sağlayan Kürt işadamlarına yönelik suikastlar da yeralıyordu. 1991 yılında hazırlanıp MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından geçen "Kale Planı" Tansu Çiller'in Başbakan olmasına kadar uygulmaya konulmadı. İddiaya göre, Tuğgeneral Mete Sayar'ın da Şırnakı bombalayarak , Planı'nın "PKK'ya lojistik sağlayan unsurları imha" kısmının dışına çıktığı belirtildi. Yine iddiaya göre, PKK'nın yurtdışındaki lojistik destek unsurlarını imha etmek için Abdullah Çatlı ve Yeşil'in de içinde bulunduğu bir grup yurtdışına gönderildi, fakat bu grup daha sonra geri çekildi.

İstihbarat uzmanı, Kale Planı'nın hazırlandıktan sonra uygulamaya konulmasına kadar geçen süre içinde meydana gelen bazı olaylara dikkat çekti:

1- JİTEM'in kurucusu Ahmet Cem Ersever öldürüldü.

2- Kale Planı'nı hazırlayan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in uçağı düştü ve Bitlis öldü.

3- Gazeteci Uğur Mumcu öldürüldü.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Silahların adresi İsrail
Araştırmacı Suat Parlar, Batmangate skandalında adı geçen Kintex firmasının silah kaçakçılığı bağlantılarında özellikle İsrail'in birinci derecede önem taşıdığını ifade etti.
Paraları TOKİ ödedi
DEVLET Bakanı Somuncuoğlu, Batmangate skandalına konu olan silahların parasının 3 defada Toplu Konut İdaresi eliyle Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan ödendiğini açıkladı.
İSLAMİ HAREKETLER VE SİYASAL İSLAM Dindarlara da DEMOKRASİ
Avrupa Birliği'ne giriş süreci içinde mütedeyyinlerin taleplerinin nasıl ve ne şekilde siyasete yansıtılacağı konusunda çeşitli görüşler ileri sürülüyor. Yeni dönemde dindarların taleplerine siyasal partilerin cevap vermesi isteniyor. Ali Bulaç, farklı kimliklerin kamusal hayatta özgürce ifade edilebilmesi gerektiğini belirtiyor. Mustafa Erdoğan siyasi partilerin dindar kesimlerin taleplerini de anlamaya çalışmaları gerektiğini belirtirken, Durmuş Hocaoğlu hakları kısıtlanan mütedeyyin kesimlerin radikalleşeceğini savunuyor.
'Kemal'ler panikte YARALI örgüt elemanının gösterdiği yerlerde bir üniversite öğrencisinin cesedi bulundu
Van'da olaylı tatbikat
YARALI örgüt elemanının gösterdiği yerlerde bir üniversite öğrencisinin cesedi bulundu
'Örgüt üyesi olduklarını bilmiyorduk'
İSTANBUL- Hizbullah'ın halen aranmakta olan üst düzey sorumluları Enver Kılıçarslan, Mehmet Sudan, Hacı Bayıncık ve Beykoz'daki örgüt evinde sağ olarak yakalanan sözde askeri kanat sorumlusu Edip Gümüş'ün eşlerinin, Emniyet'te verdikleri ifadelerde örgütle bağlantılarının olmadığını öne sürdükleri bildirildi. Hizbullah örgütüne ait Pendik Güzelyalı Mahallesi'ndeki apartmanda gözlem altına alınan Cahide Kılıçarslan, Zübeyde Sudan, Halide Bayıncık ve Methiye Gümüş, ifadelerinde, örgütle ilişkileri olduğu şeklindeki iddiaları reddettiler. Enver Kılıçarslan'ın eşi Cahide Kılıçarslan'ın ifadesinde İran'da Hüseyin Velioğlu ile görüştüklerini belirttiği ve Velioğlu'nun kendilerine borç takıp gittiğini söylediği belirtildi. Kılıçarslan'ın, eşinin Hizbullah örgütü hakkında kendisiyle hiçbir şey konuşmadığını, örgüt üyesi olduğunu da Emniyet'te öğrendiğini söylediği belirtildi. Örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Edip Gümüş'ün eşi Methiye Gümüş'ün ise ifadesinde şunları kaydettiği belirtildi: "Eşimin örgüt içerisinde olduğundan haberim yoktu. Zaten eşim bana pek fazla birşey anlatmazdı. Eşim bazen bilmediğim yerlere gidiyordu. Ben nereye gidip geldiğini sorduğumda ise 'Ben çalışıyorum sen yiyorsun' diyerek beni tersliyordu."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...