YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Ansen, what is this?

İSTANBUL- Halk Bankası'nda yaşanan ve gerek Başbakanlık Teftiş Kurulu gerekse Bankalar Yeminli Murakkıpları raporlarına konu olmuş kredi skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Bankanın özellikle İstanbul-Levent Şubesi'nde her türlü kredi skandalına rastlamak mümkün. Levent Şubesi'nde daha önce güvenilir olmadığı gerekçesiyle kredi verilmeyen bir firmaya 1 ay sonra 5 milyon dolar kredi verilmesinden, mali durumu bozuk, teminat açığı olan firmaya verilen ve batan kredilere kadar skandalların yaşandığı saptandı.

Kredisi iptal edilen şirkete kıyak

Daha önce banka ile hiç çalışmamış Pak Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketine Levent Şubesi aracılığıyla 4.1.1996 tarihinde 1 milyon dolar kredi açıldığı ancak şirketin teminat olarak vermek istediği işhanının istihbaratı sonucunda gayrımenkulün yalnızca arsadan ibaret olduğu ortaya çıkınca kredinin kullandırımından vazgeçildiği belirlendi. 1 milyon dolarlık kredisi iptal edilen firmaya, bilinmeyen bir nedenle, 19.4.1996 tarihinde iptal edilen krediyi kullandırmak için harekete geçildiği ve ilk gayrımenkulden daha az değeri olan bir gayrımenkul üzerinde ipotek alındığı öğrenildi. Ayrıca, daha önce kredisi iptal edilen firmaya, çok kısa aralıklarla toplam 5 milyon dolar daha kredi kullandırıldığı ve söz konusu kredilerin battığı tespit edildi.

Bu nasıl banka şubesi?

Halk Bankası'nın Levent Şubesi'nin imza attığı diğer kredi skandalları ise şunlar:

  • Palmar Su Ürünleri Endüstrisi AŞ. firmasına kullandırılan krediler toplamı yaklaşık 13 milyon dolar olarak gerçekleşti. Firma lehine yurtdışından kredi alınması için düzenlenen 750 bin dolarlık teminat mektubu firma taahhüdünün yerine gelmemesi nedeniyle nakte dönüştü, nakde dönüşen mektup bedeli yurtdışından alınan kredi ile kapatıldı. Bu tür ilişkiler yaşanan firmayla bunlara benzer birkaç olay daha yaşandı. Banka şubesi genel müdürlükten firmanın mevcut 9.5 milyon dolarlık kredisine ilaveten 7 milyon dolar kredi daha istedi ancak genel müdürlükçe bu uygun görülmedi. Fakat banka yönetimi daha sonra fikir değiştirerek firmaya 2.3 milyon dolar daha kredi açtı. Söz konusu kredi Eylül 1998 ayı içinde firmanın mevduat hesabına parçalı olarak geçilerek kullandırıldı.

  • Mali durumu bozuk olan Demir Halı ve Tekstil Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketine 14.3.1997 tarihinde yetersiz teminatla 1 milyon dolar, 3 ay sonra da 2.5 milyon dolar olmak üzere toplam 3.5 milyon dolar kredi açıldı. Bu kredilerle ilgili olarak tesis edilen ipotekte 850 milyar lira açık çıktı.

  • Yaman Tekstil Giyim Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. şirketine 16.12.1997 tarihinde mali yapısı bozuk olduğu halde 2 milyon dolar kredi kullandırıldı. Firma sahibi Özkan Akkayagil'in Halk Bankası Beyoğlu Şubesi'nden başka şirket adı altında kullandığı krediler takibe intikal etmesine rağmen bu kredi açıldı. Açılan kredi battı.

     


    Kağıda basmak için tıklayın.

  •  

     

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED

    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...