YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'312 pazarlığında yokuz'

ANAP Başkanlık Divanı, 69 ve 86. madde değişikliklerine onay verirken, Genel Başkan Yılmaz, TCK'nın 312. maddesi pazarlık konusu yapılırsa ANAP'ın değişikliğe destek vermeyeceğini bildirdi

ANKARA- ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, TCK'nın 312. maddesinin pazarlık konusu yapılması durumunda, ANAP'ın böyle bir değişikliğe destek vermeyeceğini bildirdi. Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplanan ANAP Başkanlık Divanı Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılmasını öngören Anayasa değişikliğine koalisyon liderleri tarafından eklenen 69 ve 86. madde değişikliklerine onay verdi. Sözkonusu üç değişikliğe de prensip olarak karşı olmadıklarını bildiren Mesut Yılmaz, "Üçünün aynı pakette sunulması kamuoyu tarafından yanlış anlaşılabilir. Bundan endişeliyiz" dedi.

'İstikrar bozulmasın'

ANAP lideri Yılmaz, kendisinin baştan beri istikrarı ön planda tutan yaklaşım içinde olduğunu belirterek, "Önemli olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin istikrarı bozmasına izin vermemektir" dedi.

'Uzatma önerim sorunu çözerdi'

ANAP'ta, Anayasa değişikliğine ilişkin farklı görüşler bulunmasının, parti içi demokrasinin bir gereği olduğunu belirten Yılmaz, kapalı yapılan Anayasa değişikliği oylamalarında genel başkanların herhangi bir yaptırım yetkisine sahip olmadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin üç yıl uzatılması önerisine sahip çıkılmamasından yakınan Yılmaz, "Sorun Ocak ayında gündemden çıkacaktı" dedi. ANAP lideri Yılmaz, siyasi parti kapatmayı zorlaştıran 69. madde ile milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen 86. madde değişikliğine prensipte karşı olmadıklarını bildirdi. Yılmaz, "Ancak, her üç değişikliğe de destek vermekle birlikte benim ve arkadaşlarımın görüşü birlikte ele alınmasının kamuoyu tarafından yanlış anlaşılabileceğidir. Bu endişemizi ortaklarımıza ileteceğiz. Ancak birlikte de olsa, ayrı ayrı da olsa değişikliklerin ele alınmasına karşı olumsuz bir tavrımız olmayacaktır" dedi.

'312 pazarlığı olmaz'

Mesut Yılmaz, "değişikliklerin paket halinde gelmesi durumunda ne gibi bir endişe taşıdığının" sorulması üzerine, "Bu üç Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesine herhangi bir itirazımız yoktur. Ama eğer TCK'nın 312. maddesi ve Anayasa'nın başka maddeleri ile ilgili pazarlık izlenimi yaratabilecek bir değişiklik gelirse, ANAP kesin olarak destek vermeyecektir" karşılığını verdi.

'Yeni değişiklik önerdi'

Anayasa için yeni değişiklikler öneren Yılmaz, yasal düzenlemelere yargı denetimi getiren Anayasa'nın geçici 15. maddesinin üçüncü fıkrası ile yasama dokunulmazlığının sınırlandırılmasına ilişkin 83. maddenin de değiştirilmesini istediklerini bildirdi.

İstihbarat Servisi


Kağıda basmak için tıklayın.

'28 Şubat devam ediyor'
28 Şubat'ın, cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan bir süreç olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Demirel, "Devam eden bir süreçtir. Bu kararların bir kısmının uygulanması o kadar kolay değil" dedi
'Demokrasi bedelsiz olmalı'
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, "Temel hak ve hürriyetler başka bir çıkar için pazarlık konusu yapılmamalıdır. Türkiye'de demokrasi olacaksa bunun bir bedeli olmamalıdır" dedi
DSP'den Türk'e 'Kırcı' eleştirisi
ANKARA- Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün Haluk Kırcı'ya verilen cezanın Türk Ceza Kanunu'na aykırı olduğu yönündeki beyanatları DSP yönetimini kızdırdı. Başta DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit olmak üzere birçok DSP milletvekili, Bakan Türk'ün, MHP'nin tezini haklı çıkaracak şekilde açıklamalar yapmasını içlerine sindiremiyor. Bakan Türk'ün Haluk Kırcı için "Bu durumda 7 idam için 70 yıl yatması gerekiyor. Oysa ceza yasamıza göre bir insan en fazla 36 yıl ceza alabilir" sözleri DSP yönetiminin ve parti teşkilatlarının büyük tepkisini çekti. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün parti yönetimi tarafından uyarıldığı belirtildi. Türk daha önce de aynı konuda uyarılmıştı. MHP'nin Kırcı inadından vazgeçmemesi durumunda Af Yasası'nın raftan indirilmeyeceğini belirten DSP kurmayları, bu konuda geri adım atmayacaklarını vurguluyor. DSP'liler, Af Yasası'nın gündeme getirilmesinin cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olduğunu savunuyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...