YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'28 Şubat devam ediyor'

28 Şubat'ın, cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan bir süreç olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Demirel, "Devam eden bir süreçtir. Bu kararların bir kısmının uygulanması o kadar kolay değil" dedi

ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 28 Şubat'ı, "cumhuriyetin kurulması ile başlamış, devam eden bir süreç" olarak nitelendirerek, "Devam da edecektir" dedi.

Çankaya Köşkü'nde, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu ve beraberindeki Kırşehir heyetini kabul eden Demirel, görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel, bir gazetecinin, "Bugün 28 Şubat'ın 3. yıldönümü. 3. yılda değerlendirmeniz nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi: "28 Şubat kararları denen kararların birinci maddesi, 'demokrasinin, laikliğin korunması' maddesidir. Sonuncu maddesi de Atatürk'e dil uzatanlara karşı tavır takınılmasıdır. Bu bir süreçtir. Yani cumhuriyetin kurulması ile başlamış, devam eden bir süreçtir. Devam da edecektir. Kimse vatandaşın hissiyatını istismar etmesin, dinî duygularını istismar etmesin. Din ile devlet ayrılmıştır. Cumhuriyet odur zaten. Kimse dine siyaset karıştırmasın, dini siyasete alet etmesin. Bu bir süreçtir. Böyle gidecek."

'Eleştirebilirler'

Demirel, aynı gazetecinin, "28 Şubat sürecini, demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak niteleyenler de var, bu ülkede" değerlendirmesi üzerine de şunları söyledi: "Olabilir, burası hür bir ülke. Demokrasi ile idare edilen ülkelerde, demokrasi, kendisini tahrip için kullanılamaz. İnsan Hakları Beyannamesi'nin 30. maddesi, 29 tane temel hakkı saydıktan sonra 'Bu hakların hiçbirisi bunları tahrip için kullanılamaz' kaydını taşımaktadır. Yine Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'nun 17. maddesi de öyledir."

'Kararlar uygulanıyor, MGK takip ediyor'

Cumhurbaşkanı Demirel, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı açıklamalarda, bu kararların 3 yıl içinde yeteri kadar uygulanmadığı yönünde üstü örtülü eleştiriler var" denilmesi üzerine, şöyle konuştu: "Bu kararların bir kısmının uygulanması o kadar kolay değil. Zaman alacaktır. Kararlar uygulanıyor. Hemen hemen muntazaman her ay, MGK tarafından kararların uygulanma derecesi gözden geçiriliyor. 'Ne aranıyor' derseniz: Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti, ülke ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü koruyarak, ayakta durmaya devam edecek ve sonsuza kadar ayakta duracak. Aranan budur. 28 Şubat kararları da bunun için alınmış kararlardır. Herkes kendisini bu çerçevenin içinde bulduğu takdirde ve bu çerçeveyi zorlamadığı takdirde Türkiye'de barış olur."

'Hastalıkları defedecek gücümüz var'

Türkiye'nin, demoktaratik, laik cumhuriyetten geri dönüşünün olmayacağını vurgulayan Demirel, "Ama bu 65 milyonluk Türkiye... Tarihten devraldığı şartlar var, bölgenin şartları var. Birtakım cerayanlardan Türkiye de nasibini alıyor. Bünye bunları defedecek güce sahip olduğu sürece, sağlıklılık devam eder. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de sağlıklı bir devlettir" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...