YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Yeşili 'dalan' etti

Dalan'ın kaçak araziye kurduğu üniversite, İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararına karşı sürüyor.

İstanbul'un eski Belediye Başkanlarından Bedrettin Dalan'ın Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı yaptığı İstek Vakfı'nın kurduğu Yeditepe Üniversitesi'nin inşaatı, mahkeme kararına rağmen İstanbul'un giderek azalan yeşilliklerini yok ederek sürüyor. İstanbul 2 No.'lu İdare Mahkemesi'nin 17 Ocak 2000 tarihli ve 1999/374 No.'lu kararı ile kampüs inşaatı hakkında "yürütmeyi durdurma" verilmesine rağmen, inşaat devam ediyor.

Orman Bakanlığı da kolluyor

Türkiye'nin ağaç varlıklarını korumaktan sorumlu olan Orman Bakanlığı ise Dalan'ın yeşil katliamına katkı sağlamaya çalışıyor. Bakanlık, bölgede yeşil katliamı yapılmadığını savunarak İstanbul 2 No.'lu İdare Mahkemesi'nin üniversite aleyhine verdiği kararın düzeltilmesi için itirazda bulundu. Mahkeme ise inşaatın orman alanı içeresinde yapıldığını tekrarlayarak, Orman Bakanlığı'nın itirazına red cevabı verdi.

Bu yeşile kıyılıyor

Arazinin daha önceki yıl çekilmiş fotoğrafı ise yeşil alanın nasıl bir beton yığınına dönüştüğünü gösteriyor. Dalan'ın öncülüğünde ANAP'lı Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık'ın göz yummasıyla devam eden Kayışdağı'ndaki inşaat, "çevreyi katlederek bilim yapma" inadının çirkin bir sembolü olarak hergeçen gün yükseliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütün çabalarına rağmen ilçe belediyenin suç ortaklığıyla yapılan kampüse ek binalarda, yeni eğitim-öğretim döneminde hiçbir şey umursanmadan, belki de "çevrenin önemi"nin de müfredatında yer aldığı bir eğitim maratonu başlayacak.

Talan DSP patenti

Orman talanının altında DSP patenti bulunuyor. 7 Mayıs 1999 tarihli onay ile gerçekleşen talan, Anasol-M hükümetinin kurulmasının hemen öncesinde Orman Bakanlığı koltuğunda DSP'li Arif Sezer oturuyordu. 7 Mayıs tarih ve KDM.5.1707-222/289 sayılı bakanlık onayıyla tam 1 milyon 495 metrekarelik devlet ormanı 18 ay süreyle Yeditepe Üniversitesi'ne devredildi.

Hukuk 'Bu inşaat yapılamaz' diyor

Yeditepe Üniversitesi'ne yapılan orman tahsisi ile ilgili olarak İstanbul 2 No.'lu İdare Mahkemesi, 1999/374 Esas ve 17.01.2000 tarihinde, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Yürütmenin durdurulmasının ardından Orman Bakanlığı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme ise Orman Bakanlığı'nın başvurusunu 29.03.2000 gün ve 2000/413 sayılı karar ile reddederek, yürütmenin durdurulmasının devamı yönünde görüş bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Kayışdağı'nda yapımı yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam eden yapılaşmayı 'kaçak' diye nitelendirirerek, yasadışı uygulama ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Basri Mete imzalı yazıya göre 'Sözkonusu yerde kaçak olarak yapılan yapılar' ibaresi yer alıyor. Belediye Başkanlığı Planlama ve İmar Daire Başkanlığı İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yeditepe Üniversitesi ile ilgili raporda da 'anılan binalarla ilgili ilgilerince ruhsat ve proje ibraz edilemediğinden belediye başkanlığınca 3194 sayılı imar kanununun 32. ve 42. maddesi gereğince yasal işlem yapılması' görüşü vurgulanıyor.

Orman talanlamak kamu yararı olamaz!

Yasadışı tahsisin ardından Orman Mühendisleri Odası tarafından İstanbul İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talebiyle hemen dava açıldı. Yeditepe Üniversitesi'ne yapılan orman tahsisinin usulsüz olduğuna dikkat çeken Orman Mühendisleri Odası, mahkemeye yaptığı başvuruda şu noktalara dikkat çekti:

  • Yeditepe Üniversitesi'nde kamu yararı olduğu tartışmalıdır. Çünkü mevcut yasaya göre ülkede yüzlerce vakıf üniversitesinin herkes tarafından rahatlıkla kurulabilmesi olanaklıdır.
  • Yeditepe Üniversitesi'ndeki kamu yararı, orada üretilecek ormancılık ürünlerinden daha önemli ve öncelikli değildir. Çünkü bölge 10 milyon nüfuslu İstanbul gibi bir megapolün elde kalan son akciğerleri olup, bu ormanın İstanbul halkına olan yararı üniversite kurulmasından kat kat üstündür.
  • Yeditepe Üniversitesi'nin mutlaka ormana kurulması gerektiğine ilişkin bir zorunluluk yoktur. Başka bir yerdeki bozuk orman alanlarına veya ormansız sahalara kurulabilir.
  • Hiçbir gerekçe gösterilmeksizin İstanbul'un elde kalan kuzeydeki son orman alanlarının Yeditepe Üniversitesi'ne tahsis edilmesi Anayasa, yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.
  • Yeditepe Üniversitesi'nin yapılması ile birlikte burası ekim merkezi durumuna dönüşecek, burada yapılacak bina, tesis, yol, oluşacak trafik, insan yoğunluğu gibi birçok etken, sistem üzerinde olumsuz etki yaparak, ekolojik dengenin bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle de Yeditepe Üniversitesi'ne arazi tahsisi ormancılık bilim gereklerine de aykırıdır.

    İnternet pazarlaması sürüyor

    Bedrettin Dalan, internet üzerinden kaçak okulunu pazarlamayı sürdürüyor. Yeditepe Üniversitesi web sayfasında, okulun "mükemmellikleri" anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Dalan, maketlerini yayınladığı üniversite kampüsü için "Türkiye'nin en büyük kampüsü" olacağı iddasını da sanal ortamda dile getiriyor.


     


    Kağıda basmak için tıklayın.

  •  

     

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED

    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...