YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


AB yolunda geri kaldık

Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusunda Türkiye'nin yarıştığı 12 ülke, Kopenhag Kriterleri doğrultusunda yaptıkları reformlara Ankara'yı oldukça geride bıraktı.

AB'ye tam üyelik konusunda Türkiye yerinde sayarken, rakip aday ülkeler AB'nin beklentilerini hızla yerine getirmeye başladı. Kendine özgü şartlar ve iç tehdit konsepti nedeniyle kriterlerin öngördüğü yasal değişimlere direnen ve bazı anayasal değişiklikleri veto edecek Türkiye'nin AB yolculuğundaki kaderi 2-3 ay içinde belli olacak.

Yerimizde saydık

Helsinki zirvesinden beri Türkiye yerinde sayarken, Türkiye'nin yarıştığı diğer 12 ülke, Kopenhag kriterleri doğrultusunda yaptıkları reformlarla Ankara'yı geride bıraktı. Avrupa Komisyonu'nun raporlarına göre siyasi kriterlerin uygulanmasında Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri içinde en geride gösterilen Slovakya'da bile, ilgili uluslararası kuruluşlarla işbirliğine gidilerek azınlıkların kendi dillerini kullanmalarına yönelik bir kanun Temmuz 1999'da yürürlüğe sokuldu.

Slovakya örneği

Slovakya Parlamentosu'nun azınlık dillerinin kullanımına yönelik bir kanun çıkartması diğer aday ülkelere örnek olarak gösteriliyor. Yargı bağımsızlığına ilişkin Anayasa değişikliklerinin hazırlanmasını dikkate alan Komisyon tüm bu reform hareketleri neticesinde Slovakya'nın Kopenhag kriterlerine uyum sağladığını ilan etti.

Türkiye inat ediyor

Azınlık haklarına önem veren Avrupa Komisyonu, Estonya Parlamentosu'nda vatandaşlık kanununda bir değişiklik yapılarak uyruksuz çocukların Estonya vatandaşlığına kabulüne yönelik düzenlemeler yapılmasını takdirle karşılandı. Komisyon, aday ülkelerin siyasi kriterlere uyum yolunda doğru adımlar atılmasına karşın, bunun tek istisnasının Türkiye olduğunun altını çizdi.

Diğer adaylara övgü

Çoğulcu ve demokratik hükümet sistemlerinin işleyişine yönelik olumlu gelişmelerin yaşandığı aday ülkelerden Macaristan, Letonya ve Estonya'dan, Komisyon bu ülkelerde yapılan şeffaf seçimlerden dolayı övgü ile bahsediyor. Bu hususta Romanya'nın gerek ülke içinde yaşadığı grev dalgalarında gerekse de Balkanlar'daki kriz dönemlerinde demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine saygılı tutumu hanesine olumlu puan olarak yazılmış.




Kağıda basmak için tıklayın.

Cep'çi kontrol istemiyor
'Baz' başta olmak üzere GSM ile ilgili pekçok yetkiye sahip olacak Telekomünikasyon Kurumu'nun kurulmasını Telsim ve Turkcell engelliyor
Yeşili 'dalan' etti
Dalan'ın kaçak araziye kurduğu üniversite, İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararına karşı sürüyor.
AYDINLAR DEMOKRASİYİ TARTIŞIYOR
Despotimze karşı demokrasi
Dr. Abdulvahab el-Efendi'nin, "Demokratikleşme İslamileşme'nin ön şartıdır, her Müslüman'ın ilk dini vazifesi daha fazla demokrasi olmalıdır, daha iyi bir Müslümanlık daha fazla özgürlükle mümkün olabilir" şeklindeki yaklaşımı bilim-adamları ve aydınlar arasında tartışmalara neden oldu.
Yerden göğe kadar zarif ve uygar
Bir islam beldesinin görünen ilk emaresi olan minareler, şehre kimlik ve kişilik kazandırırken, değişen şehir mimarisiyle birlikte giderek gölgede kalıyor
Kıtadan kıtaya Kulaçladılar
12. Asya'dan Avrupa'ya Yüzme ve Kürek Yarışları, İstanbul Boğazı`nda Kanlıca-Kuruçeşme arasında yapıldı. Yüzmede genel klasmanda geçen yılın birincisi Genco Uçar ilk sırayı alırken, kürekte Fenerbahçe (A) takımı ilk sırayı elde etti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi`nin (TMOK) organize ettiği yarışlara, yüzme dalında 12 kategoride 237 kişi katıldı. Kanlıca Vapur İskelesi`nde saat 10.20`de verilen startla başlayan yarışı, 1.02.49.43`lük derecesiyle, geçen yılın da genel klasman birincisi Genco Uçar birinci bitirdi. Burgar Dimitar Vidanov 1.09.21.28`le ikinciliği, aynı ülkeden İvan Krater 1.12.33.59`luk derecesiyle üçüncülüğü aldı. Kürek yarışlarında ise birinciliği Fenerbahçe (A) takımı, ikinciliği Fenerbahçe (B) takımı, üçüncülüğü de tekneleri batmasına karşın yüzerek yarışı tamamlayan Deniz Kuvvetleri Gücü takımı kazandı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...