YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


İlk insanın hikayesi

Ümit Aktaş, Bakış Yayınları'ndan çıkan romanında, ilk insanın öyküsünü, 'ADEM'i anlatıyor.

Ümit Aktaş, ilk insanın o bir iki sayfada geçiştirdiğimiz hikayesini romanlaştırıyor Bakış Yayınları'ndan çıkan ilk romanıyla. Yaratılış hikayemize getirdiği bakış açısıyla okurunu bir dikkate sevketmeyi başarıyor.

Gittikçe daha hızlı bir akışa kapıldığımız ve konumumuzu sorgulama imkanlarımızı her geçen gün daha fazla yitirdiğimiz bugünlerde "Adem"i okumanın tam zamanıdır diyorum. Tarihin sonunun geldiği iddia eden Fukuyama'nın kitabına cevabı da tarihin ilk adımlarını kendine konu edinen "Adem"de bulmak mümkün.

Zira Adem sadece bir ilk değil aynı zamanda bir son. "İnsanın henüz insan olarak anılmadığı o uzun dönemden" sonraki öncüsünün hikayesini anlattığı kitabın önsözünde Ümit Aktaş, "Benim anlatmaya çalıştığım ve elbette somut bir tarihsel kişilik olmaktan çok simgesel bir kişilik olan Adem ise insanoğlunun avcıl-göçebe hayattan, yerleşik-tarımsal hayata geçtiği o büyük dönemeçte yaşamaktadır."

Akıcı bir dili olan romanın önemli bir bölümünde epik anlatım tercih edilmiş. Bu romanın konusuyla da uyuşan bir tarz. "Adem", bir arayışı, bir özlemi konu edinmiş kendine. "İnsan, işte oradaydı. Hamuru bu topraktan mayalanmıştı; bu tozlu yollarda ve bu günahkar kentin kirlenmiş sokaklarında. Mucize ise işte buradaydı: bir gübrelikten bile bir gül yetiştirebilmenin kıvancında. Ve kendi omuzlarında bile taşıyamayacağı bir umutla, kendi yüreğinin bile yakamayacağı bir ışıkla yoksun yüzleri ışıtabilmekte..." Renkli ve güçlü tasvirlerle dikkat çeken "Adem", özellikle bire bir mesaj verme telaşına kapılınmayan bölümlerinde daha yüksek bir çizgi yakalamış.

Ancak zaman zaman kendini bütün ağırlığıyla hissettiren ve baskın çıkan öyle bir kaygı var ki bu kimi yerlerde romanı gölgelemiş. Bu gölgeler biraz da romanın önsözünde hissediliyor. Daha doğrusu yazarının romandan önce okurla romanın arasına girip onu nasıl algılaması gerektiğini açıklama telaşına kapıldığını hissettiğimiz önsözdeki telaşın gölgesinin her hissedildiği yerde roman da zedelenmiş. Bu bölümler neredeyse bir makaleye dönüşmüş.

Suavi Kemal YAZGIÇ


Kağıda basmak için tıklayın.

Şili'den öyküler Şili Büyükelçiliği'nin yayınladığı "Şili Öyküleri" tanımadığımız bir coğrafyadan, Şili'den insan ve hayat kesitleri sunuyor.
KİTAPLIK
İbn-i Sina Masalları 1629'da Ziyaeddin Seyyid Yahya tarafından yazılan bu eser, bazı edebiyatçılar tarafından Türk Edebiyatı'nda hikayeciliği başlatan ilk kitap olarak kabul edilmekte.
Ziyaeddin Seyyid Yahya, Derleyen: Dr. M. Sadık, Gökkuşağı, 0 312 431 39 70

Ayn Rand'ın 'Ben'i
'Ben', bir nükleer savaştan sonra ortaya çıkan totaliter bir sistemde yaşayan, sözlüklerden ve toplumsal hayattan silinen bir bireyin bireyleşme hikayesini anlatıyor.
Ayn Rand, Çev:Emine Gedik, Liberte Yayınları, 312 230 37 19


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...