T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Bin yıllık güzellik

Bilimin dünyaya yayıldığı merkez olarak kabul edilen ve bin yıllık geçmişe sahip olan Tortum'daki Taş Cami, Doğu'nun gizemine kalbini açmak için yola koyulanların buluştuğu bir mekan

Doğu güzelliğini biraz da tarihsel birikiminden alır. Doğu'nun gizemine yolculuk yapan pekçok insan aşılmaz görülen dağları aşıp, suların çağıltısı eşliğinde bilinmeze doğru yürürken bugüne kadar adından belki haberdar bile olmadıkları nice tarihî ve doğal güzelliğe ulaşır. Bu güzellikler tarihsel birikimiyle yüzlerce yıl öteye taşır insanları ve hayret çığlıklarıyla yamaçlar, kasabalar, köyler geçilmeye başlanır.

Bilimin dünyaya yayıldığı merkez olarak kabul edilen ve bin yıllık geçmişe sahip olan Tortum Bağbaşı'ndaki Taş Cami veya diğer adıyla Meryemana Kilisesi de işte Doğu'nun gizemine kalbini açmak için yola koyulanların buluştuğu bir mekan. Bu camiyi gezmeye gelenlerin duygu ve izlenimlerini aktardıkları ziyaretçi defteri, dünyanın dört bir yanından kişilerin ortak sevinç ve heyecanlarıyla dolu...

YAVUZ DÖNEMİNDE CAMİ OLDU

1001 yılında Bizans Sarayı'ndan Kurepalat unvanını almış bulunan Büyük David tarafından yaptırılan kilise, geçmişten günümüze dek varolma mücadelesi veriyor. Erzurum'un merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede Doğu Karadeniz topraklarında yer alan bu yapı Yavuz Sultan Selim zamanında camiye çevrilmiş. Camiye çevrildikten sonra adı Taş Cami olarak anılmaya başlanan bu yapı, Rus işgalinin ardından 3 yıl boyunca kilise olarak kullanılır. Ruslar'ın bölgeyi terketmesinin ardından tekrar cami olarak hizmet vermeye başlar. Kendi çabalarıyla evlerinden getirdikleri halılarla içini temizleyip düzenleyen köylüler 1920 yılından 1966 yılına kadar kendi seçtikleri imamları camide görevlendirirler. İlk kez 1966 yılında camilerine Diyanet tarafından imam atanır.

Bugün caminin son imamı olan Osman Doğan, bin yıllık geçmişi içinde barındıran bu tarihî yapıya bugüne kadar devletten yardım eli gelmemesinden şikayetçi. İmam Doğan, "Bin yıldır bu tarihî eser halk tarafından bakılıp korunmuş. Camimizin yok olup gitmesini istemiyoruz" dedi.

Kilise kıbleye doğru eğilir

Sanat tarihçilerinin yaptıkları bu araştırmanın yanında bir de halkın anlattığı kiliseden camiye dönüş rivayeti var. Efsaneye göre; yörede yaşayan Müslüman bir kadın ailesiyle birlikte Ramazan ayında sahura kalkar ve yemeklerini yerler. Sabah namazı vaktinin başladığı sıra birden bire kilise kubbesinin kıbleye doğru eğilip secde ettiğine şahit olan kadın korku ve heyecana kapılır. Gördüklerini ertesi gün köylülere anlatıp onları inandırmak için elindeki tavayı secdeye eğilmiş kilisenin kubbesine takar. Gündüzün köyün ortasında ihtişamla yükselen kilisenin tepesinde tavayı görenlere, kadın gece yaşadıklarını anlatır ve bu olayın ardından kilise camiye çevrilir.

Yabancılardan öğreniyoruz

Taş Cami bugün en fazla dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Caminin imamı Osman Doğan, bu büyük eserin yerli halk tarafından tanınmadığını, tarih ve turizm kaynaklarında adının bile geçmediğini belirterek, "Buraya gelen yabancı turistlerin ellerindeki kitaplarda ve kaynaklarda köyün eski adı ve resimleri var. Birçok şeyi biz de turistlerden öğreniyoruz" diyor.

 
Körük Cambazı'ndan icat
"Körük Cambazı" adı ile de tanınan Prof. Dr.Edward Aris'in topladığı ve içerisinde antika olanların da bulunduğu 72 parça körüklü saz Beyoğlu Sanat Galerisi'nde sergileniyor.
'BİG BANG' TEORİSYENİ ÖLDÜ
"Big Bang" (Büyük Patlama) tanımlamasını ortaya atan, astronom Sir Fred Hoyle, 86 yaşında öldü. İngiltere'nin 1950'lerde en çok tanınan astronomu olan Hoyle, verdiği son derslerde "Big Bang" sözünü ilk kez kullanmıştı. 1950'lerde bilimdeki gelişmeler, kainatın daha hızlı geliştiğini göstermiş, kainatın, Hoyle'un "Büyük Patlama" dediği yoğun bir maddenin patlaması sonucu meydana geldiği inancını güçlendirmişti.
Rekor denemesi ölümle bitti
İçel'in Anamur ilçesindeki Peynirlik Mağarası'na inen Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) üyelerinden bir genç mağarada düşerek hayatını kaybetti. Rekor denemesi için mağaraya giren BÜMAK üyelerinden İTÜ öğrencisi Mehmet Özen girdiği mağarada dengesini kaybederek düştü. Olay yerinde hayatını kaybeden mağaracı gencin çıkarılması için bölgede bulunan AKUT ekibi çalışmalarını sürdürüyor. Kaybolmadık, kullanıldık
Bu arada Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi'ndeki Valla Kanyonu'nu geçmeye çalışırken kayboldukları iddia edilen 5 dağcı, haklarında ortaya atılan kaybolma iddialarına sert tepki gösterek, basın başta olmak üzere, bölgedeki bir kısım kişilerin, yörenin tanıtımı için kendilerini kullandıklarını söylediler.

23 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED