T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Hukuk diyor ki:

Erdoğan önceki akşam halı saha maçı seyrederek stres attı

'Erdoğan parti kurucusu olur'

Anayasa Hukuku Profesörü Prof. Burhan Kuzu, Başsavcı Sabih Kanadoğlu'nun Erdoğan'ın parti kurucusu, genel başkan ve milletvekili olmasında hukuki hiç bir engel bulunmadığını belirterek, "Erdoğan'ın durumu erteleme kapsamına girmektedir. Erteleme ile Erdoğan'ı kısıtlayan hükümler de ortadan kalkmıştır. Ayrıca yasa kendisine 3 sene mühlet vermiş, 'bu süre içinde benzer nitelikte bir suç işlemezsen cezan yok' hükmündedir. Siyaset yasağı da bu kapsamdadır. Bu nedenle Erdoğan'ın 312. maddeden mahkum olması, onun kurucu, genel başkan ve milletvekili olmasına engel değildir. Ceza bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmıştır" dedi.

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Hüsnü Tuna da, "Kendisi milletvekili de seçilebilir. Ceza bütün sonuçlarıyla birlikte kalkmıştır. Ceza almamış gibidir. Hasan Celal Güzel davasında olduğu gibi Erdoğan için de sonuç aynı olacak" diye konuştu.

'Kaset dava konusu olmaz'

Prof. Burhan Kuzu, Kanal D'de yayınlanan kasetle ilgili olrak, "Daha önce DGM tarafından aynı kaset ile ilgili olarak zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı verilmiş. Burada iyi niyet yok. Kaset yedi sekiz senedir varmış, neden dava açmadılar? İnsanlar zaman içerisinde fikirlerini gözden geçirir, düzeltirler. Alın Ecevit'in Demirel'in 1970'lerde söylediklerini, bakın neler söylemişler" dedi.

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Tuna da, "1992'de yapılmış bir konuşma. 1998 yılında DGM de zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı vermiş. Dava, 4454 Sayılı Yasa kapsamına, yani ertelemeye giriyor. Soruşturma açılsa bile dosyanın ortadan kalkması lazım" diye konuştu.

Av. Muhammet Aksan da, "Savcı dava açabilir, ama dava 4454 sayılı yasa nedeniyle ertelenir" dedi.

'Başörtülüler kurucu olabilir'

Anayasa Hukuku Profesörü Mustafa Erdoğan başörtülü kadınların parti kuruculuğundan çıkarılması şeklindeki bir talebi yanlış ve tehlikeli bir girişim olarak gördüğünü belirterek, yurttaşların anayasal haklarının, bu hakkı talep eden kişilerin dünya görüşleri ve yaşam biçimleri, kılık kıyafetleri gerekçe gösterilerek ellerinden alınamayacağını vurguladı.

Prof. Burhan Kuzu ise "İleride bir şey yaparlar diyerek başörtülü kurucuların üyelikten çıkarılmasını istemek yanlıştır. Böyle bir hukuk mantığı olamaz. Başörtülü bir kadın parti, vakıf, dernek kurucusu, yönetici olabilir. Hiç bir yasal engel yoktur. Yanlış kıyaslamalarla hukuk oluşturulamaz" diye konuştu.

Hukukçular Derneği Başkanı Av. Hüsnü Tuna da, "Başörtülü parti kurucusu olamaz diye bir hüküm yok. İleriye dönük kanaatlerle yorum yapılması çok yanlış. Böyle bir hukuk olamaz. Bu yaklaşım yargının siyasallaşmasının göstergesidir" dedi.

'Kanadoğlu siyasi davrandı'

Demokrat Hukukçular Platformu da, bir açıklama yaparak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ve 6 başörtülü parti kurucusunun kurucu üyelikten çıkarılması için partiye ihtar verilmesi istemini, "Hukuki değil siyasasi bir istem" olarak değerlendirdi.

"Erdoğan, affa değil ertelemeye maruz kalan kişi konumundadır" denilen açıklamada, erteleme ile "suçun işlenmemiş sayıldığı" vurgulanarak, bunun, tüm hak kısıtlılığının önüne geçtiğine dikkat çekildi.

Yargıtay ve Danıştay'ın içtihatı birleştirme kararlarına da atıfta bulunulan açıklamada, "Başsavcılığın girişiminin hukuki değil siyasi olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır" denildi. Açıklamada, başörtülü kadınların kurucu olmasını engelleyen Anayasal ve yasal bir hüküm olmadığı da vurgulandı.

'Herşeyi açıklayacağım'

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'da basın toplantısı düzenleyeceğini ve herşeyin ortaya çıkacağını söyledi. Erdoğan önceki akşam halı saha maçı seyrederek stres attı. Balıkesir'in Ekinlik Adası'nda bir arkadaşının yazlığında tatil yapan Erdoğan, gazetecileri atlatarak arka kapıdan adanın Harmanlık mevkiinde halı saha maçı seyretti. bir süre sonra gazeteciler de durumu farkedip halı sahaya geldiler. Gazetecilerin "tatil nasıl gidiyor?" sorusuna "Sayenizde çok iyi gidiyor" diye cevap veren

Erdoğan, televizyonlarda ve basında yayınlanan sözleriyle igili olarak da, "Herşey ortaya çıkacak. Perşembe günü İstanbul'da yapacağım basın toplantısı ile herşeyi açıklayacağım" diye konuştu.

Erdoğan'ın basın toplantısının, Eminönü'ndeki Kalyon Oteli'nde saat 11.00'de başlayacağını kaydedildi. Öte yandan Erdoğan'ın önünü kesme girişimi Rizeliler'i üzdü. Gelişmeleri dikkatle izleyen Rizeliler, bu tür girişimlerin Erdoğan'ın önünü kesmek için yapılan tezgahlardan biri olduğunu kaydettiler.

 
Kaset servisi Poyraz'dan
Ergün Poyraz, Erdoğan kasedini Tuncay Özkan'a ben gönderdim. Özkan'ın, 'Ticari bir alışverişti' sözü yalan. Savcı Yüksel'le kaset alışverişimiz oldu ama bu kaseti ondan almadım" dedi
Kutan: Yasakçılıktan artık kurtulalım

MGK yükseltiliyor
Yeni MGK Genel Sekreteri Orgeneral Kılınç, "yüce kurul" dediği MGK'nın görevlerini sayarken, "görüşlerini Bakanlar Kurulu'na bildirmek" ifadesini kullandı
'MGK'da uygar bir tartışma oldu'
Yılmaz, MGK toplantısını, "Gayet uygar, seviyeli bir tartışma" diye değerlendirdi.
'Ülkeyi duvara çarptılar'
Hükümeti eleştiren Süleyman Demirel, idarecilerin uyguladıkları yanlış politikalar yüzünden ülkenin duvara tosladığını söyledi.
'Ecevit ülkeyi yönetemez'
Adalet eski Bakanı Denizkurdu, toplumsal dalgaların sesinin duyulduğunu belirterek, "Ecevit'in yaşı ve deneyimi ülkeyi yönetmeye yetmez" dedi.
Arınç: Kasetin 3. kez ısıtılması anlamlı
AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç, "Gündemdeki kasetin 3 kez ısıtılıp piyasaya sürülmesinin herhalde bir anlamı olmalı" dedi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan'ın siyasete gireceğinin bir yıl önceden belli olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti: "Ümraniye'de yapılan bu konuşmanın üzerinden 10 yıl geçmiş, kaset daha sonra DGM'ye intikal ettirilip, takipsizlik kararı verilmiş, 4 yıl sonra kaset yeniden bulunmuş gibi bir TV kanalında yayınlanıyor. Buna ilişkin Şişli Cumhuriyet Savcılığı 'devlete karşı TBMM'ye karşı hakaret' iddiası ile soruşturma açıyor. AK Parti'nin kuruluşu bir hafta önceydi, daha önce akılları neredeydi? Isıtıp ısıtıp piyasaya sürmenin her halde bir anlamı olsa gerek." Kasetin bugün yayınlanmasından dolayı Erdoğan hakkında yapılacak hiçbir hukuki ve cezai işlem olamayacağını kaydeden Arınç, şöyle konuştu: "Çünkü Erdoğan, bugün bu toplumun karşısında düşünceleri ile olandır. Bugün bu konuşmayı yapıyor olsa idi, o takdirde hem siyaseten hem de hukuken suçlamak mümkün olurdu."

23 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED