T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Yeni önergeler gelecek

Muhalefet, Enerji eski Bakanı Ersümer, İçişleri Bakanı Yücelen, Devlet eski Bakanı Uluğbay ve Önal hakkında soruşturma önergeleri verecek.

Anayasa değişikliği ile getirilen "gizli oylama" kuralı sonucu Koray Aydın hakkındaki soruşturma önergesinin kabul edilmesi muhalefeti harekete geçirdi. Muhalefet, eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, eski Devlet bakanları Hikmet Uluğbay ve Recep Önal ile İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen hakkında soruşturma önergeleri hazırlıyor.

AK Parti'nin Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın hakkındaki soruşturma önergesinin iktidar ortağı DSP ve ANAP'lıların oylarıyla kabul edilmesinin ardından muhalefet partileri ANAP ve DSP'li bakanlar hakkında verilecek soruşturma önergelerinin MHP'lilerin destek olacağını hesap ediyor. Refah Partisi'nin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında verdiği "TEDAŞ" ve "TOFAŞ" dosyalarına ANAP'ın destek vermesi ANAYOL'un yıkılmasına neden olmuştu.

DYP de dosya hazırlıyor

AK Parti'den sonra DYP de harekete geçti. DYP, şaibeli bakanlıklar hakkında dosya oluşturmaya başladı. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, kamuoyunda yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen bakanlıkları mercek altına aldıklarını söyledi. Güven, "Arkadaşlarımız çalışma yürütüyor. Yapılacak çalışmaya göre Meclis soruşturması veya gensoru önergesi vereceğiz" dedi. DYP'li Güven, Koray Aydın oylamasında iktidar partisine mensup 85 milletvekilinin evet oyu verdiğini belirterek, kendi içinde uyumu kalmayan hükümetin son günlerini yaşadığını kaydetti.

Gensorular da gizli olmalı

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Veysel Candan ise, gizli oylamanın faydasının ortaya çıktığını belirterek, "Milletvekileri hür iradeleri ile karar verdiler. Yeni soruşturma önergeleri vermek üzere hazırlıklara başladık. İşkence ve kötü muamele iddiları ile ilgili olarak İçişleri Bakanı'nın hesap vermesi gerekir. Devlet eski Bakanı Recep Önal hakkında verdiğimiz ama açık oylama nedeniyle reddedilen soruşturma önergesini yenileyebiliriz" şeklinde konuştu.

Çetin ve ekibi boy hedefi

MHP'de Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin ve birlikte hareket ettiği arkadaşlarına tepki yağıyor. Aydın ile ilgili son oylamaya da katılmayan Çetin ve arkadaşları, partiyi kamuoyu önünde zor durumda bırakmakla suçlanıyor. MHP'li bir bakan, "Özellikle yıpranan ANAP'ın ve MHP tabanına hitap eden AK Parti'nin siyasi hesapları neticesinde bu sonuç çıkmıştır. Şefkat Çetin ve diğer arkadaşlarımızın kişisel hesaplarını bir kenara bırakarak, partimizin istikbalini düşünmeleri gerekirdi. Bundan sonra kendilerine çeki düzen vermeleri gerekir" diye konuştu.

MHP: Muhalefete destek yok

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de, muhalefet tarafından verilecek herhangi bir soruşturma önergesine destek olmayacaklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Köse, oylamada, "maksatlı bir durum olması halinde koalisyon içerisinde rahatsızlık yaratacağını" bildirdi.

ANAP Grup Başkanvekili Nihat Gökbulut, ise gazetecilerin, "Koray Aydın hakkında oylama sonrasında bir misilleme bekliyor musunuz?" sorusu üzerine, "Hayır beklemiyoruz. Çünkü dünkü oylama TBMM'nin iradesinin neticesidir. Her olaydan misilleme beklemenin anlamı yoktur" şeklinde konuştu.

 
'Dışarıdan destekleriz'
Solda İnönü bozgunu
Yeni parti kurma hazırlıklarını son aşamaya getirmişken, "Peşimi bırakın" diyerek siyasete veda eden İnönü, tabanda bozguna neden oldu.
YAŞ'tan 5 ihraç çıktı
Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura toplantısından 5 ihrac çıktı.
'Hükümet kriz üretim merkezi'
SP Genel Başkanı Kutan, "Böylesine bir sıkıntı hiç bir dönemde görülmedi" dedi.
HÜKÜMETTE FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK
MHP'li Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın'a Yüce Divan yolunun açılması ortakları derinden sarstı. MHP ile ANAP arasında gerilim bir kez daha tırmanmaya başladı
'HÜKÜMET SORGULANMALI'
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, "Koray Aydın şahsında Ecevit hükümetinin sorgulanmasıdır. Sayın Ecevit, oylamanın ne anlama geldiğini bilmek zorundadır" dedi. Lütfü Esengün, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan Bülent Ecevit'in, bakanı hakkında soruşturma açılan bir hükümetin başında daha fazla duramayacağını" söyledi. Esengün, "Sayın Ecevit, istifa etmediği takdirde yolsuzluğun, ihaleye fesat karıştırmanın, rüşvetin Başbakanı olacaktır" dedi.
'AYDIN DAMGAYI YEDİ'
DYP Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu, "Koray Aydın, Meclis'teki oylamada aklanabilir, ancak damgayı yemiştir" dedi. Ensarioğlu, partisinin belediye başkanları ile önceki gün gerçekleştirilen istişare toplantısının sonuç bildirgesini, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği toplantıda açıkladı. Bildirgede, hükümetin, koalisyon partilerine mensup belediyelere afete maruz kalmadıkları halde, vergi paylarına yüksek katsayı uygulayarak daha fazla gelir aktardığı, fonlardan ilave gelir ve araç-gereç donanımı sağladığı öne sürüldü.

1 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED