T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bayındırlığa vurgun

Vurgun Operasyonu kapsamında DGM'ye sevkedilen 21 kişiden 7'si tutuklandı. Bayındırlık Bakanlığı bürokratı olan 7 sanık "çete" suçlusu olarak cezaevine konuldu.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda ortaya çıkan "Vurgun Operasyonu"yla ilgili olarak DGM dün sevk edilen 21 sanıktan 7'si tutuklandı. Böylece "Vurgun Operasyonu"nda tutuklananların sayısı 12'ye çıktı.

Dün sabah saatlerinde Ankara DGM'ye getirilen 21 sanık 14 saat boyunca sorgulandı. Sorgulamanın ardından soruşturmayı yürüten Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, 26 sanıktan 5'nin öğleden önce 14'ünün de öğleden sonra sersebest bırakıldığını kaydederek, tamamı bürokrat olan 7 sanığın "çete" suçundan tutuklanarak cezaevine konduğunu bildirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bürokratlarından Mehmet Ali Erkılıç, Mehmet İnce, İlkutlu Gönülal, Mehmet Ali Sargın ile Mehmet Dikmen'in de aralarında bulunduğu tutuklanan sanıklar, dün gece saat 22.30 sıralarında Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Merkez Kapalı Cezaevine götürüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban da önceki gün tutuklanarak cezaevine konmuştu. Aban'ın ile birlikte "Vurgun Operasyonu"nun başladığı günden bu yana tutuklanların sayısı 12'ye yükseldi. n Evin GÖKTAŞ / ANKARA

'Bürokratlar çete suçlusu'

Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, DGM'den ayrılırken gazetecilere, tamamı bürokrat olan 7 sanığın 4422 sayılı Çetelerle Mücadele Kanunu'na göre tutuklanarak cezaevine konduğunu bildirdi. Köksal, soruşturmayla ilgili başka bir bilgi vermeyeceğini ve ifadeleri açıklamayacağını söyledi. Savcı Köksal, öğleden önce gazetecilerin önceki gün tutuklanan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'ın, bakandan ihalelere ilişkin talimat aldıkları yönünde ifade verdiğinin hatırlatması üzerine "Benden ifadeleri açıklamamı istemeyin" dedi.

'Çay'a çağırıp rüşvet istediler'

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki ihale yolsuzluklarına yönelik yürütülen 'Vurgun Operasyonu'nda gözaltına alındıktan sonra dün Ankara 2 No'lu DGM Yedek Hakiliği'nce tutuklanan Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'ın ifadesinde "hayır işi" dediği rüşvet olayını müteahhitler açıkladı.

Müteahhitler ifadelerinde, Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban başta olmak üzere, Şube Müdürleri Ahmet Kenan Bozokalfa ve Feti Soydan'ın kendilerini telefonla "çay içmeye gelin" diyerek makamlarına çağırdıklarını, ziyaret gerçekleştiğinde ise açıkca,"......paraya ihtiyaç var, temin etmenizi rica ederim", "Bu yaz tatil masrafım.... olacak" şeklindeki sözlerle kendilerinden rüşvet istediklerini anlattılar.

Özellikle Aban'ın rüşvet sistemini sık sık işlettiğini ve müteahhitlerle bu amaçla en çok görüşen bürokratlardan biri olduğunu söyleyen müteahhitler, rüşvet verilmediği takdirde en düşük ihalelelere bile giremiyeceklerini ileri sürdüler.

Öte yandan; Yedek Hakimlik'te sorguları yapılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bürokratları da verdikleri ifadelerde bakanlıkta bir hiyerarşik yapı olduğunu ve bu yapının kesintisiz işlediğini anlattılar. Bakan Koray Aydın, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları ve genel müdürlerden kendilerine kadar uzanan bu yapı içerisinde hiçbir birimin birbirinden habersiz olamayacağını söyleyen bürokratlar, kendilerine verilen talimatlar doğrultusunda hareket ettiklerini, bunun aksi bir davranışlarının söz konusu olamıyacağını vurguladılar.

 
PKK timine baskın
Emniyet Müdürlüğü, 'Barış Günü'nü sabote etmek amacıyla İstanbul'a gelen 21 kişilik bir PKK timini ele geçirdi. Yakalanan grubun örgüt içindeki 'en acımasız tim' olduğu ifade edildi.
Cenaze töreninde olay
Polisten kaçarken 5. kattan düşerek ölen Zeynel Durmuş için tören yapmak isteyen HADEP'liler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.
2000 metredeki tehlike!
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca hazırlanan raporda, Mavi Akım Projesi çerçevesinde döşenen borulardan herhangi birinin delinmesi durumunda korkunç olaylar yaşanacak.
Kiminle buluşacaktı?
Garih soruşturmasını adi bir cinayet teorisiyle yürüten polis, siyasi olasılıkları da soruşturmaya dahil etti. Polis şimdi Garih'in, mezarlıkta biriyle buluşmaya gidip gitmediğinin yanıtını arıyor.
10 Eylül'de ders başı
İlköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 555 bin öğretmen 10 Eylül Pazartesi günü dersbaşı yapacak.
Kayıtta yobazlığa devam
Kayıtlar, tüm üniversitelerde 1 hafta içinde tamamlanacak. Açıköğretim için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'ne başvurulacak.
Hacı adaylarının kura heyecanı
Hac ibadetlerini yerine getirmek üzere İstanbul İl Müftülüğü'ne önkayıt yaptıran ve Süleymaniye Camii'ni sabahın erken saatlerinden itibaren dolduran hacı adaylarının, kura çekimi sırasında heyecanlı oldukları gözlendi.

3 Ağustos 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED