T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Ölüme şiirle gidecek

ABD tarihinin en büyük terörist saldırısı olarak nitelendirilen Oklahoma City kentindeki bir federal binada 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6 yıl önceki bombalı saldırının sorumlusu Timothy McVeigh, bugün zehirli iğneyle idam edilecek. McVeigh, iğneden 10 dakika sonra ölecek.

ABD tarihinin en büyük terörist saldırısı olarak nitelendirilen, Oklahoma City kentindeki bir federal binada 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6 yıl önceki bombalı saldırının sorumlusu Timothy McVeigh, bugün zehirli iğneyle idam edilecek. Indiana eyaletinin Terre Haute kenti cezaevinde yapılacak infazda, 33 yaşındaki McVeigh'in vücuduna Türkiye saatiyle 15.00'te, üç maddeden oluşan ve kalp ve akciğer fonksiyonlarını durdurarak ölüme yol açan zehirli karışım enjekte edilecek. Mahkumun yaklaşık 10 dakikada ölmesi bekleniyor.

İnfaz işlemi, bombalamada yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve bazı saldırı mağdurları tarafından, cezaevinde kurulan kapalı devre televizyon sistemi aracılığıyla izlenecek. Sadece 10 kişi, tanık sıfatıyla infazı bizzat izleyecek. İnfazın ertelenmesi yönünde avukatlar tarafından yapılan başvuruların mahkemelerce reddedilmesinin ardından, McVeigh'in yaşama "vakur ve cesur" bir şekilde veda edeceği bildirildi.

Özgürlük manifestosu

McVeigh, infazının hemen öncesinde kısa bir "yaşama veda" konuşması yapacak ve İngiltere'de döneminin muhalif şairlerinden Willam Ernest Henley'in 1875 yılında yazdığı "direniş temalı" bir şiirinin şu dizelerini okuyacak:

"Kapı ne kadar dar olsa da,
Cezam ne kadar ağır olsa da,
Kaderimin efendisi benim,
Ruhumun komutanı benim"

McVeigh, ABD'de yayınlanan Buffalo News gazetesinin iki muhabirine son günlerde gönderdiği mektuplarda, gerçekleştirdiği eylemden pişmanlık duymadığını, ancak çok sayıda suçsuz insanın yaşamını yitirmesinden üzgün olduğunu "ilk defa" dile getirdi.

"Şehid olacağım"

ABD'de federal devlete "bireylerin özgürlüğünü ortadan kaldırdığı" gerekçesiyle savaş açtığını ve bombalı eylemi gerçekleştirdiğini belirten McVeigh, daha önceki açıklamalarında, saldırıda çok sayıda çocuk ve kadının ölmesini "kurunun yanında yaş da yanar" sözleriyle dile getirmişti.

McVeigh, daha önceki açıklamalarında "saldırıyı ABD yönetiminden öğrendim. ABD'nin Sırbistan'ı bombalamasıyla benim yaptığım saldırı aynı şey" türü açıklamalar yaparak ABD'nin dünya ölçeğinde yürüttüğü operasyon ve müdahalelere göndermelerde bulunmuştu. McVeigh, cezaevindeki diğer mahkumlara, idamının kendisi için "şahadet" anlamına geleceğini söylediği belirtildi. İnfaz günü idamın yapılacağı Terre Haute kentinde iki "rakip" gösterinin düzenlenmesi bekleniyor. Kentte olağanüstü önlemler alındı. McVeigh için bazı Avrupa ülkeleri ve Papa 2. Jean Paul af başvurusunda bulunmuş, ancak bu talepler reddedilmişti.

 
Arnavutlar Üsküp'e dayandı
"Hatemi seni seviyoruz"
İran'da Cuma günü yapılan seçimlerin kesin sonuçları belli oldu. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yüzde 77 gibi bir oranla ezici bir zafer kazandı.
Ruslar sivilleri bombaladı
Çeçenistan'ın Açhoy-Martan bölgesindeki Şaami-Yurt köyüne dün sabah Grozni yönünden açılan top ateşi sonucu bir kişi öldü. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, köye toplam sekiz top mermisi düştü. Köyde 90 yaşındaki Şupa Yusufov adlı bir kişinin öldüğü, sayı verilmemekle birlikte birkaç kişinin yaralandığı bildirildi. Top mermilerinin üçünün, Rus birliklerinin bulunduğu bir bölgenin 200 metre yakınına isabet ettiği, ateşte birkaç evin hasar gördüğü kaydedildi.
CIA'nın hedefi HAMAS
İsrail televizyonu CIA Başkanı George Tenet tarafından 8 Haziran'da ateşkesin sağlanmasıyla ilgili İsrail ve Filistin'e sunulan belgeyi açıkladı. Belgede, Filistin tarafına koşul olarak ileri sürülen öneriler şöyle: Hamas ile İslami Cihad üyeleri en kısa sürede tutuklanacak. Filistin yönetiminin elindeki ağır silahlara el konulacak. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim birimlerin yönelik saldırılar sona erdirilecek. İsrail tarafına şart olarak sunulan öneriler ise şunlar: Özerk Filistin bölgelerine saldırılar durdurulacak. İsrail güçleri, İntifada'nın başladığı 28 Eylül'den önceki hatlara geri çekilecek. Filistinliler'in mallarına verilen zarar en aza indirilecek. Bu arada, İsrail tanklarının ateş açtığı Gazze'de üç Filistin'li kadın öldü.
11 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED