T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Sapanca'da bir şiir vakti

Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları'na dünyanın ve ülkenin dört yanından katılan şairler, şiirlerini okuyup şiir üzerine konuştular.

Sakarya Valiliği tarafından organize edilen ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sapanca Kaymakamlığı ve Belediyesi katkılarıyla gerçekleşen 1. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları üç gün boyunca devam etti. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen şiir programına dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından şairler katıldı. Kırgızistan, Türkmenistan, Kosova, KKTC, Moldova, Romanya, Makedonya gibi pekçok ülkeden ve Türkiye'den 30'a yakın ünlü şairin katıldığı 1. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları etkinliklerinin ilki Cuma akşamı şiirle ilgili yapılan konuşmalarla Adapazarı'nda yapıldı.

"Şiir kainatın şifresi''

Abasıyanık Sanat Merkezi'nde yapılan şiir söyleşisinde söz alan Yardımcı Doç. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, Prof. Dr. Mustafa İsen, Bekir Sıtkı Erdoğan, Faik Baysal, Bahattin Karakoç gibi isimler şiirin önemini ve anlamını vurgulayan kısa konuşmalar yaptılar.

Yapılan konuşmalarda Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, şiirin uyanıkken görülen bir rüya olduğunu söylerken, Bahattin Karakoç, şiirin farklı bir iklim olduğunu ve kaliteli bir şiirin felsefeden, müzikten, resimden yoksun olamayacağını hatırlattı. Ramazan Korkmaz ise yeryüzünde Tanrı'nın bir şifresi olduğunu ve bu şifreyi yalnızca şairlerin ve peygamberlerin çözebildiğini söyledi. Faik Baysal da şiirin bugüne kadar pekçok tarifinin yapıldığını ama hiçbirinin şiirin tarifi olamayacağını belirterek, "Şiir tarif edildiği an şiir olmaz, çünkü şiir tarif edilemeyen şeyin ta kendisidir" dedi.

İkinci gün ise şiir programı Sapanca Gölü kıyısında yapıldı. Muhteşem geceye Sakarya Musıkî Derneği tarafından verilen mini bir sanat müziği konseriyle girildi. Konserin ve açılış konuşmalarının ardından programa katılan şairler, dinleyicilere şiirlerini okudular.

Şairler okuyucuyla buluştu

Şiir Akşamları etkinli-ğinde gündüzler de şiirle içiçe geçti. Okuyucuyla buluşan şairlerden Yavuz Bülent Bakiler, Faik Baysal, Ataol Behramoğlu, Mehmet Ocaktan, Mehmet Kansu, İsmail Çavuş, İsmigüzel Amanglueva, Suat Engüllü, Bahattin Karakoç, M. Atilla Maraş, Nurullah Genç, Bekir Sıtkı Erdoğan, Semih Sergen gibi ünlü şairler akşamları ise kendi şiirlerini seslendirdiler.

 
Slovak çizerler İstanbul'da
Karaköy'deki Schneidertempel Sanat Merkezi'nde Slovakyalı çizerlerin eserlerinden oluşan bir karikatür sergisi açıldı. Slovak Karikatürcüler Birliği'nin katılımıyla gerçekleştirilen sergide izleyicilere 19 Slovak çizerin 60 karikatürü sunuluyor. Bilindiği gibi karikatürler, güldürme, düşündürme, sorgulamanın yanısıra yaşadıkları çağa tanıklık yapma gibi özelliklere sahipler. Karikatürler; toplumu en doğal, en yalın yansıtan aynalar. Yakın bir zamanda hem siyasal, hem de coğrafi değişimler geçiren bir ülkenin çizerleri olarak Slovak karikatüristler de yaşadıkları zamanı ve olayları çizgileriyle anlatıyor. İlgilenenler için galeriden temin edilebilecek bir karikatür albümü de hazırlanmış. Sergi 21 Haziran'a kadar açık.
Tel: 0 212 249 01 50
11 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED