T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

'Takma'yan şöhret yok

Yakından takip ettiğimiz bir çok ünlünün isimini aslında bilmiyormuşuz. Çünkü edebiyat ve sanat dünyasındaki bir çok şöhret gerçek isimleri yerine takma ad kullanmayı tercih ediyor.

Basın ve sanat dünyasının yanında edebiyat dünyasının da vazgeçemediği bir yöntemdir 'takma' adlar. Halk arasında bu uygulama 'sahte' isim olarak nitelendirilse de biz onları o şekilde tanıdık ve öyle sevdik. Yıllarca evlerimize misafir olan bu kişilerin gerçek isimlerini çoğu defa bilmedik, duymadık. Ama onları 'sahte' isimleri ile çağırdık, bazen de 'sahte' isimlerinin sahte olduğunu bilmeden onları kabul ettik. Sahte isimler bizim için gerçek şöhretler oldu. Sinema afişlerinde, reklamlarda, romanlarda, hikayelerde kendimizi aradık, onlara benzetmeye çalıştık Onlar gibi olmak, onlar gibi yeni isimler olarak meşhur olmak istedik.

Katıgöz'ün yerine Özhan

Yıllardır büyük bir zevkle dinlediğimiz Ahmet Özhan'ın gerçekte Ahmet Katıgöz, Ferdi Tayfur'un Turan Bayburt, Nuri Sesigüzel'in Nuri Kaçtaş, Neco'nun Nejat Tahir Özyılmaz olduğunu bilmedik.

Tiyatronun güçlü oyuncularını Ahmet Mekin'in Ahmet Kurtdereli, Aliye Rona'nın Aliye Dilligil, Ayten Gökçer'in Ayten Kaçmaz olduğunu bilmedek izledik.Bizleri, sevelim sevmeyelim bazen yazdıkları ile büyülü bir ortama götüren kalem ustalarından Cemalettin Seber'i Cemal Süreyya, Mehmet Nusret'i Aziz Nesin, Cevat Şakir Kabaağaçlı'yı Halikarnas Balıkçısı, Mehmet Reşit Öğütçü'yü Orhan Kemal, Kemal Sadık Göğçeli'yi de Yaşar Kemal, Mehmet Agah'ı Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Okçu'yu Hekimoğlu İsmail olarak okuduk ve tanıdık.

İşte sanat ve edebiyat dünyamızın takma isimleri

Ahmet Özhan Ahmet Katıgöz
Aliye Rona Aliye Dilligil
Ayten Gökçer Ayten Kaçmaz
Cüneyt Arkın Fahrettin Cüreklibatur
Ekrem Bora Ekrem Şefik Uçak
Neco Nejat Tahir Özyılmaz
Ferdi Tayfur Turan Bayburt
Fikret Hakan Bumin Gaffar Çıtanak
Filiz Akın Suna Akın
Gökhan Güney Mehmet Yüceler
Gönül Yazar Gönül Özyeğiner
Hakan Balamir Balamir Tavasoğlu
Halil Ergün Halil İbrahim
Harika Avcı Nermin Ocak
İbrahim Tatlıses İbrahim Tatlı
Kenan Pars Kirkor Cezveciyan
Suna Yıldızoğlu Sonia Eddy
Kibariye Bahriye Tokmak
Perihan Savaş Şerife Perihan
Nuri Sesigüzel Nuri Kaçtaş
Perran Kutman Perran Kanat
Seda Sayan Aysel Gülaçar
Sibel Can Deniz Engüzel
Tarık Akan Tarık Üregül
Aziz Nesin Mehmet Nusret
Halikarnas Balıkçısı Şakir Kabaağaçlı
Orhan Kemal M.Reşit Öğütçü
Yaşar Kemal K. Sadık Göğçeli
Yahya Kemal Beyatlı Mehmet Agah
Hekimoğlu İsmail Ömer Okçu

 
Rüyası gerçekleşti
Dünyanın ilk uzay turisti olan Amarikalı Dennis Tito Uluslararası Uzay İstasyonu'na ayak bastı. Tito, hedefine ulaştıktan sonra "Harika bir yolculuktu" dedi.
Arabistan umreyi serbest bıraktı
Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, daha önce belli zamanlarda izin verilen "Umre Ziyareti"ndeki sınırlamayı kaldırarak, yıl boyunca serbest bırakma kararı aldı.
Çocuk felci 2005'te dünyadan silinecek
Uluslararası sağlık yetkilileri, çocuk felcinin 2005 yılında yeryüzünden silinebileceği konusunda iyimser olduklarını bildirdiler. "The Earth Times" gazetesinde yer alan bir yazıya göre, bunun gerçekleşebilmesi için Afganistan, Angola ve Kongo gibi, savaşların süregeldiği ülkelerdeki çocuklara ulaşılabilmesi şart. UNICEF başdanışmanı Edward Hoekstra, yaptığı açıklamada, "Çocuk felcinin 2005 yılına kadar yeryüzünden silinmesi konusunda çok ciddi ilerlemeler kaydettik" dedi. Hoekstra'ya göre, 1988 yılından bu yana, dünyada görülen çocuk felci vakaları yüzde 99 oranında azaldı. UNICEF, 1988 yılında çocuk felcinden 350 bin çocuğun etkilendiğini, bu sayının 2000 yılında 3500'e düştüğünü açıkladı.

1 Mayıs 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED