T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Bakan'dan 'özürlü' itirafı

Zihinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi'ni açan Devlet Bakanı Hasan Gemici, Türkiye'nin özürlü çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu konusunda yetersiz olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Hasan Gemici, Türkiye'de rehabilitasyona ihtiyacı bulunan 400-500 binin üzerinde özürlü çocuk bulunduğunu belirterek, bu konudaki eğitim ve rehabilitasyonun son derece yetersiz olduğunu söyledi. Procter & Gamble şirketinin Panten-Pro-V bölümünün katkılarıyla Zeytinburnu'nda inşa ettirilen "Zihinsel Özürlü Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi", Bakan Gemici'nin katılımıyla hizmete açıldı. Gemici, açılışta yaptığı konuşmada, artık dünyada kurumsal, toplumsal sorumluluk anlayışının geliştiğini söyledi. Kişiler ve kurumlar değerlendirilirken, ne derece sosyal sorumluluk üstlenildiğine bakıldığına işaret eden Gemici, Türkiye'de de bu konuda önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi.

Çağdaşlaşma hizmetle olur

Devletin ve toplumun ancak bu hizmetleri sunarak sosyal ve çağdaş olabileceğini de belirten Gemici, son yıllarda toplumumuzda bir duyarlılık oluştuğunu ve hizmetlerin geliştiğini söyledi. Bakan Gemici, "Ancak hala özürlülerin eğitimi ve rehabilitasyonu konusunda son derece yetersiziz" dedi.

Beraberindekilerle birlikte, yuvada kalmakta olan çocukları da ziyaret ederek, yetkililerden bilgi alan Gemici, halen Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı 19 yatılı merkezde 1532, 30 gündüzlü merkezde 1901, yurtlarda 609, özel kuruluşlarda 1640, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda da 36 bin çocuğa eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verildiğini söyledi. Gemici, Zeytinburnu Zehinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi'nin resterasyonuna katkılarından dolayı, Procter-Gamble Dış İlişkiler Koordinatörü Hayrünnisa Aligil'e plaket taktim etti.

Mumcu'yla kavga söylentisi

Öte yandan, Vali Çakır, İstanbul Destinasyon Projesi Tanıtım Toplantısı'nda, "Turizm Bakanı Erkan Mumcu'yla kapalı oturumda kavga ettikleri" yolundaki haberleri, "Olay abartılmış"şeklinde yorumladı. Çakır, toplantılarda kurum ve kuruluşlar arasında fikir ayrılıkları her zaman olabileceğini ileri sürdü.

 
STRES, ÖĞRENMEYİ ÖNLÜYOR
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kronik stresin öğrenmeyi zorlaştırdığını bildirdi. Prof. Dr. Tarhan, Montreal'de Mc Gill Üniversitesi uzmanlarının yaptıkları bir araştırmada, 70 yaşında 50 kişinin 5 yıl izlenerek stresin beynin öğrenme ile ilgili bölümlerini küçülttüğü sonucuna varıldığını kaydetti. Stresin beyne etkisinin azaltılmasının yollarının araştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, "Nasa'nın önerdiği Neurobiofeedback yöntemiyle, beyin dalgaları ölçülerek insanlar kendi streslerini kontrol etmeyi öğreniyorlar" dedi. Öncelikle beynin bioelektrik haritasının çıkarıldığını belirten Nevzat Tarhan, şunları kaydetti: "Beynin stresli çalışan alanları belirleniyor. İkinci aşamada Neurobiofeedback cihazının elektrotları stresli alanlara takılıyor. Bilgisayar ekranında beyindeki dalgalar görüntüleniyor. Üçüncü aşamada kişinin, beyin gücünü kullanarak 'Alfa' dalgalarını artırması öğretiliyor." Tarhan, Neurobiofeedback'in, Türkiye'de de uygulanmaya başladığını bildirdi.
30 Nisan 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED