T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Cezayir cuntası zorda

CEZAYİR'de 10 gün önce başlayan Berberi ayaklanmasında ölü sayısı 150'yi aştı. Çatışmalar başkente kadar yayıldı. Bağımsızlık isteyen Berberiler, cuntaya karşı savaşan İslamcı cepheye de destek verdiklerini açıkladı.

Cezayir'in doğusunda Kabili bölgesinde 10 gün önce başlayan Berberi ayaklanmasında ölenlerin sayısının 150'yi aştı. Berberiler ile Cezayir askeri güçleri arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaralananlardan 650'sinin polis olduğu bildirildi. Cumartesi ve Pazar günü Tizi Kuzu ve Becaya bölgerinde şiddetlenen çatışmalarda 30 ile 50 arasında Berberi gencin öldüğü belirtildi. Berberi milliyetçiler bunun bir bağımsızlık ayaklanması olduğunu belirtirken, Berberiler'in çoğu bu ayaklanmanın Cezayir ordusunun yıllardır sürdürdüğü katliamlara karşı başlatılmış bir ayaklanma olduğunu açıkladılar. Berberiler ayaklanma ile Cezayir ordusuna karşı savaşan İslamcı güçler ile birlikte olduklarını belirttiler.

Çatışmalar başkente sıçradı

Ayaklanma, Berberi kabilelerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerin dışına taşarak başkent Cezayir'e de sıçradığı, başkent ve çevresinde çatışmaların devam ettiği bildirildi. Çatışmalar sırasında yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Kültür ve Demokrasi Topluluğu Başkanı Said Saidi, "Evlatlarına kurşun sıkan bir hükümetin bekası uzun sürmeyecektir" dedi. Saidi, büyük bir miting düzenleyeceklerini ve Cezayir hükümetini istifaya çağıracaklarını belirtti. Görgü tanıkları, yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı Tizi Uzu kentinde çıkan çatışmalarda polisin taş atan göstericilere gözyaşartıcı bombayla müdahale ettiğini söylediler. Başkent Cezayir'de de Cezayir Üniversitesi kampusünde yüzlerce öğrencinin "Katil hükümet" diye slogan attığı, polisin öğrencilerin kampus dışına çıkmasına izin vermediği bildirildi.

Fransa Dışişleri Başkanı Hubert Vedrine, Cezayir ordusunun artık bu büyük trajediyi durdurmasını istedi. Berberiler on gün önce üç Berberi gencin hapishanede işkence altında öldürülmesinden sonra ayaklandı. Kuzey Afrika, Büyük Sahra ve Batı Afrika sahil bölgesinde geniş biçimde dağılmış bulunan Berberiler, nüfusu 15 milyonu bulan Müslüman bir ırk. Ortak bir dilleri olmayan Berberiler birçok lehçeye sahipler. Cezayir'in doğu ve güneyinde çoğunluğu oluşturan Berberiler, uzun zamandan beridir kendi dillerinin resmi dil olarak tanınması için mücadele ediyorlar. Berberiler içinde az da olsa Yahudi ve Hristiyan var.

 
Çinli 'hacker'lar ABD'yi vurdu
ÇALIŞMA ve Sağlık Bakanlıkları'nın internet sayfalarını çökerttiler. ABD'ye karşı seferberlik ilan ettiler. Belgrad Büyükelçiliği'ne yönelik ABD saldırısının yıldönümü olan 8 Mayıs'ta kıyamet kopacak.

Hortumcular direniyor
Yolsuzluğa karşı şiddetli bir savaş başlatan Filipinler'de, yolsuzluğa bulaştığı için tutuklanan eski Devlet Başkanı Estrada yanlıları darbe girişiminde bulundu. Ordu kırmızı alarma geçti.


Almanlar 'Süper Avrupa' peşinde
Alman Der Spiegel dergisi, Başbakan Gerhard Schröder'in AB Komisyonu'nu genişleterek bir "Avrupa hükümeti" haline getirmek istediğini yazdı. Schröder'in AB içerisinde yenilikler yapmak istediğini, özellikle kurumsal yapısında köklü değişikliklere gitmeyi amaçladığını belirten dergi, bu konuda Avrupa Parlamentosu'ndaki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden de (CDU) destek aldığını kaydetti. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Ingo Friedrich ise, Schröder'in önerilerini eleştirerek, "Avrupa bir 'süper devlet' haline gelmemeli" dedi.
1 Mayıs 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED