T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

1 MAYIS ÖFKESİ

Güney Kore'den Venezuella'ya, İngiltere'den Avustralya'ya, Hong Kong'dan Rusya'ya kadar, 1 Mayıs kutlamaları bütün dünyada statüko karşıtı meydan okumaya dönüştü. Borsa binalarına ve polislere saldıran küreselleşme karşıtları, zenginliğin belli ellerde toplanmasına sert tepki gösterdi.

Dünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları devam ederken, birçok ülkedeki kutlamalar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Güney Kore'nin başkenti Seul'de 20 bin gösterici, Devlet Başkanı Kim Dae-Jung'u protesto etti. Polis, hükümet binalarının bulunduğu semte girmek isteyen göstericileri püskürttü.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Devlet Başkanı Leonid Kuçma'yı ülkeyi sefalete sürüklemekle suçlayan yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi. İran'ın başkenti Tahran'da binlerce işçi parlamento binası önünde toplanarak 1 Mayıs'ı kutladı. Bazı milletvekilleri ve işçi sendikaları temsilcileri konuşmalar yaptı ve göstericiler, yetkililerden sorunlarına kulak vermelerini istedi. Venezüella'nın başkenti Caracas'ta, Devlet Başkanı Hugo Chavez yanlısı Bolivya İşçi Cephesi sendikası ve yönetime karşı olan sendikalar gösteri düzenledi. Brezilya'nın ekonomik başkenti Sao Paulo'da, İşçi Partisi'ne bağlı bir grubun Devlet Başkanı Fernando Henrique Cadoso'ya karşı düzenlediği gösteriye 100 bin kişi katıldı. Hong Kong'ta da çalışanlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve zenginlerle fakirler arasındaki uçurumun kapatılması talebiyle gösteri düzenledi. Polonya'nın başkenti Varşova'da da yaklaşık 6 bin muhalefet yandaşı gösteri yaptı. İşsizliği ve iktidarı protesto etmek için düzenlenen gösteride olay çıkmadı.

BERLİN SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Berlin'de yürüyüş yapan ve olay çıkaran binlerce protestocuya polis müdahale etti. 1 Mayıs Caddesi'nde toplanan protestocuların polislere taş ve cam şişe atması üzerine polis, tazyikli su ile karşılık verdi. Friedrichshain ve Prenzlauer Berg sokaklarına gece yarısı barikatlar kuran 6000 kişi, barikatları ateşe verdi. Çok saşıda kişinin yaralandığı protestolarda 40 kişi gözaltına alındı. Ulusal Demokratik Partisi'nin "Önce Almalar'a İş bulun" sloganıyla yürüdü.

Frankfurt'ta gösteri yapan aşırı sağcılarla solcu göstericiler arasında çatışmalar meydana geldi. Frankfurt polisi, 800 aşırı sağcının yaptığı yürüyüş sırasında 2 bin solcu yürüyüşe müdahale etti. Polis, 100 kişiyi gözaltına aldı. Mannheim'de 3 bin kişi, sendikaların çağrısı üzerine aşırı sağcılara karşı gösteri yaparken, Dresden, Essen ve Augsburg kentlerinde de aşırı sağcılar yürüyüş yaptı.

Londra'da hayat durdu

İngiltere'nin başkenti Londra'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis helikopterlerinin devriye gezdiği Londra'da, Liverpool caddesi İstasyonu çevresi ile merkezi tren istasyonlarından biri olan King's Cross'ta on binlerce gösterici biraraya geldi. Kent merkezindeki bütün mağaza, otel, banka ve diğer işyerleri vitrin camlarını tamamen tahta perdelerle kapatırken, kapılarını da açmadılar. Kentin çeşitli yerlerindeki ünlü heykel ve anıtlar da aynı önlemler dahilinde tahta perdelerle korumaya alındı.

Tiananmen'de 50 bin kişi

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda her sabah yapılan göndere bayrak çekme törenine dün sabah 50 bin kişi katıldı. Pekin'deki İşçi Stadyumu'nda dün akşam Tayvan ve Hong Kong'dan gelen şarkıcıların katılımıyla "Yeni Pekin, Büyük Olimpiyatlar" adlı konser düzenlendi. Çin'in en büyük şehri Şanghay'da dans, bale, tiyatro ve sergi gibi alanlarda 360 sanat gösterisi düzenlendi. Chongqin'de 50 bin saksı taze çiçekle süslendi. Ülkenin diğer eyalet ve özerk bölgelerinde de kültür ve sanat gösterileri düzenlendi.

İtalyanlar zevkini çıkardı

İtalya'da 1 Mayıs, konserler, gösterilerle kutlandı. 1 Mayıs öncesi önceki gün de tatil ilan edilince ülkede 6 milyon kişi 4 günlük tatile çıktı. İşçi sendikaları, başta Roma, Milano, Pescara, Torino, Floransa, Napoli kentleri olmak üzere yurdun dört bir yanında gösteriler düzenleyerek, "daha güvenli iş" mesajı verdi. Türkiye Saatiyle 11.00'de başlayan gösterilerde, sosyal merkezlere bağlı gençler ile aşırı sağcılar arasında beklendiği gibi çatışma çıkmadı. Roma ve Milano'da halk konserleri düzenlendi.

BORSA BİNASI KUŞATILDI

Avustralya'nın Sidney, Melbourne ve Brisbane şehirlerinde birlerce küreselleşme karşıtı caddeleri işgal etti, siyasi kişilerin maketleri yakıldı ve borsa binaları bloke edildi. Küreselleşme karşıtı binlerce gösterici, 1 Mayıs'ta ülkenin çeşitli bölgelerinde polisle çatıştı. Göstericiler, ülke çapında borsa binaları ve işyerlerinin açılmasını engellemeye çalışırken, Sidney'deki 2'si ağır 30 polis yaralalandı, 30 gösterici ise tutuklandı. Melbourne'da 2 bin kadar küreselleşme karşıtı işçi sendikalarının düzenlediği 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Bu kişilerin Başbakan John Howard'ın maketini yaktıkları bildirildi

YUNANİSTAN- Atina'daki 1 Mayıs gösterileri hükümetin sosyal güvenlik reform tasarısını protesto mitingine dönüştü. 12 bin gösterici, reform tasarısını protesto eetti.
KAMBOÇYA- Tekstil işçileri, çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve ücretlerinin artırılmasını istedi. 100 bin tekstil işçisi, 40 dolarlık ücretle haftada 48 saat ve artı mesai çalışıyor.
TAYVAN- Binlerce işsiz ve işçi başkent Taipei'de yaptıkları yürüyüşte, hükümetten iş talep ettiler. Taipei'de toplanan 10 bin kadar kişi, "işçilerin yaşamaya ihtiyacı var" diye slogan attı.

RUSYA'DA PUTİN'E ÖFKE

Rusya'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine onbinlerce kişi katıldı. Moskova'da Komünist Partisi'nin gösterisine katılanların yüzde 90'ını geçmişi özleyen yaşlı, emekli kuşağın oluşturduğu gözlendi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "oligarkları"na karşı eylem günü ilan eden Komünist Parti lideri Gennadi Züganov, göstericilere hitaben bir konuşma yaptı. Rusça "oligark" sözcüğü, SSCB'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan ve devlet desteğiyle zenginleştiği ileri sürülen en zengin yaklaşık 8-10 büyük işadamı için kullanılıyor. Züganov, Boris Yeltsin'e bağlı "oligarklar" olduğunu belirttiği Boris Berezovski ve Vladimir Gusinski gibi isimlerin üzerine giden Putin'in, bir yandan da kendisine sadık oligarkları zengin etmekte olduğunu ileri sürdü.

 
Ortadoğuda durum çok kritik
Annan'la görüşen Peres, bölgede durumun çok gergin ve alarm verici olduğunu söyledi. Patlamalar ve İsrail askerlerinin saldırıları sonucu 7 Filistinli hayatını kaybetti.
Tunus: Açlık grevi yok
Tunuslu aydın ve gazetecilerin hapishanelerdeki gayri insani şartları, ülkedeki anti demokratik uygulamaları ve baskıları protesto etmek amacıyla açlık grevi yaptığına dair Yeni Şafak'ta yayınlanan habere, Tunus'un Ankara Büyükelçiliği'nden yalanlama geldi. Tunus'un Ankara Büyükelçisi Muhammed Lessir imzasıyla Yeni Şafak'a gönderilen açıklamada, Tunus'ta sözü edilen türde bir açlık grevinin sözkonusu olmadığı ve haberin şaşkınlıkla karşılandığı ifade edildi. Açıklamada, insan haklarını, işkenceyi ilgilendiren neredeyse bütün uluslararası anlaşmalara hiç tereddütsüz imza koyan ve önemli hapishanelerde büyük reformlar uygulayan bir ülkede bu tür bir kısıtlamanın mümkün olmadığı belirtildi.
ABD'nin terör listesi kabarık
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı, 2000 yılına ait Global Terörizm raporu Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından açıklandı. Powell, BM Güvenlik Konseyi'nin, 1333 sayılı kararıyla Suudi asıllı Usame bin Ladin'i barındıran Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı, uluslararası işbirliği sayesinde büyük bir zafer kazanıldığını kaydetti. Powell, dünyada devlet destekli terörün giderek azaldığını da kaydetti.
ABD'nin 2000 yılına ait terör raporunda, terör örgütleri listesinde, PKK ve DHKP-C'ye yine yer verilirken, Yunanistan'daki 17 Kasım terör örgütü de listede kaldı. Raporun Türkiye bölümünde ise Hizbullahı'n terörist eylemleri anlatıldı. ABD'nin terör raporunda, teröre destek veren ülkeler arasında Suriye de yer almaya devam etti. Bu listede, Suriye'nin yanısıra, İran, Irak, Libya, Küba ve Kuzey Kore bulunuyor.
Teröre destek veren ülkeler listesindeki en aktif ülkenin ise İran olduğu belirtildi. Raporda, 2000 yılında, Batı Avrupa'da terör olaylarının yüzde 85'ten yüzde 30'a düştüğü, Türkiye'de hemen hiç terörist faaliyet bulunmadığı vurgulandı.
2 Mayıs 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED