T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

İ Z L E N İ M

CHP Anadolu'da dirilebilecek mi?

Kayseri'de görüştüğüm CHP'liler, partilerinin Anadolu'da yeniden dirileceğine inanıyorlar. Ancak tek kaygıları, yeni nesillerin CHP mirasına sahip çıkmamaları.

Kayseri CHP İl Başkanı Kemal Nakipoğlu politikacı ocağında yetişmiş bir siyasetçi. Tarihi hafızamızı yoklayacak olursak, meşhur Osman Nakipoğlu'nu hatırlarız. Kemal Bey CHP kurucularından rahmetli Osman Bey'in torunu olur.

Tabii bu haslet CHP'lilerde hep vardır... CHP'liliği baba mirası, ata yadigarı olarak tanımlarlar ve belki de mevcut siyasi partilerimiz arasında, hâlâ daha CHP'lilik, mirası diğer partilerimize göre büyük önem arzeder.

CHP dede mirası

"Babam CHP'liydi ben de CHP'liyim" diyenlerin sayısı azaldı dediğimiz günlerde bile, nice tarihi mirasa sahip çıkan müfrit CHP'lilerle karşılaşırız. Bu doğru mu? Doğru da olmasa, demode de olsa, bu gelenek bazı ailelerde devam ediyor.

İşte Kemal Nakipoğlu da haklı olarak dedesinin mirasını sürdürdüğünü ısrarla ve gururla söylüyor. Rahmetli dedesi CHP'nin kurucusu ise o da Kayseri il başkanı.

İtibarımız çok iyi!

"CHP'nin durumu nasıl Kayseri'de?" değimde, Kemal Nakipoğlu peşin cevabı hemen yapıştırarak: "Diğer partilerin hepsinden daha fazla itibar görüyoruz" diyor ve tabii şehir dışı gezilerindeki izlenimlerini de bir solukta anlatıveriyor: "İnanınız her gittiğimiz köyde itibar görüyor ve diğer partililerin giremedikleri köylere başımız dik olarak giriyor ve halkın büyük alakası ile karşılaşıyoruz."

Değişim kaçınılmaz

"Bütün bunlar doğru olabilir de özellikle kırsal kesimlerde CHP'ye pek itibar edilmez malum, acaba Deniz Baykal'ın Anadolu politikası CHP'ye yeni bir ivme mi kazandırdı (?)" dediğimde Nakipoğlu şöyle cevap veriyor: "Elbette Sayın Genel Başkanımız bu işi iyi biliyor ve partimizin çehresini değiştirdi. İnanınız tuttu da. Ben inanıyorum ki kendisini yenilemeyen ve değişimi yaşamayan hiçbir parti artık ülkemizde itibar görmez."

Kayseri İl Başkanı'na bazı tavsiyelerim oluyor ve bu tavsiyelerle birlikte onun da görüşlerini alıyorum, örneğin başörtülü kızların İlahiyat Fakülteleri'ne alınmamasını nasıl karşıladığını sorduğumda: "Herkes okuluna istediği gibi girebilmeli ve okuması engellenmemeli, aynı şekilde din istismarcılığı yapanlar ve bu işe hile katanlar da en acı şekilde cezalandırılmalı. Dolayısıyle CHP olarak biz insana değer veririz ve hem tedbirimizi alırız, hem de kimsenin okumasına mani olmayız."

Kurtuluşu Anadolu solunda arıyorlar

Kocasinan CHP İlçe Başkanı Seyit Bektaş ve İlçe İkinci Başkanı Emir Şurdum hâlâ daha solculuktan söz ediyorlarsa da onlara: "En iyisi siz sosyal demokratız deyin, sol mu kaldı dünyada Allah aşkınıza, solculuk, sağcılıkla uğraşacak halimiz yok" dediğimde onlar Anadolu erenlerinden, Anadolu insanının kadirşinaslığından söz ediyor ve: "CHP yeni bir yola çıkmıştır ve bu yolculuk CHP'yi iktidara, ülkemizi de mutluluğa taşıyacaktır" diyorlar ki bunlar hep iyi dilekler ve benim de temennim, CHP'nin gerçekten önce demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkması yolunda, Anadolu felsefesi uğrunda verilecek mücadelesinde başarılar diliyorum.

Kayseri'deki CHP'lilerde, bir anlayış değişimi gözlemliyorum. Örneğin, herkesin okuluna istediği kıyafetle girebilmesini destekliyorlar. Din istismarcılarına karşı önlem alınması gerektiğini eklemeyi ise ihmal etmiyorlar.


 

Mustafa Yıldız kökten CHP'li
Nur gibi yüzü ve o yüzüne yakışan sakalı ile CHP parti binasında bulunan Mustafa Yıldız'a "Sen ne arıyorsun burada, bu yakışıklılık, bu sakal ve bu nur gibi yüzünle?" diye takıldığımda aldığım cevap oldukça düşündürücü oluyor: "Ben atadan kalma CHP'liyim, dolayısıyle bir miras olarak görüyor ve partimizi bırakmak hiç işimize gelmiyor." Mustafa Yıldız'a CHP'nin son durumunu sorduğumda ise şu cevabı alıyorum: "CHP orta yolu ve Anadolu düşüncesini kovalayıp yakalamak zorundadır. Herkes bilmiş olsun ki, bizim insanımız inançlıdır ve imanlıdır. Kimse bizim dinimizle, başörtümüzle, kitabımızla, Kur'an kursumuzla uğraşmasın. Allah nasip eder de CHP iktidar olursa bu hükümetin inançlı zümreye karşı uyguladığı baskı politikasını ortadan kaldırır ve demokrasiye geçilir, kimse merak etmesin!.."

2 Mayıs 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED