T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bu yıl işsizler haykırdı

İşci bayramı bu yıl işsizlerin haykırışına sahne oldu. 'Önce işci kıyımına son' 'İşci, memur elele" şeklinde slogan atan vatandaşlar bir kez daha hükümeti istifaya davet etti.

1 Mayıs İşçi Bayramı için onbinlerce kişi Çağlayan Meydanı'nda toplandı. Daha önce Abide-i Hürriyet'te yapılması kararlaştırılan miting, katılımın beklenenin üstünde olması sebebiyle Çağlayan'a alındı. İşci bayramı bu yıl işsizlerin haykırışına sahne oldu. 'En başta işci kıyımına son' şeklinde slogan atan vatandaşlar bir kez daha hükümeti istifaya davet ettiler. Geniş güvenlik önlemi alınan miting olaysız sona erdi.

Miting alanının giriş ve çıkışlarında oluşturulan polis noktalarında eyleme gelen gruplar aramadan ve kimlik kontrolünden geçirilerek Çağlayan Meydanı'na alındılar. Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingine katılmak amacıyla yürüyüş halinde olan kortejde, yasadışı grupların yer aldığı gözlendi. Grupta yer alan bazı kişilerin ellerinde demir boru ve sopa olduğu görüldü. Söz konusu grup, HADEP kortejiyle birlikte miting alanına girdi. HADEP kortejinde yer alan bir grubun ise ağırlıklı olarak beyaz renkte gömlek ve tişört, siyah pantolon giydikleri ve terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın lehine sloganlar attıkları dikkat çekti. Alandaki DHKP-C'liler de liderleri Dursun Karataş lehinde slogan attı. Bir grup ise ölüm oruçlarına destek vermek amacıyla Piyalepaşa Bulvarı üzerinde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 2 saat süren mitinge katılanlar, "Yaşasın 1 Mayıs'', "Emeğin birliği sermayeyi yenecek'', "Ekmek yoksa, barış da yok'', "Bağımsız yargı, kuşkusuz adalet'', "Hükümet istifa'', "Ne IMF, ne Derviş, genel grev, genel direniş'', şeklinde sloganlar atıp, hükümeti istifaya çağıran döviz ve pankartlar taşıdılar. Halayların çekildiği ve 1 Mayıs Marşı'nın söylendiği mitingde, sanatçılar Onur Akın, Mehmet Gümüş ve Ferhat Tunç da türküleriyle kalabalığı coşturdu.

Taksim'de gözaltı

Grupların miting alanından olaysız dağılması sırasında yaşanan izdiham nedeniyle bayılanlar ve kaybolan çocuklar, konuşmaların yapıldığı otobüsün yanına getirildi. Bu arada Taksim Meydanı'na öğle saatlerinde gelen 6 kişi korsan gösteri yapmak isteyince polis tarafından gözaltına alındı. Göstericiler, üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankartı açmak istedi.

Hükümeti protesto

1 Mayıs İşçi Bayramı, Ankara'da da çok sayıda sendika ve kuruluşun katıldığı bir mitingle kutlandı. Esnaf eylemindeki şiddet görüntüleriyle akıllarda kalan Tandoğan Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs mitingi sakin geçti. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı mitingde sloganlar ve konuşmalar IMF ve hükümetin uygulamalarının eleştirilmesi üzerinde yoğunlaştı. En önde Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK ve TMMOB imzalı "Yaşasın 1 Mayıs" pankartını taşıyan miting korteji saat 11.00'de Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejde sözkonusu örgütlerin yanısıra CHP, HADEP, ÖDP, İHD, İP, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, parti ve sivil toplum kuruluşu yeraldı. Mitinge katılanlar yürüyüş sırasında "IMF defol, bu memleket bizim", "En başta işçi kıyımına son", "İşçi, memur elele genel greve" şeklinde sloganlar attı. Farklı kesimlerden grupların yeraldığı kortejde, "Kaos Gl" adlı bir örgüt, "Peki ya eşcinsel işçiler?" başlıklı bildiri dağıttı. Miting korteji, saat 11.45'ten itibaren, Tandoğan Meydanı girişinde kurulan arama noktalarında polislerce aranarak meydana alınmaya başlandı. Güvenlik görevlileri "özel grup" olarak tanımladıkları bir grup eşcinseli aramadan alana aldı.

 
Savcı, 100. maddeyi aşamadı
Cavit Çağlar ve Bilgin'in suçladığı siyasiler hakkında fezleke çıkaramayan Savcı Cengiz, bilgi ve belgeleri Meclis'e gönderecek.
Enerji bataklığı
TEAŞ'tan sonra TEDAŞ'la ilgili olarak da Savcı Şalk'a bilgi, belge ve ihbar yağıyor. Şalk, TEDAŞ'taki yolsuzlukları ortaya çıkarmak için kolları sıvadı.
Ölümden döndüler
Niğde Cezaevi'nde ölüm orucu tutan 5 hükümlüden 3'ü eylemden vazgeçti. Edirne'de de bir çok mahkumun ölüm orucunu bıraktığı belirtildi.
Demirel'in iflası istendi
Murat Demirel ve 4 banka yöneticisi hakkında iflasları ve mallarına ihtiyati tedbir konulması istendi.
Büyükşehir'in acı günü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Basri Mete, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Mete, dün İçerenköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Suikast önlendi
1 Mayıs'ı kana bulamak için eylem planı yaptıkları belirlenen TİKKO üyesi 5 kişi ile birlikte füze ve roket de ele geçirildi.
PKK'da 'yetki' kavgası başladı
PKK'nın sözde Başkanlık Konseyi üyeleri arasında "yetki" konusunda sorun yaşandığı bildirildi. Sözde Başkanlık Konseyi üyesi Terörist Cemil Bayık'ın, 25 Nisan'da, Haftanin'de yaptığı konuşmada, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın kendisine, "Sen partinin en yetkili kişisisin. Ben ise partinin başkanı olarak kalmaya devam edeceğim" mesajını ilettiğini öne sürerek, Osman Öcalan'ın zaaflarını anlattığı kaydedildi. Bayık'ın "Ben başkanın kardeşiyim, ikinci plana düşmem. Bayık'ın sözlerine inanmıyorum" diyen Osman Öcalan'ı yakında "bitireceğini" de söylediği belirtildi.

2 Mayıs 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED