T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Mesut Yılmaz doğru söylemiyor

ANAP lideri Mesut Yılmaz ortalığı bilgiye boğarak esası gözlerden saklamanın ustası; ustalığını, en son, 1999 eylülünde ziyaret ettiği, o tarihli gazete haberlerinde 'enerji odaklı' olduğu açıkça kayda geçmiş Washington ve Moskova ziyaretleri konusunda da gösterdi.

Ertuğrul Özkök, Mesut Yılmaz'dan naklen, dün şu bilgiyi verdi: "Yılmaz'ın üzerinde durduğu bir başka olay da, Rusya ziyareti sırasında Gazprom yetkilileriyle görüşüp görüşmediği. 'Kesinlikle görüşmedim' diyor. Çok kesin konuşuyor. 'Yanımda Star Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Fatih Çekirge vardı. Çernomirdin'le yaptığım konuşmayı karıştırıyorlar. Çernomirdin, eskiden Gazprom'un genel müdürüydü. Ben görüştüğüm sırada çoktan ayrılmıştı ve ben onunla parti başkanı olarak görüştüm' diye devam ediyor. Nitekim Çekirge dün gazetesindeki yazıda bu ifadeleri doğruladı." (Hürriyet, 9 Mayıs 2001)

Tanık gösterilen Fatih Çekirge Yılmaz'ın Moskova gezisini izleyen iki gazeteciden biri; bu bakımdan tanıklığı önemli. Ancak, Özkök'ün atıfta bulunduğu yazısından, Star yönetmeninin, görüşmelerin geçtiği gün heyetin temaslarını izlemediği anlaşılıyor. Adı karışınca doğruyu öğrenmek için Türkiye'nin Moskova büyükelçisini aramış; Özkök'ün "İfadeleri doğruladı" demesine sebep olan görüşler Fatih Çekirge'ye değil büyükelçi Nabi Şensoy'a ait. Çekirge'nin yazısındaki ilgili satırlara bakalım: "Yılmaz, gezi süresince, Gazprom yetkililerinden herhangi biriyle ya da başkanıyla görüşmüş müydü? Şensoy, bu soruyu çok kesin bir dille yanıtladı: - Hayır. Mesut Bey, Gazprom yetkililerinden hiç kimseyle görüşmedi..." (Star, 8 Mayıs 2001)

Tartışmayı başlatan, ANAP liderinin Hürriyet başyazarına gönderdiği Moskova'da enerji konusunda temasta bulunduğunu yalanlayan açıklamasıydı. Mesut Yılmaz'ın o açıklamasını aynen aktarmakta yarar var: "Rusya'ya, Moskova Belediye Başkanı Sayın Lutçkov'un dâvetlisi olarak 1999 eylül ayında yaptığım ziyarette: Hiçbir resmi toplantıya katılmadım. Ne yalnız ne de Ersümer'le birlikte hiçbir resmi görüşmede bulunmadım. Gazprom yetkilileriyle resmi veya özel hiçbir temasım olmadı. Bazı basın organlarında ve korsan internet sitelerinde yer alan fotoğraf Moskova belediye başkanına yaptığım nezaket ziyareti esnasında çekilmiştir. Bu ziyarete benimle birlikte Sayın C. Ersümer ve T.C. büyükelçisi de katılmıştır. Burada Gazprom başkanı olarak tanıtılan kişi Moskova belediye başkanının sanat danışmanı olan ünlü bir heykeltıraştır. Bu olay ülkemizde gerçeklerin çeşitli maksatlarla çarpıtılması ve hayali senaryo üretimine tipik bir örnektir." (Hürriyet, 5 Mayıs 2001).

Gerçekten ilginç bir durumla karşı karşıyayız. 1999 eylülünde, o sırada hükümette herhangi bir görevi olmayan ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, iki büyük başkenti ardı ardına ziyareti sırasında, enerji konusunda temaslarda bulunduğu daha o günlerde gazetelere yansımıştı... Yılmaz, Oktay Ekşi'ye açıklama gönderdiği 5 Mayıs 2001 tarihine kadar ilgisini ve temaslarını gizleme ihtiyacı duymadı... Tâ ki, DGM savcılığı 'mavi akım' dosyasını açana kadar... Mesut Yılmaz, Moskova gezisini, "Moskova'ya belediye başkanının dâvetiyle gidip heykeltraş danışmanıyla görüştük" basitliğine kadar indirdi.

Gazetelerde yanak yanağa fotoğrafları basıldığı için görüştüğünü itiraf ettiği bir kişi var Mesut Yılmaz'ın: Viktor Çernomirdin... Hürriyet yönetmenine, "Çernomirdin'le yaptığım konuşmayı karıştırıyorlar. Çernomirdin, eskiden Gazprom'un genel müdürüydü. Ben görüştüğüm sırada çoktan ayrılmıştı ve ben onunla parti başkanı olarak görüştüm" biçiminde söz ettiği kişi...

Ertuğrul Özkök, Moskova'daki muhabirine sorsa Mesut Yılmaz'dan aktardığı bilginin doğru olmadığını öğrenebilirdi. Mesut Yılmaz'ın Moskova'da bulunduğu sırada Çernomirdin yeniden Gazprom'un yönetim kurulu başkanı olmuştu çünkü... Mesut Yılmaz'ın, Oktay Ekşi'ye "Gazprom yetkilileriyle resmi veya özel hiçbir temasım olmadı" açıklaması ve Ertuğrul Özkök'e "Çernomirdin, eskiden Gazprom'un genel müdürüydü. Ben görüştüğüm sırada çoktan ayrılmıştı ve ben onunla parti başkanı olarak görüştüm" sözleri, buraya yazarken ben utanıyorum, maalesef, doğru değil...

Sovyetler Birliği sonrası Rusya'da en uzun süreyle başbakanlık yapmış kişi (Aralık 1992-Mart 1998) olarak bilinen Viktor Çernomirdin'in özgeçmişinde 9 Nisan 1938 doğumlu olduğu ile başlayan pek çok bilgi var. İki satır konumuzla ilgili: "1989-1992: Gazprom yönetim kurulu başkanı"; "28 Haziran 1999: Gazprom yönetim kurulu başkanlığına yeniden getirildi." The Russia Journal'de, Ekaterina Larina, "Geçen hafta gerçekleşen bu atama beklenen bir gelişmeydi" diye yazdı dergisinin 5 Temmuz 1999 tarihli sayısında. Reuters'in, Rusya'daki seçimlerle ilgili Moskova'dan geçtiği 9 Mart 2000 tarihli haberde ise, Batı Sibirya'daki Yamal-Nenetsk bölgesinden milletvekili seçildiğini duyurduğu Çernomirdin'in mesleği olarak "Eski başbakan ve halen Gazprom yönetim kurulu başkanı" bilgisi yer alıyor...

Bu kronolojik bilgi, Mesut Yılmaz'ın Moskova'ya gittiği eylül 1999'da, biraraya gelerek görüştüğünü itiraf ettiği Viktor Çernomirdin'in o sırada tek bir unvanı olduğunu gösteriyor: 'Mavi akım' projesinin sahibi Gazprom'un yönetim kurulu başkanı... Gerçek, lâf kalabalığıyla boğulamayacak kadar net: Mesut Yılmaz, Oktay Ekşi'ye gönderdiği açıklamada da, Ertuğrul Özkök'e yazdırdığı notta da doğru söylemiyor...

Şimdi soru şu: Mesut Yılmaz, siyasî kariyerini riske atma pahasına, Gazprom'un en tepesindeki kişiyle görüştüğünü neden gizlemek ihtiyacı duydu?


10 Mayıs 2001
Perşembe
 
FEHMİ KORU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED