T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Egebank'ta bakan skandalı

Murakıplarca 25.5.1999'da Egebank Yönetim Kurulu üyelerinin imza yetkisinin kaldırılması istenmesine rağmen Devlet Bakanı Önal'ın "olur"u bankaya el konulduktan sonra verdiği tespit edildi.

Günlerce kamuoyunun gündeminde olan Egebank operasyonunda yeni bir skandala daha imza atıldı. Sözkonusu skandal Egebank'ın içinin boşaltılmasında siyasi ve bürokrat ayağını ortaya koydu.

Bankalar Yeminli Murakıpları'nın 25.5.1999 tarihinde Egebank Yönetim Kurulu üyelerinin imza yetkisinin kaldırılmasını istediği ve bu yönde hazırladıkları raporu aynı tarihte Hazine Müsteşarlığı'na ilettiği ortaya çıkarken, sözkonusu rapora rağmen imza yetkilerinin kaldırılması ile ilgili "olur"un Devlet Bakanı Recep Önal tarafından 6.1.2000 tarihinde, yani bankaya el konduktan sonra verildiği tespit edildi.

Egebank eski Hukuk Müşaviri Mehmet Tural'ın dün düzenlediği basın toplantısında açıkladığı belgeye göre; Bankalar Yeminli Murakıpları Egebank'ta yaptıkları inceleme sonucu 25.5.1999 tarihinde düzenledikleri R-2-2-2 sayılı mevzuat raporunda, bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen banka yönetim kurulunun imza yetkisinin kaldırılmasını istedi. Murakıplar sözkonusu raporu aynı tarihte Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'ne iletti. Söz konusu rapor iletilmesine rağmen, banka yönetim kurulu üyelerinin imza yetkilerinin kaldırılmasına dair "olur" Devlet Bakanı Recep Önal tarafından 8 ay sonra, yani bankaya el konduktan sonra, 6.1.2000 tarihinde verildi.

Savcılar engelleniyor

Avukat Mehmet Tural düzenlediği basın toplantısında Egebank'ta olduğu gibi Etibank'ta da soruşturmayı yürüten savcıların siyasi engellerle karşılaştığını söyledi. Savcıların soruşturma sırasında siyasi ve bürokratlarla ilgili suç unsurlarına ulaştıklarına dikkat çeken Tural, "Buna rağmen savcılar bir işlem yapamıyor. Çünkü engelleniyorlar. Adil bir soruşturma için sadece banka sahiplerinin değil aynı zamanda siyasetçi ve bürokratların da soruşturma kapsamına alınmaları gerekir" dedi.

Savcıların soruşturma çerçevesinde ellerine geçirdikleri bilgi ve belgeleri ilgili yerlere bildirmek zorunda olduklarını hatırlatan Tural, şunları söyledi: "Eğer savcılar engellenir ve ellerindeki bilgiyi ilgili yerlere iletemezlerse suç işlemiş olurlar. Bunun cezası 4 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve memuriyetten mendir. Eğer görevlerini yapmazlarsa ben savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Savcıların önündeki politik baskıların kalkması hazım. Savcılar çok açık bir şekilde engelleniyorlar."

8 ay bekletilen rapor

Egebank'ın hukuk müşaviri Mehmet Turla'nın açıkladığı belgeye göre, yeminli murakıpların Egebank'ta yaptıkları inceleme sonucu 25.5.1999 tarihinde düzenledikleri R-2-2-2 sayılı mevzuat raporu Hazine Müsteşarlığı'na iletilmesine rağmen, imza yetkilerinin kaldırılmasına dair "olur" Bakan Önal tarafından tam 8 ay bekletildikten sonra verildi.

Murat KELKİTLİOĞLU

 
Çağlar ve Keçili aynı koğuşta

Sel altyapıyı götürdü Tüm binaların ilk iki katının sular altında kaldığı Antakya'da, ev ve işyerlerinde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Şehrin altyapısı tamamen çöktü.
Teröre karşı ortaklık Türkiye ile İran arasında varılan anlaşma gereği, iki ülke, terörist gruplara karşı ortak mücadele ve operasyon yapacak. Tahran, Türkiye'de teröre destek vermediğini açıkladı.
'Diplomatik saldırı'
Toprak isteme davasını kazanan Ermeni Khajerian'ın AİHM'ye başvurarak 400 bin dolar tazminat istemesi, diplomatik saldırı olarak değerlendirildi.
Umutsuz yolculuk
Umut yolculuğu yine yarım kaldı... Pendik'te bir gemi ambarında yakalanan ve sınır kapısına götürülürken Bolu Dağı'nda firar eden Irak uyruklu 5 kaçaktan 4'ü yakalandı, 1 kaçak ise aranıyor.

10 Mayıs 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED