T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Cezayir'de ayaklanma

Cezayir ordusunun ülkede uyguladığı baskı ve teröre İslami hareketlerden sonra Berberiler de isyan etti. Bir hafta önce başlayan Berberi ayaklanması sürüyor. Halk ile askerler arasındaki çatışmalar yayılıyor.

Gelişmelerden orduyu sorumlu tutan Buteflika, "İnsanları dağda yaşamaya mahkum eden devlet, devlet değildir. Bugünden sonra yaşamayabilirim. Son günlerim olabilir. Bir an önce şiddeti bırakın" dedi.

Demokratik seçimleri kazanan İslami Selamet Cephesi'ne karşı darbe yapan ve ülkeyi kanlı bir iç savaşa sürükleyen Cezayir ordusu ile İslamcı gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken bu sefer de ülkenin Berberi nüfusu ayaklandı. Cezayir'in doğusundaki Kabili bölgesinde bir haftadır süren Berberi ayaklanmasında son iki günde 15 kişinin öldüğü, 300'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı, ölenlerin tamamının sivil, yaralıların ise 52'sinin sivil, 284'ünün de güvenlik görevlisi olduğunu açıkladı. Dün de Kabili, Becaya, el-Kseur ve Sedduk bölgelerinde de biraraya gelip gösteri düzenleyen binlerce Berberi ile ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Cezayir ordusu basın mensuplarının çatışma bölgelerine girişini yasakladı.

Buteflika: Son günlerim olabilir

Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, olaylardan Cezayir ordusunu sorumlu tuttu. Buteflika, "İnsanları dağda yaşamaya mahkum eden devlet, devlet değildir" dedi. Buteflika, sadece işaretlerden anlayan kişiler olarak isimlendirdiği askerlere, "Bugünden sonra yaşamayabilirim, bugünler son günlerim olabilir, bundan dolayı vicdanım rahat bir şekilde ölmem için sizin bu şiddeti bırakmanız gerekiyor" dedi. Ayaklanmanın beş gün önce bir gencin polis sorgusu sırasında ölmesinin ardından çıktığını vurgulayan yetkililer, polisin üç kişiyi gözaltına aldığını ifade etti.

Cezayir ordusu ağır darbe aldı

Bu arada İslamcı güçler ile devlet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 40 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı belirtildi. Cezayir basını, asker, korucu ve jandarmadan oluşan güvenlik güçleri ile yönetime karşı savaşan İslamcı gruplar arasında başkent Cezayir'in 630 km doğusundaki Tebessa bölgesinde çıkan çatışmada ordu birliklerinin ağır zayiat verdini bildirdi. Cezayir güvenlik güçlerinden 40'ının öldüğü belirtilen çatışmada, sadece 8 gerillanın öldürüldüğü kaydedildi. Le Quotidien d'Oran gazetesinin bildirdiğine göre, bazı kaynaklar, Cezayir güvenlik güçlerinin kaybının 63 olduğunu belirtti.

 
İlk uzay turisti dünyadan ayrıldı
İlk uzay turisti Amerikalı iş adamı Dennis Tito ile iki Rus kozmonotunu taşıyan Rus Soyuz uzay aracı dün sabah Türkiye saatiyle 10.37'de fırlatıldı.
200 bin internet sitesi yasak
İnternetin zararlı etkilerini engellemeye çalışan Suudi Arabistan'ın, iki ay içinde 200 bin internet sitesini daha yasaklamayı planladığı bildirildi. İktisadiye gazetesi, resmi yetkililere dayanarak verdiği haberde, kapatılması planlanan sitelerle birlikte internet kullanıcılarının kullanımına yasaklanan sitelerin sayısının iki katına çıkacağını belirtti. Suudi yetkililer, ahlaka ve İslama aykırı olduğu gerekçesiyle binlerce internet sitesine sansür ve yasak getiriyor.
29 Nisan 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED