YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Plan destek bulmadı

Kahire'de toplanan Arap dışişleri bakanları, Clinton'ın barış planının Kudüs'teki Müslümanlar için kutsal olan yerler üzerinde Filistinlilere tam egemenlik hakkı garantisi verdiğinden endişeli olduklarını dile getirdiler.

Filistin lideri Yaser Arafat'ın ABD Başkanı Bill Clinton'ın barış planının görüşmek üzere yaptığı çağrı üzerine, dokuz Arap ülkesinin dışişleri bakanı dün Mısır'ın başkenti Kahire'de biraraya geldi. Filistin'e destek vermek amacıyla düzenlenen ve dışişleri bakanlarının katıldığı Arap Birliği'nin Kahire'deki kapalı toplantısına, Filistin lideri Yaser Arafat'ın yanı sıra Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye, Bahreyn, Suudi Arabistan, Fas ve Tunus dışişleri bakanlarıyla Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecid katıldı.

Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir diplomata göre, Suriye Dışişleri Bakanı Faruk Şara, "Komitenin Filistin ayaklanmasının desteklenmesi için kurulduğu" gerekçesiyle, ABD'nin önerilerinin görüşülmesini reddetti. Yetkili, "Şu an için en iyi çözüm, beklemek ve Clinton'ın önerileri konusunda çekimser kalmaktır" dedi. Arafat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le sabahın erken saatlerinde yaptığı görüşmenin ardından dışişleri bakanlarına barış süreci ve Clinton'ın barış planıyla ilgili gelişmeleri aktardı. .

Arafat açıklama yapmadı

Toplantıya başkanlık eden Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, görüşmelerden sonra gazetecilere yaptığı açıklamasında, Lübnan'ın, Filistinli mültecileri daimi olarak yeniden yerleştirmelerine tamamen karşı çıktığını ve Filistinlilerin dönüş hakları olduğu konusunda ısrar ettiğini söyledi. Musa, "Bunun kutsal bir hak olduğuna inanıyoruz" dedi. Filistinlilerin görüşme masasına dönüp dönmeyeceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini belirten Musa, dışişleri bakanlarının, Filistinlilere Doğu Kudüs ve kentin Müslümanlar için kutsal yerleri üzerinde tam egemenlik hakkı garantisi verildiği konusunda endişeli olduklarını kaydetti. Musa, Arapların, Amerikalılardan daha aydınlatıcı bilgiler istediklerini ve toplantıdaki tartışmanın büyük bölümünü Kudüs ve mülteci sorununun oluşturduğunu sözlerine ekledi. Arafat ise toplantıdan sonra hiç bir açıklama yapmadı.

İsrail: Barış mucizeye bağlı

İsrail Dışişleri Bakanı Şolomo Ben-Ami ise, Filistin ile barış konusunda zamanın tükendiğini söyledi. Ben-Ami, İsveç'in başkenti Stockholm'den İsrail Radyosu'na telefonla verdiği demeçte, "Filistin yönetimi ABD planını kabul etse bile, Clinton görevden ayrılmadan önce barış anlaşması yapılması için mucize gerekiyor. Bu kısa sürede görüşmelerde sonuca ulaşmak, tamamen insan kapasitesini aşıyor" dedi. n KAHİRE

'ABD önerilerini reddedin'

HAMAS, Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarından Clinton'ın Ortadoğu barış önerilerini reddetmelerini istedi. Kahire'deki toplantıdan önce örgüt tarafından yapılan açıklamada, ABD önerilerinin Filistin haklarına ihanet ettiği belirtildi. Açıklamada, Araplardan ve İslam ülkelerinden, ABD önerilerini tamamıyla reddederek samimi ve açık bir tutum takınmaları istendi. Hamas, Filistin lideri Yaser Arafat'tan, "Tamamen siyonist olan ABD önerileri üzerindeki görüşmelerini sona erdirmesini" istedi.

CIA başkanlığında görüşme

FİLİSTİNLİ ve İsrailli yetkililerin, 7 Ocak Pazar günü Kahire'de CIA Başkanı George Tenet'in başkanlığındaki toplantıda biraraya geleceği bildirildi. Kimliğini açıklamayan Filistinli bir yetkili, AFP muhabirine, toplantıda, Filistin topraklarındaki şiddetin azaltılması yollarının ele alınacağını söyledi. Yetkili, Kahire toplantısının, ABD Başkanı Bill Clinton'ın geçen salı Beyaz Saray'da Yaser Arafat'la görüşmesinde sunduğu öneri uyarınca yapılacağını kaydetti. Toplantıya, istihbarat yetkililerinin katılacağı belirtildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...