YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Aftan yararlanmış


Şişli Emniyet Müdürlüğü'nü kana bulayan bombacı terörist Gültekin Koç'un hükümetin af yasasından yararlandığı ortaya çıktı. Koç'la ilgili arama kararının geçtiğimiz ay kaldırıldığı anlaşıldı.


Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü kana bulayan terörist Gültekin Koç'un dosyası üzerinde yapılan incelemeler ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. DGM'ce hapis cezasına çarptırılan Koç'un Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilkin veto ettiği, ancak daha sonra onaylamak durumunda kaldığı 'şartlı salıverilme' yasasından faydalandığı anlaşıldı. Koç'un, aldığı cezaya ilişkin karar TCK'nın 169. maddesinden kurulduğu için, 21 Aralık 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun'dan yararlandığı, bu kanun kapsamında da hakkındaki arama kaydının kaldırıldığı belirlendi. Bu arada Gültekin Koç'un eylemde dinamit lokumu kullanıldığı belirlendi. Dinamitin mandalla patlatıldığı sanılıyor. Ancak kesin sonuç için Koç'un üzerine sardığı dinamit lokumunun miktarı ve düzeneği ile ilgili araştırmalar sürüyor. Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3. sınıftan terk eden Gültekin Koç'un, 1996'da Kadıköy'deki 1 Mayıs olaylarına katıldığı için gözlem altına alındığı ve İstanbul DGM'ce "Yasadışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek" suçundan 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırıldığı için arandığı tespit edildi.

Binaya 6 kez girmiş

Bu arada bombacı teröristin daha önce Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bombasız olarak tam altı kez girdiği saptandı. Bombacının her seferinde emniyet müdürünün yakını olduğunu söyleyerek binaya girmeyi başardığı öğrenildi. Uzmanlar, tahrip gücünden yola çıkarak patlayıcının 2.5 kilogram ağırlığında olduğu tahminini yürütüyorlar. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden 1997'de pasaport alan Koç'un, Almanya'ya gidebilmek için konsolosluğa başvurduğu, ancak vize alamadığı için bu ülkeye gidemediği de ortaya çıktı. Bir polis yetkilisi, şehir bölgelerinde zaman zaman etkin silahlı eylemler yapan DHKP-C örgütünün ilk kez intihar eylemine giriştiğini belirterek, "Bu, örgütün gücünü kaybettiğini ve yavaş yavaş çırpınmaya başladığını gösteriyor" dedi. Aynı yetkili, Ecevit'in sözlerinin hatırlatılması üzerine "Düğmeye yurtdışından basılmış olabilir" diyerek DHKP-C Lideri Dursun Karataş'ı himaye eden yabancı gizli servisleri adres gösterdi.

İncelemeler sürüyor

Öte yandan müfettişler, Şişli Emniyet Müdürlüğü'nde incelemeler yapıyor. Müfettişlerin, olayı sıırasında binada görevli olan polislerin de bilgilerine başvurdukları öğrenildi. Tedavi altına alınan bekçi Hayati Balcı ile Sabahat Kısakol adlı vatandaşın, vücutlarına saplanan metal parçalarının ameliyatla çıkarıldığı öğrenildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

İnfaz reformu hazır
Cezaevlerinde açık görüş eşitsizliğine son veriliyor. Mahkumların yanısıra, siyasiler de artık açık görüş yapabilecek. Cezaevlerinde dürüst ve güvenilir kişiler görevlendirilecek.
Çağlar-Demirel A.Ş.
Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan kaçak işadamı Cavit Çağlar'a ait Nergis Grubu şirketlerinin tamamına Murat Demirel döneminde Egebank'tan kredi verildiği ortaya çıktı.
VURGUNA 'FON' KILIFI
İçi boşaltıldığı gerekçesiyle el konulan Sabah Grubu'na ait Etibank'tan, grup firmalarına kredi aktarılmasında Mevduat Sigorta Fonu'nun bile kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
400 bin sahte emekli var
Son dönemde, "SSK ve Bağ-Kur'dan 400 bin kişi haketmediği halde emekli aylığı alıyor" diyerek dikkatleri üzerine çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, sosyal güvenlik kurumlarındaki "yolsuzluk ekonomisi"nin hangi boyutlara ulaştığını Yeni Şafak'a anlattı.
Kaçaklar bir bir dökülmeye başladı Af Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte, güvenlik güçlerince yakalanamayan cezaları kesinleşmiş mahkumlar da birer birer teslim olmaya başladılar. Durumları Af Yasası'nın maddelerine uyan çok sayıda "kaçak" infaz savcılıklarına müracaat etmeye başladı. İşlemleri, ilgili mahkemelerin yazı işleri kalemlerinde en fazla yarım saat içinde tamamlanıp serbest bırakılan "kaçak"lar bu süre içinde adliye nezarethanelerinde yatıyorlar. Ankara Adliyesi'ne günlük ortalama bin "kaçak"ın müracaat ettiği bildirildi. Bu arada durumları Af Kanunu'na uymayan bazı kaçakların da "yanlışlıkla" teslim oldukları, bunların tutuklanarak cezaevine yollandıkları öğrenildi. Ankara Adliyesi'nde işlemi yürütmekle görevli üç infaz savcısı aralıksız nezaretteki mahkumların işlemleriyle ilgileniyorlar. "Kaçak"ların önümüzdeki 2 hafta daha yoğun olarak müracaat etmeleri bekleniyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...