YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Alım gücü sıfırlandı

Hükümet enflasyonu düşürmek için alım gücünü sıfırlayınca alım gücü düşen vatandaşlar ucuz olduğu için büyük marketlere yönelince bakkallar iflas etti

Memur Sendikaları Konfedarasyonu Genel Başkanı Fatih Uğurlu:
Hükümet de inanmıyor

Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Fatih Uğurlu, 2000 yılı enflasyon rakamlarının bir bayram havası içinde kamuoyuna açıklandığını belirterek, "Yatırım yok, işsizlik artıyor. Bu nasıl bayram? Tüm yük çalışanlara ve küçük esnafa yüklenmiş durumda. Hükümet yüzde 39 hedef koyuyor, vergilere yüzde 56 oranında zam yapıyor. Biz pazardaki enflasyona bakıyoruz" dedi.

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken
İflaslar hızlandı

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, 2000 yılı içinde sadece Ankarada 1.200 bakkalın işini devrettiğini açıklayarak, "Alım gücü sıfırlandı, hükümet acil önlem almalı" dedi. Palandöken, enflasyonun düşmesiyle birlikte alım gücünün de düştüğünü belirterek, küçük esnafın iflası ve devirlerinin hızlandığını ifade etti. İflasların onbinlerle ifade edilir hale geldiğini söyleyen Palandöken hükümetin artık küçük esnafı gündeme alması gerektiğini söyledi.

Hak-İş Konfedarasyonu Genel Başkanı Salim Uslu
Yıllık oran yüzde 51

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, açıklanan enflasyon rakamlarının, hedeflenenin yüzde 50 üzerinde olduğunu savunarak, "Umut pompalamakla enflasyon düşmüyor" dedi. 2000 yılında "çalışanların tüm fedakarlıklarına rağmen enflasyon hedefinin tutmadığını" ifade eden Uslu, ekonominin "müdahaleci bir anlayışla" durgunluğa itilerek, enflasyonun düşürülmeye çalışıldığını öne sürdü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi
Suda artış yüzde 102

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Süleyman Çelebi, yıllık enflasyon oranının yüzde 39'a düşmesine ilişkin, "Yoksulların enflasyonu, resmi enflasyonun çok üstündedir. Bunu başarı olarak görmek yanlıştır" dedi. Çelebi, şu görüşleri dile getirdi: "Bir yıllık fiyat değişimlerine bakıldığında musluk suyunun fiyatı yüzde 102 artmıştır. Görülmektedir ki, yoksulların enflasyonu resmi enflasyonun çok üstündedir".

Ulusal Demokrat Sendikalar Konfedarasyonu Başkanı Kamil Aydoğan
Enflasyon artacak

Uusal Demokrat Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Kamil Aydoğan, ortaya çıkan enflasyon rakamının gerceği yansıtmadığını vurguladı. Bu yılın enflasyonunun belirlenen rakamın üzerinde olacağını kaydeden Aydoğan, "2001 yılındaki enflasyon geçen yılın enflasyonundan yüksek çıkacak. İşveren ve bankacı kesimleri de enflasyonun yüksek çıkacağı beklentisi içinde. Toplumun hiçbir kesimi enflasyonun düştüğüne ve düşeceğine inanmıyor" dedi.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay
Vaadler tutulmadı

Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Resul Akay, memurların 2000'de hükümetten yüzde 3.3'lük alacağı bulunduğunu belirterek, bu alacağın ödenmesini beklediklerini bildirdi. Hükümetin memurları enflasyona ezdirmeme sözünü yerine getirmediğini savunan Akay, 1999'da yüzde 12.8'lik enflasyon kaybının Başbakan'ın taahhüdüne karşın hâlâ ödenmediğini söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Vergi iadesi alarmı
İşçi ve memurların vergi iadelerinde sahte ve geçersiz belge kullanma oranını yüzde 22,7'yi bulması maliyeyi harekete geçirdi. Geçen yıl 81 ilde 7 trilyonluk sahte belge yakalandı.
Demirbank sendromu
Bugün yılın ilk borçlanma ihalelerine çıkacak olan Hazine, bankaların Demirbank sendromu nedeniyle ihalelerin zorlu geçmesinden korkuyor
En düşük emekli aylığı 121 milyon
İşçi emeklilerinin Ocak ayı aylıkları belirlendi. En düşük işçi emekli aylığı 121 milyon 910 bin 29 lira, en yüksek işçi emekli aylığı ise 231 milyon 561 bin 234 lira oldu. 4447 sayılı sosyal güvenlik yasası uyarınca, DİE tarafından Aralık ayına ilişkin açıklanan yüzde 2.5 oranındaki Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) aylıklara yansıtılması sonucunda, en düşük işçi emekli aylığı 2 milyon 859 bin 25 liralık artışla 119 milyon 51 bin 4 liradan (4 milyon 690 bin lira tutarındaki sosyal yardım zammı dahil) 121 milyon 910 bin 29 liraya yükseldi. En yüksek işçi emekli aylığı ise, 5 milyon 533 bin 445 liralık artışla 226 milyon 27 bin 789 liradan (4 milyon 690 bin lira tutarındaki sosyal yardım zammı dahil) 231 milyon 561 bin 234 liraya çıktı.
Akaryakıta yüzde 1 zam
Akaryakıt ürünleri pompa satış fiyatlarına, dünden geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 1 oranında zam yapıldı. Ekonomik program çerçevesinde öngörülen gelir ve enflasyon hedeflerine ulaşılabilmesi için alınan önlemler kapsamında, akaryakıt ürünleri pompa fiyatlarının her ay, hedeflenen tüketici fiyatları (tüfe) oranında artırılması bekleniyor. Uygulama bir değişiklik olmazsa, her ayın 4íünde yürürlüğe girecek. Ayarlama sonrasında İstanbulíun Avrupa yakasında ise kurşunsuz benzinin fiyatı 603 bin liraya, süper benzin 604 bin liraya, normal benzin 578 bin 700 liraya yükseldi. Yeni ayarlama sonrası İzmiríde de, kurşunsuz benzinin pompa fiyatı 600 bin 200 liraya, süper benzinde 601 bin 300 liraya, normal benzinde ise 576 bin liraya çıktı. Ankara ise kurşunsuz benzinin fiyatı 601.500 liraya, super benzinin fiyatı 602.500 liraya, normal benzinin fiyatı da 577.200 liraya yükseldi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...