YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Saddam öldü mü?

SADDAM Hüseyin'in kalp krizi geçirdiği haberlerinden sonra dün de öldüğü haberi yayıldı. Irak televizyonu, Saddam'ın önceki gün katıldığı iddia edilen toplantı görüntülerini sık sık yayınlamaya başladı. Ancak Arap basını görüntülerin eski olduğunu iddia etti.

MUHALİF kaynaklar, Kübalı, Lüksemburglu ve Fransız doktorların kontrolündeki Irak liderinin kurtarılamadığını, Bağdat'ta olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını ve Saddam'ın oğlu Uday'ın iktidara geçmeye hazırllandığını iddia etti. Bağdat yönetimi ise iddiaları 'saçmalık' olarak değerlendirdi.

Irak lideri Saddam Hüseyin'in felç olduğu ve kalp krizi geçirdiği söylentilerinden sonra şimdi de Iraklı muhalif partiler tarafından Saddam'ın öldüğünün iddia edilmesi ortalığı karıştırdı.

Muhaliflerin bu söylentilerine karşılık, Irak Devlet Televizyonu önceki gün Saddam Hüseyin'in çalışma odasında bir toplantı yaptığı haberini yayınladı ve haberle ilgili bir resim yayınladı.

Ancak, görüntü her saatte bir verilmesi ve görüntünün bir ay önce verilen görüntülerle aynı olması Arap basınının dikkatini çekti. El Hayat'ta yayınlanan ve Şam, Amman ve Kahire büroları tarafından hazırlanan haberde, yayınlanan görüntülerin bir ay önce yapılan bir toplantıya ait olduğu iddia edildi.

İngiltere'de yayınlanan Metro gazetesi, Irak televizyonunun, Saddam Hüseyin'in kabine toplantısı yaparken yayınlanan görüntülerini Saddam'ın öldüğü yolundaki iddialara karşılık sürekli yayınlandığına dikkat çekti.

"Dün hayata gözlerini yumdu"

Suriye'de faaliyet gösteren muhalif Irak İslam Devrimi Baş Konseyi başkanı Muhammed Bakır el-Hakim tarafından dün yayınlanan haberde, 63 yaşındaki Irak Cumhurbaşkanı'nın geçtiğimiz pazar günü Bağdad'da düzenlenen askeri geçit törenin ardından kalp krizi geçirdiği, yoğun bakıma alındığı ve sonrada kendilerine ulaşan haberlere göre Saddam'ın öldüğü belirtildi.

Irak muhalif patilerinden Irak Vatan Partisi başkanı Mişa's el-Cebburi ise, uzun zamandan beri kanser hastası olan Saddam Hüseyin'in hastalığının beynine vurduğununu ve şu anda Kübalı, Lüksemburglu ve Fransalı doktorların denetiminde ölüm-kalım arasında mücadele verdiğini açıkladı. Cebburi, haberi Bağdat yönetimindeki bazı dostlarından aldığını söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan Irak Muhalefeti'nin sözcüsü Dr. Muvaffak Al Rubai, ağır bir kalp krizi geçiren Saddam Hüseyin'in dün hayata gözlerini yumduğunu iddia etti.

Bağdat'ta olağanüstü güvenlik önlemleri

Rubai, "Bağdat'ta olağanüstü bir takım şeylerin olduğu, alınan olağanüstü güvenlik önlemleri ve polis sayısındaki artıştan anlamak mümkün" derken, Saddam'ın oğlu Uday'ın iktidara geçme hazırlığında olduğunu ifade etti. Saddam'ın ölüm haberinin Mısır'da da duyulmasından sonra Mısır'daki Irak elçiliğine Mısırlı siyasiler tarafından başsağlığı telgrafları ve telefonları akını başladı.

Ancak Irak elçiliği, Saddam Hüseyin'in öldüğüne dair kendilerine Resmi bir açıklama gelmediğini haber vermesi üzerine, dikkatler yine Irak Başkanlık Sarayı'ndan gelecek habere yöneldi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Plan destek bulmadı
Kahire'de toplanan Arap dışişleri bakanları, Clinton'ın barış planının Kudüs'teki Müslümanlar için kutsal olan yerler üzerinde Filistinlilere tam egemenlik hakkı garantisi verdiğinden endişeli olduklarını dile getirdiler.
'Düşünce özgürlüğü hemen' AİHM'nin Türkiye'yi en fazla düşünce özgürlüğü ihlalinden mahkum etmesinden hareket eden Dışişleri Bakanlığı düşünce özgürlüğü ihlallerinin azaltılmasını istedi

Türkiye'nin AGSK atağı
Türkiye, NATO ülkeleri arasında sorun olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği ile ilgili tartışmada insiyatifi ele almaya başladı. ABD'deki yeni yönetimin Türkiye'den yana bir tavır içinde olacağını üstü kapalı olarak belirtmesinin, kimlik konusunda ısrarlı tutum içersine giren Fransa ve Almanya'yı da zorda bıraktığı belirtildi. Fransa ve Almanya'nın tutumlarına ilişkin raporu Başbakan Ecevit'e sunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in konu ile ilgili olarak hafta sonunda Genelkurmay yetkilileri ile bir toplantı yapacağı belirtildi. Türkiye'nin AGSK ile ilgili bir dayatmayı kabul etmeyeceğini belirten Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan da, "AB'nin bu tavrı yanlış ve dostluğa yaraşmayan bir tutumdur" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...