YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Düşünce özgürlüğü hemen'

AİHM'nin Türkiye'yi en fazla düşünce özgürlüğü ihlalinden mahkum etmesinden hareket eden Dışişleri Bakanlığı düşünce özgürlüğü ihlallerinin azaltılmasını istedi

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden en çok düşünce özgürlüğünü ihlal etmesi nedeniyle cezalandırılması Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. AİHM'deki savunmalar için avukat kadrosuna takviye yapan Dışişleri, yargı organlarına mektup yazarak, kararlarda AİHM'in kararlarının dikkate alınmasını istedi. Bakanlık, AİHM'in düşünce özgürlüğü konusunda esas aldığı kriterleri hatırlatarak, bunların dikkate alınmaması halinde Türkiye'nin tazminat ödeyeceği hatırlatıldı.

Dar yorumlanmalı

Dışişleri, Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere Adalet ve İçişleri bakanlıkları, Yargıtay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Adli Müşavirliği ve MGK Genel Sekreterliği'ne mektup yazarak, AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği kararların dikkate alınmasını istedi. Mektupta, "AİHM'ye göre genel olarak ifade özgürlüğünün, özel olarak da basın özgürlüğünün, nefret veya şiddet teşvik edilmediği sürece ceza tehdidi altında tutulması doğru değildir. İfadelerdeki tonun düşmanca olması şiddete teşvik olarak değerlendirilemez" denildi.

Türkiye'nin sicili bozuk

İnsan Hakları Mahkemesi'nden Türkiye aleyhine bugüne kadar açılan davalardan 45'i sonuçlandı. Türkiye, 45 davadan 13'ünde ifade özgürlüğü ihlali nedeniyle mahkum edildi. Türkiye, 7 kararda yaşam özgürlüğü ihlali, 6 kararda işkence, 4 kararda gözaltı süresinin uzunluğu, 6 kararda adil yargılama, 2 kararda parti kapatma, 3 kararda ev yakma, 2 kararda kamulaştırma ve 1 kararda da mülkiyet nedeniyle mahkum edildi. Düşüncesini açıkladığı için cezaya çarptırılan isimlerden Günay Arslan, İbrahim İncal, Hüseyin Karataş, yazar Haluk Gerger, Mehmet Selim Okçuoğlu, Selami İnce, sendikacı Münir Ceylan, Edip Polat, Ahmet Zeki Okçuoğlu Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ettirdi. Kamil Tekin Sürek ise ayrı ayrı açtığı davalarda düşünce özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi 4 defa tazminat ödemeye mahkum ettirdi. Türkiye'nin düşünce özğürlüğü ihlali nedeniyle 100 milyarı aşan tazminata mahkum edildiği tespit edildi. Türkiye aleyhine açılmış olan 70'den fazla dava daha bulunuyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...