Geleceğin Gözde Meslekleri...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Birinci İskenderun'dan

ÖSS'de İskenderun İstiklal Anadolu Lisesi'nden Mert Poyraz 229.621 puanla sayısal birincisi olurken, Burak Eskici eşit ağırlıklı puan türünde, Hüseyin Onay ise sözelde en yüksek puanı aldılar.

Öğrenci Seçme Sınavı sonuçları açıklandı. Sınavda sayısalda 229.621 puan alan İskenderun'dan Mert Poyraz birinci oldu. ÖSS'de hem ham puanlara göre, hem de yerleştirme puanlarına göre sayısal (SAY) puan türünde Mert Poyraz, sözel (SÖZ) puan türünde Hüseyin Onay, eşit ağırlıklı (EA) puan türünde de Burak Eskici en yüksek puanları aldılar. Sonuçlara göre, Mert Poyraz sayısal alanda 229.621, Hüseyin Onay sözel alanda 211.987, Burak Eskici eşit ağırlıklı alanda 212.556 puan aldı.

ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 1 milyon 418 bin 914 adaydan 1 milyon 26 bin 903'ü dört puan türünün en az birinden 105 ve daha fazla puan alarak sınavı kazandı. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker'in verdiği bilgiye göre, ÖSS'ye başvuran 1 milyon 473 bin 908 adaydan, 1 milyon 419 bin 127'si sınava girdi.

54 bin aday sınava girmedi

54 bin 781 aday ise sınava katılmadı. Sınava giren adaylardan 1 milyon 418 bin 914'ünün sınavı geçerli sayılırken, 213 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Sınavı geçersiz sayılan adaylardan 32'sinin sınav giriş ve kimlik belgesi olmadan sınava alındığı, 9'unun sınavda yerine başkasını soktuğu, 28'inin salonda kopya çektiği, 16'sının Diyarbakır'da radyo ile örgütlü kopya eylemine karıştığı ve 128'inin de sınav kurallarına uymadığı belirlendi.

9 bin aday sıfır puan aldı

Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 409 bin 535'inin ÖSS puanları hesaplanırken, 9 bin 319 adayın ise sayısal ve sözel ham puanlarının her ikisi de 0.5'in altında olduğundan ÖSS puanları hesaplanamadı. Böylece 9 bin 319 aday 0 puan almış oldu.

Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 418 bin 914 adaydan 1 milyon 26 bin 903'ü 4 puan türünün en az birinden 105 ve daha fazla puan alarak ÖSS'yi kazandı. Bu durumda, 2001 ÖSS'de sınavı geçerli sayılan adayların yüzde 72,4'ü başarılı oldu. ÖSS'yi 392 bin 11 aday (Yüzde 27,6) kazanamadı.

Yüzde 45'in yüzü gülecek

Sınavda, lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan 4 puan türünün en az birinden 120 ve daha fazla puanı alan aday sayısı ise 651 bin (yüzde 45,9) kişi olarak belirlendi.

458 lise birincisi kazanamadı

ÖSS'ye giren 6 bin 22 lise birincisinden 458'i sınavı kazanamadı. Bu yıl gerçekleştirilen ÖSS'ye 6 bin 22 lise birincisi katıldı. Sınav sonuçlarına göre, 458 lise birincisi sınavda başarılı olamadı. Lise birincilerinden 5 bin 564'ü 120 ve daha yüksek puan alarak başarı kazandı.

ÖSS'DE İLK ÜÇE KİMLER GİRDİ

SAYISAL

1) İskenderun istiklal Makzume Anadolu Lisesi'nden Mert Poyraz (229.621)
2) Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Tuğcan Aktaş (229.390)
3) Ankara Fen Lisesi'nden Fatih Hakan Köklü (228.927)

SÖZEL

1) İzmir Maltepe Askeri Lisesi'nden Hüseyin Onay (211.987)
2) Özel Fatih Fen Lisesi'nden Burak Eskici, Nizip Hüseyin Yalçın Çapan Lisesi'nden Kutalmış Gökalp İnce, Bursa Çınar Lisesi'nden Hakan Yılmaz (211.441)
3) Aydın Fen Lisesi'nden Görkem Çakıröz (211.245)

EŞİT AĞIRLIKLI

1) Özel Fatih Fen Lisesi'nden Burak Eskici (212.556)
2) Aydın Fen Lisesi'nden Didem Unat, Özel Mahmut Celal Ünal Fen Lisesi'nden Mehmet Uzun (212.205)
3) İskenderun istiklal Makzume Anadolu Lisesi'nden Mert Poyraz (212.159)

YABANCI DİL

Yabancı dil puan türünde ilk üç dereceyi birden fazla aday paylaştı. Yabancı dil ham puanlarına göre dereceye giren adaylar da şöyle:

Aydın Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mustafa Coşkun, Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi'nden Sebla Küçük, Gebze Neşet Yalçın Lisesi'nden (yabancı dil ağırlıklı lise) Burcu Sipahioğlu, Ordu Anadolu Lisesi'nden Semiha Topal (144.402)
Antalya Anadolu Lisesi'nden Elif Alagöz, Antalya Karatay Lisesi'nden Muhammet Göngör, Giresun Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nden Ergin Kaptan (144.217)
Tekirdağ Anadolu Lisesi'nden Deniz Demirtaş, Antalya Anadolu Lisesi'nden Betül Güren, Maltepe Küçükyalı Kadir Has Lisesi'nden Ayşegül Kurşun, Aydın Süleyman Demirel Anadolu Lisesi'nden Filiz Rızaoğlu, Bozüyük Mustafa Şeker Anadolu Lisesi'nden Faruk Saadet (144.170)

Yabancı dilde yerleştirme puanlarına göre adayların sıralaması ise şöyle:

Gebze Neşet Yalçın Lisesi'nden Burcu Sipahioğlu, Ordu Anadolu Lisesi'nden Semiha Topal (184.402),
Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi'nden Sebla Küçük (184.098)
Fatih Yedikule Lisesi'nden Emine Pınar Cen, Tekirdağ Anadolu Lisesi'nden İlknur Kanbur, Keşan Anadolu Lisesi'nden Seda Peker, İstanbul Özel Coşkun Lisesi'nden Safiye Ünal (183.707)

DERECE BEKLEMİYORDUK

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), hem 189,621 ham puanla, hem de 229,621 yerleştirme puanıyla Türkiye birincisi olan Mert Poyraz, ders çalışmayı fazla abartmadığını ve bu sonucu da beklemediğini belirterek, "Sisteme dayanarak ve zorlanarak çalışmanın kötü olacağına inanıyorum. İnsan içinden geldiği gibi çalışmalıdır" diye konuştu.

Garsonluk yapıyor

ÖSS Yabancı Dil ham puanda Türkiye birincilerinden Mustafa Coşkun, birinci olduğunu Bodrum'da garsonluk yaparken öğrendi. Sınavda 144,402 puan alan Coşkun, başarısında en büyük faktörün arkadaşlarının motive etmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sınav sonuçlarını aldığımda bu iş olacak galiba dedim. ODTÜ İngilizce Öğretmenliği'ni istiyordum. Puanım buna yetiyor. İsteğim gerçekleşti" dedi.

ÖSS sözel birincisi Hüseyin Onay da birincilik beklemediğini belirterek, "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde genetik tıp okumak istiyorum" diye konuştu.

Yabancı Dil Türkiye üçüncüsü olan Emine Pınar Cen ise böyle bir derecenin süpriz olduğunu kaydederek, "Tek tercihim, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü olacak. İş yaşamında yönetici olarak çalışmak istiyorum" şeklinde konuştu.

 
Hayal kırıklığı intihara itti
Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından, düşük puan aldıkları için üzülen Erzurumlu genç canına kıyarken, Kırşehirli genç kız da balkondan atlayarak ağır yaralandı. ÖSS'de düşük puan aldığını öğrenen Cumali Uzun (19), Yunus Emre Mahallesi'ndeki evinde kimsenin bulunmadığı sırada, tabancayla kendisini başından vurdu. Ağır yaralanan ve yakınları tarafından Aziziye Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Uzun, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yetkililer, Cumali Uzun'un ÖSS puanı yüzünden intihar ettiğini, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdiler. Kırşehir'in Medrese Maahallesi'nde oturan G. S. ise (18), ÖSS sonuçlarında beklediği puanı alamayınca bunalıma girdi. 5. kattaki evlerinin balkonundan atlayan G.S. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
ACABA KAZANDIM MI?
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte, öğrencileri tatlı bir heyecan sardı. Kazandıkları okulları öğrenmek isteyen öğrenciler, sabahın erken saatlerinden itibaren internet cafelere akın ettiler. İnternet cafelerde uzun kuyruklar oluşturan öğrenciler, büyük bir heyecanla bilgisayarların başına geçerek, hayatlarının bundan sonraki bölümünde eğitimlerini sürdürecekleri okulları öğrenebilmek için bilgisayar tuşlarına farklı bir heyecanla dokundular. Üniversiteye girmeye hak kazananlar sevinirken, kaybedenler ise üzüldü.
İnternetten tercih yapılabilecek
ÖSS'yi kazananlar, bu yıl ilk kez tercihleriyle ilgili listeyi internet yoluyla da ÖSYM'ye gönderebilecekler. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS sonuç belgelerinin yarından itibaren adayların adreslerine gönderileceğini belirterek, adayların yükseköğretim programları tercihlerini internet yoluyla da ÖSYM'ye bildirebileceklerini kaydetti. Dr. Toker'in verdiği bilgiye göre, öğrencilerin tercihlerini doğru yapmaları amacıyla internette iki sayfa hazırlandı. Adaylar, bu sayfaların birinde tercihlerini yapabilmek için gereksinme duydukları bilgileri elde ederken, diğer sayfayı da tercih sıralamalarını ÖSYM'ye göndermek için kullanacaklar. Tercihlerini internetle gönderen adayların, tercih formlarını ayrıca lise ve dengi okul müdürlüklerine teslim etme zorunlulukları bulunmuyor. Adaylar, tercihlerin internet yoluyla göndermek için "http:/osym.gov.tr" adresini kullanabilecekler.
Fen liselerinin başarı oranı % 99,3
Sınav sonuçlarına göre, en başarılı okullar yüzde 99,3 başarı oranı ile resmi fen liseleri oldu. Resmi fen liselerini yüzde 99,2 ile özel fen liseleri ve askeri liseler izledi. Sınava genel liselerden giren ile sınavı geçerli sayılan 658 bin 102 adaydan yüzde 79'u (521 bin 371) en az bir puan türünde 105 ve daha fazla puan alarak sınavı kazandı. Bu adaylardan 338 bin 732'si ise (yüzde 51,5) en az bir puan türünde 120 ve daha fazla puan aldı. Sınavda en başarılı iller Antalya, Aydın ve İzmir olarak sıralandı. En son sırada ise Şırnak, Ardahan ve Hakkari yer aldı.Sınav sonuçları adaylara bugünden itibaren postalanmaya başlanacak.
Akçakale 'Hac kapısı' olacak
Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ndeki Gümrük Kapısı'nın "Hac Çıkış Kapısı" olacağı bildirildi. Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek ve Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Akçakale Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Vali Dilek, bu yıl karayolu ile hac seyahatinin serbest bırakılacağını belirterek, Şanlıurfa'nın inanç turizmi yönünden büyük fonksiyonu ve aktivitesinin bulunduğunu söyledi. Dilek, Akçakale Gümrük Kapısı'nın "Hac Çıkış Kapısı" olarak belirlenmesi için Devlet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ifade ederek, "Karayolu ile hacca giden hacıların ilimize uğraması ve Akçakale'den çıkış yapması ile ilimizde turizm ve ekonomik açıdan büyük hareketlilik görülecektir" dedi. Dilek, gönderilen ödenek ile inşaata emaneten başlanacağını söyledi.

21 Temmuz 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED