Geleceğin Gözde Meslekleri...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Demir tavında dövülmedi

Kasım krizinden önce Cıngıllıoğlu Holding'e ait olan Demirbank'a 1,5 milyar dolar teklif eden İngiliz Bankası HSBC, şimdi Demirbank'ı fonun elinden bu miktarın yüzde 25'i karşılığında satın alıyor.

40 yıllık özel sektör bankası Demirbank, devlete güvenmesinin kurbanı oldu. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu TMSF, Demirbank'ın İngiliz HSBC Bank'a gittiğini resmen açıkladı. Kasım krizinden önce Cıngıllıoğlu Holding'e Demirbank için 1,5 milyar dolar teklif eden HSBC, şimdi bu miktarın yüzde 25'i karşılığında Demirbank'a sahip olacak.

Cıngıllıoğlu da, Türkiye'ye güvenip hazine kağıdı almasının bedelini çok ağır ödeyecek. Demirbank'tan esirgenen ve daha sonra diğer bankalara yapılan gönüllü takas eğer zamanında Demirbank için de yapılabilseydi, Türkiye'nin en modern bankalarından birisi, bugün eski sahiplerinin elinde kalacaktı. Cıngıllıoğlu, babasının öldüğü gün çektiği acıyı şimdi, babası tarafından kurulan bankanın başkasına haraç mezat verildiği gün ikinci kez yaşıyor.

Satış iki ay içinde

Demirbank tüzel kişiliği bilançosunun yaklaşık üçte birini almayı teklif eden İngiliz HSBC Bank, bankayı Türkiye'deki HSBC Bank A.Ş ile birleştirecek. Söz konusu yatırımcı kuruluş ile imzalanacak 'gizlilik taahhütnamesi' çerçevesinde başlanacak hisse satış ve devir sözleşmesi üzerindeki görüşmelerin iki ay içine tamamlanması hedefleniyor.

HSBC, yapılan açıklamaya göre, Demirbank'ın aktif ve pasiflerinin yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir bölümünü devralacak. Demirbank'ın HSBC Bank Türkiye ile birleşmesiyle 250 milyon dolarlık sermayesi ve yaklaşık 2,3 milyar dolarlık bilanço büyüklüğüyle yeni bir banka ortaya çıkacak. Satış işleminin 30 eylül'e kadar tamamlanması bekleniyor. HSBC Bank, el konulmadan önce de Demirbank'la ortaklık görüşmesi yapıyordu.

İtalyanlara verilmedi

Demirbank'ı İtalyan Uno Credito alsaydı senaryo daha farklı olacaktı. İtalyanlar kurumsal bankacılığa daha fazla ilgili ve bireysel taraf zaten Demirbank'in en onemli asseti. Şube sayısında azalma yine olacaktı ama istedikleri büyüklük her durumda 130-160 şubeydi. Personel sayısı da çok değişmeyecekti. Ayrıca üst yönetim dahil, işten çıkartmalar olmayacak, sadece yönetim kuruluna ve belki genel müdürlük makamına atama yapılacaktı. Satışta tercihi belirleyen en önemli faktör, bölgesel yatırımcı yerine, global büyük bir yatırımcının piyasaya girmesi oldu. Zaten IMF de HSBC'ye bu nedenle göz kırpıyordu.

HSBC Bank'ın yapısı

HSBC Bank plc, HSBC Holding plc.`nin yüzde 100 sahip olduğu bir yan kuruluşu. 79 ülkede 6.500 ofisi bulunan banka, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle 674 milyar dolar aktif büyüklükle dünyanın en büyük bankacılık ve finans kuruluşlarından biri. Türkiye`de faaliyet gösteren HSBC Bank A.Ş. ise, 2000 yılı sonu itibariyle 727 trilyon 913 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip bulunuyor. 1990 yılında kurulan banka, 7 şubesi, yurtdışında bir mali iştiraki ve 110 personel ile hizmet veriyor.

HSBC BANK NE YAPACAK?

  • HSBC, Demirbank'ın iştiraklerini istemediği için Hollanda'daki Demir-Halk Bank, Demirbank Romanya, Kazakistan, Kırgızistan muhtemelen fon tarafindan HSBC dışında bir alıcıya satılacak.

  • Demirbank'ın ismi HSBC olacak.

  • Banka'nın 200 olan sube sayısı 80-90, 4000 personel de 1800 e düşürülecek...

  • Kurumsal bankacılıktan vazgecilecek.

  • Bireysel bankacılık devam edecek. Özellikle kredi kartı ,internet bankacılığı ve bireysel şubeler önemli olacak.

  • Hazine bonosu gibi işlemlerde pasif pozisyona gidilecek. Yani piyasalarin efsane oyuncusu, piyasadan tümüyle çekilmiş olacak.

  • HSBC, büyük bireysel müşterilere bankacılık hizmeti sunacak.

  • Bankanın yönetimine yabancı atamalar yapılacak ve en tepe noktaya yabancı bir "country manager" gelecek...

  •  
    Ücretliye 3 kilo kıyma parası
    Asgari ücret 14 milyon 862 bin liralık artışla net 122 milyon lira oldu. 100 doların altında belirlenen yeni asgari ücret ile ancak 3 kilo kıyma alınır.
    Güven sorgusu
    Piyasaların hükümete olan güvensizliğinden endişe eden IMF şefi Juha Kahkonen, dövizde yaşanan dalgalanmayı mercek altına aldı.
    Yabancılar Tüpraş topluyor
    Yabancılar, Haziran'da net 11 milyon dolarlık satış yaptı. En fazla net alım, 15,4 milyon dolar ile Tüpraş'da oldu.
    Endeks kâra takıldı
    Borsada endeks günü yüzde 0.32 kayıpla 9.684 kapattı. Dolar ise 1 milyon 300 binin altına kadar indi.
    Benzine yüzde 1,4 zam
    Akaryakıt ürünlerine zam geldi. Benzine yüzde 1,4, gazyağına ise yüzde 3,33 oranında zam yapıldı. Dünden geçerli olmak üzere gerçekleştirilen düzenlemeyle, İstanbul'un Avrupa yakasında kurşunsuz benzin 1 milyon 68 bin liradan 1 milyon 83 bin liraya, süper benzin 1 milyon 69 bin liradan 1 milyon 85 bin liraya, normal benzin ise 1 milyon 23 bin liradan 1 milyon 38 bin liraya, gazyağı litre fiyatı ise 812 bin liradan 839 bin liraya yükseldi.
    Kontör ücreti indirildi
    Sabit telefon kontör ücretlerinde indirim yapıldı. Türk Telekom`dan yapılan açıklamada, sabit telefonlardan alınan KDV oranının yüzde 26`dan yüzde 18`e düşürülmesi üzerine, bunun tarifelere yansıtılarak kontör ücretlerinde indirime gidildiği bildirildi. 42 bin 800 lira olan kontör ücretinin, Temmuz 2001 tahakkuk dönemi için 40 bin 100 liraya indirildiği belirtilen açıklamada, Ağustos ayı tahakkuk dönemi için ise 3.1 olan Temmuz ayı TÜFE artışı dikkate alınarak kontör ücretinin 41 bin 300 lira olarak tespit edildiği kaydedildi.
    21 Temmuz 2001
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED