T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Kadınlar bu kez
seçimin önünde

Bugüne kadar siyasetin hep arkasında duran ve seçimlerde erkekleri siyasete taşıyan Kadın Kolları bu seçimlerde "biz de varız" diyorlar. Bu yıl ilk kez AK Parti, DYP, CHP, BBP seçimlere İstanbul Kadın Kolları Başkanlarını da sokuyorlar.

Bugüne kadar siyasetin hep arkasında duran ve seçimlerde erkekleri siyasete taşıyan Kadın Kolları bu seçimlerde "biz de varız" diyorlar. Bu yıl ilk kez AK Parti, DYP, CHP, BBP seçimlere İstanbul Kadın Kolları Başkanlarını da sokuyorlar. Kadın Kolları Teşkilatı olmayan LDP, İstanbul İl Başkanı Dilek Salihoğlu'nu aday adayı gösterirken, DSP de Yönetim Kurulu üyesi Dilşat Suer'i milletvekili aday adayı olarak gösterdi. Artık kadınlarında siyasette ön planda olması gerektiğini söyleyen Kadın Kolları Başkanları ise siyasette kadını öne çıkarmak ve mecliste kadın hakları ile kadın kolları teşikilatıyla ilgili değişiklikler yapmayı hedeflediklerini dile getirdiler.

Seçimlerde AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Canan Kalsın, DYP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Selatin Erihan, CHP Genel Kadın Kolları Başkanı Güldal Okutucu ve İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Zuhal Özen, BBP'den ise İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Şebnem Güler Karaca milletvekili aday adayı olduklarını açıkladılar.

CHP'den iki kadın kolu başkanı aday adayı

CHP'den bu yıl seçimlere hem partinin Genel Kadın Kolları Başkanı Güldal Okutucu, hem de İstanbul Kadın Kolları Başkanı Zuhal Özen milletvekili aday adayı oldu.

Daha önce partilerinden hiç bir kadın kolları başkanının milletvekili adayı olarak gösterilmediğini ifade eden Özen, seçimlere girmekten memnun olduğunu belirtiyor. 1980 Anayasası ile partilerin kadın kollarından verilen hakların geri alındığını ifade eden Özen, meclise girdikten sonra önce partilerin kadın kollarıyla ilgili gerekli yasal değişikliklerin yapılması için çaba sarfedeceklerini dile getirdi.

Kadınlar Meclis'te çoğunluk oluşturacak

"Açlık ve sefaleti ortadan kaldırmak için yola çıktık" diyen Özen, aynı zamanda kadın hakları için mücadele vereceklerini ifade etti. Ancak bu yıl CHP'nin büyük bir atılım yaparak tabanında genişlemeye gittiklerini söyleyen Özen, "Bu yüzden seçimlere çok sayıda iş, bilim adamı ve sanatçı katıldı. Böyle olunca seçimlerde ön sıralarda yer alamayabilirim. Kadın olduğum için ön sıralara alınmam için bir ayrıcalık yapılacağını sanmıyorum. Ancak Genel Kadın Kolları Başkanımız ön sıralarda yer alacak. Bu yüzden aday adaylığı konusunda hala tereddütlüyüm" diye konuştu. DYP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Selatin Erihan ise partisine yıllarca verdiği hizmetin karşılığında şimdi İstanbul üçüncü bölgeden milletvekili adayı gösterildiğini belirterek bundan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

DYP'nin ilk kez kadın kolları başkanlarını milletvekili adayı gösterdiğini söyleyen Erihan, artık partisinin kadınlarla birlikte çağdaş Türkiye için yola çıkacağını söyledi. Erihan, DYP'nin yanında diğer partilerin de kadın kolları başkanlarını milletvekili adayı göstermelerinde sebebi, "artık partilerin mecliste daha çok kadın görmek istemelerinden" kaynaklandığını ifade etti.

İşin ehli olanlar ön plana çıkmalı

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Canan Kalsın, neden siyasete girdiğini şöyle ifade etti: "Kaybedecek bir anımız yok. Sorunlara çözüm üreten değil gerilimleri besleyen ve tüm siyaseti bu suni gerilimler üzerine yapanlardan olmamak adına siyasete girdik. Çözüm üretemeyen, herkese eşit mesafede olmayan, adil olamayan siyasete karşı adil siyaset için buradayız. Artık işin ehli olanların ön palana çıkması gerektiğini düşünüyorum." Kadın Kolları Yönetiminin aldığı ortak kararla tek aday olarak gösterildiğini söyleyen Kalsın, "Genel Başkanımız herkese aynı mesafede olduklarını, teşkilatın ve tabiiki Kadın Kolları'nın aldığı karara saygı duyduklarını söylediler" dedi.

  • AYŞE OLGUN İSTANBUL

  •  
    Voyager'lar 25 yıldır uzayda ilerliyor
    Mozart, Bach ve Chuck Berry'den mesajlar taşıyan NASA'nın ikiz uzay gemileri Voyager 1 ve Voyager 2, güneş sisteminin ucuna doğru ilerlemeye devam ederken, 25. yıllarına girdiler. Bilim adamları, 20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 1'in Jüpiter ve Satürn turunu 4 yılda tamamlamasını ve bazı bilgiler gönderdikten sonra ayrılmasını bekliyor. Voyager 2 ise 5 Eylül 1977 tarihinde gönderildiği yolculuğunda, ikiziyle benzer görevi olmasına karşın farklı bir rota izliyor. İnsan yapımı bir aracın sınırlarını ölçen her iki Voyager, henüz bilinen gezegenlerden uzak olmalarına karşın, yıldızlararası yolculukta ilerleyerek bilgi topluyor. 'Voyager'lara yerleştirilen altın disklerde, gezegenimizden çeşitli sesler, görüntüler ve Türkçe dahil çeşitli dillerde iyi dileklerin yanısıra eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve eski BM Genel Sekreteri Kurt Waldheim'dan yazılı mesajlar yer alıyor.
    Apartmanda inek besliyor
    Trabzon'un Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşayan Fatma Kocaman, kendisine ait 4 katlı apartmanın 1. ve 3. katında çok sayıda inek besliyor. Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Osman Terzi, Fatma Kocaman'ın 10 yıldır evinde inek beslediğini belirterek, "Kendisi mahallede boş bulduğu her yere gübre boşaltıyor. Koku ve gürültüden herkes şikayetçi. Geçen yıl kendisine bu işi artık bitirmesini söyledim, ama hala bir ilerleme olmadı" dedi.

    21 Ağustos 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED