T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Yılmaz ANAP'ı eritti

ANAP'tan dün ayrılan eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Mesut Yılmaz'ı sert bir dille eleştirdi. Yılmaz'ın partiyi sahiplenmediğini savunan Okuyan, Yılmaz'ın yönetim anlayışını da eleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan istifa eden ve Yılmaz'ın verdiği görevi de geri çeviren Yaşar Okuyan partisinden istifa etti. Okuyan istifadan sonra yaptığı açıklamada, Yılmaz'ı, "partiyi sahiplenmemek" ve "kötü yönetmekle" suçladı.

11 yıldır ANAP Genel Başakın Mesut Yılmaz'ın sağ kolu olarak çalışan Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan da ANAP'a veda etti. Seçimlere Yalova'dan bağımsız milletvekili olarak girmeyi düşenen Okuyan'ın istifası ANAP Genel Merkezi'nde ve milletvekilleri arasında şok etkisi yaptı.

Yılmaz'a ayrıl iması

Seçimden önce ANAP'ta ciddi bir yönetim değişikliğinin yaşanması gerektiğini belirten Okuyan, "Bu teklifi Sayın Yılmaz'a ilettik. Ancak görüyorum ki Yılmaz bu işin derdinde değil" dedi. Okuyan, ANAP'ın barajı aşıp aşmamasının o kadar önemli olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bir partinin inişleri çıkışları olabilir, ancak bir 'ruh'olması gerekiyor. Sayın Yılmaz'da partiyi sahiplenme görmedim, parti heyecanı kalmamış. Bir kazanım olacaksa makamdan fedakarlık yapılabilir. Şimdi ittifaklar gündemde ancak biz partide bir ittifak sağlayamamışız. Demezler mi adama sen kendi içinde ittifak sağlayamamışsın, partilerarası ittifakı nasıl sağlayacaksın?"

Yanlışta ısrar ediyor

ANAP lideri Yılmaz'la aralarındaki soğukluğun son 6-7 aydır devamlı arttığını belirten Okuyan, iş güvencesi yasa tasarısı görüşmelerinde sergilenen tutumun bardağı taşırdığını söyledi. Okuyan, "Sayın Yılmaz yanlışta ısrar ediyor. Yanlışta ısrarın suistimale dönüştüğü bir ortamda partide bulunmanın bir anlamı yok" dedi. Okuyan, Yılmaz'a yönelik eleştirileri ile kamuoyu gündeminde bulunan Erkan Mumcu ile birlikte hareket etmediklerini söyledi.

Mumcu: Ya kongre ya istifa

Öte yandan Erkan Mumcu, ANAP'ın hemen olağanüstü kongreye gitmesi gerektiğini söyledi. "Parti dağılma noktasında, buna bir çare bulmak zorundayız" diyen Mumcu, ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin son noktayı "Ya olağanüstü kongre ya istifa" diye koydu.

Yılmaz: Tercihlerinde serbestler

ANAP lideri Mesut Yılmaz ise, "Seçim zamanı, bütün arkadaşlar yollarını seçmekte serbest" dedi. Yılmaz, Danimarka dönüşü yaptığı açıklamasında, kimseyle bir sorunu olmadığını ancak, herkesin tercihte bulunabileceğini kaydetti.

ANAP'IN AĞIR TOPLARI GİTTİ

ANAP'ta son üç yıl içinde önemli isimler istifa etti. İlk istifa 4-5 Ağustos 2001 tarihinde gerçekleşen ANAP 7. Olağan Kongresi sonrası gerçekleşti. Adıyaman Milletvekili Mahmut Bozkurt partiden istifa etti. Son bir yılda da eski başbakan ve ANAP eski Genel Başkanı Yıldırım Akbulut, İbrahim Gürdal, Agah Oktay Güner, Ertuğrul Yalçınbayır, Burhan Kara, Ali Er, Mehmet Ali İrtemçelik, Sadettin Tantan, Süha Tanık, Enis Sülün, Rıfat Serdaroğlu, Eyüp Aşık, Murat Başesgioğlu ve son olarak Yaşar Okuyan istifa etti. Vehbi Dinçerler, Hüsnü Doğan, Namık Kemal Zeybek, Ali Talip Özdemir, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Halil Şıvgın, Oltan Sungurlu ve Hasan Korkmazcan da ANAP'tan ayrılan önemli isimler.

  • MUTLU ÇÖLGEÇEN ANKARA

    Yalova, Okuyan'a sahip çıkmadı

    ANAP Yalova İl Başkanı Özkan Tiryaki, partiden istifa eden Yaşar Okuyan ile hareket etmeyeceklerini belirterek, "İl Teşkilatı olarak istifa etmeyi düşünmüyoruz. Okuyan'a, siyasi yaşamında başarılar dileriz" dedi. Okuyan'ın istifa etmesinin ardından, ANAP Yalova İl Teşkilatı'nın da istifa edeceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Tiryaki, geçtiğimiz hafta Yalova'ya gelen Okuyan ile birlikte bazı temaslarda bulunduklarını belirterek, "Toplantıda, belediye başkanlarımız, partili meclis üyelerimiz ve kurmaylarımızla biraraya gelerek, değerlendirme yaptık. Ancak, son günlerde Yalova kamuoyunda, parti teşkilatı olarak topluca istifa edeceğimiz yönünde söylentiler çıkmıştı. Yalova İl Teşkilatı olarak istifa etmeyi düşünmüyoruz" dedi.

    Saygın: ANAP'ta devam edeceğim

    Devlet ve Turizm eski Bakanı, ANAP İzmir Milletvekili Işılay Saygın, birçok partiden teklif aldığını kaydederek, "ANAP'tan ayrılmayı düşünmüyorum" dedi. İzmir'de yaptığı toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Saygın, "AK Parti dahil, başka partilerden de teklifler geldi. ANAP'tan ayrılmayı düşünmüyorum, bu şahsiyetsizlik olur" dedi. Yaşar Okuyan'ın istifası ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de Saygın, "İsabet olmuş. İşçi ve işverene hiçbir katkısı olmadı zaten" dedi. İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın, işçiyi ve işvereni mağdur ettiğini öne süren Saygın, TBMM'nin bu yasayı değiştireceğini öne sürdü.

  •  
    İttifak umudu sürüyor
    Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, solda birlik çalışmalarına Ecevit'in de katkısı olacağı konusunda umutlu olduğunu kaydetti.
    Derviş'in yolu açık olsun
    YTP lideri Cem, Kemal Derviş'le dostluğunun sürdüğünü belirterek, "Siyasi tercihini yapmıştır. Yolu açık olsun" dedi.
    Meral işçiden aldığı maaşı Derviş mesaisine harcıyor
    Kemal Derviş'i gölgesi gibi takip eden Türk-İş Başkanı Meral'e, sendika ve çalışanlardan tepki geldi. Meral, "çelişkili" davranmakla suçlandı.
    Erbakan yeniden aktif siyasette
    Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmetin Erbakan yeniden aktif siyasete dönüyor.
    Rasmussen: Uygulamayı görelim
    Avrupa Birliği dönem başkanı Danimarka'nın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, TBMM'nin onayladığı AB'ye uyum yasalarıyla Türkiye'nin, Kopenhag kriterlerini yerine getirmekte olduğunu söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Rasmussen, dün sabah Kopenhag'da yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Reformlar dolayısıyla TBMM'yi ve Türk halkını kutlayan Rasmussen, reformların geçmesini "doğru yönde atılmış, çok pozitif bir gelişme" olarak nitelendirdi. Rasmussen, kabul edilen reformların süratle hayata geçirilmesini istedi.
    EBSO D'Hondt sistemini istedi
    Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 3 Kasım seçimlerinden önce TBMM Başkanlığı'na "siyasi partiler ve seçim sistemi" ile ilgili yeni kanun önerileri sundu. Önerilerde, siyasi partilere kapatma cezası uygulanmadan önce müeyyide uygulaması istenirken, seçimlerde "D'Hondt" sistemi savunuldu. Öneriler hakkında bilgi veren Oda Başkanı Salih Esen, "Siyasi partiye kapatma cezası uygulanmadan önce ihtar, devlet yardımından mahrum etme veya seçimlere katılma hakkını geçici olarak kaldırma cezası" verilmesi gerektiğini söyledi. EBSO ayrıca, seçim sistemi ile ilgili "Daraltılmış bölgeli tek turlu birleşik listeli nispi temsilin D'Hondt sistemi"nin hayata geçirilmesini savunurken, ülke düzeyindeki yüzde 10'luk barajın korunmasını istedi. EBSO, bu sistemle ittifakların tek turda sağlanabileceğine dikkat çekti.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 21 Ağustos 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED