T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Çocuklara diyet uygulanır mı?

Doğru beslenmenin temelleri çocuk yaşta atılıyor. Bu nedenle anne babalara çok önemli görevler düşüyor... Kısacası çocuklara da gerekli durumlarda diyet yaptırmak gerekiyor... Tabii bazı ayrıntıları gözden kaçırmadan...

Şişmanlık sadece yetişkinlerin sorunu değil. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar çocuklarda da kilo artışının çeşitli nedenlere bağlı olarak hızla arttığını ortaya çıkarmış. Pekçok anne baba da bu konuyla ilgili tam olarak bilinçlendirilmediğinden çocuklarını yanlış beslenmeye itiyor. Oysa özellikle çocuklukta alınan kiloları daha sonraki yıllarda vermek oldukça zor. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin temelinin atıldığı çocukluk yıllarında beslenme çok önemli...

Kilolu çocuklara nasıl bir diyet uygulanmalı?

Öncelikle annelerin çocuk beslenmesi konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çocuklara diyet uygulamak demek, çocuğun fiziksel özellikleri, ailenin beslenme alışkanlıkları da gözönüne alınarak sıkıcı olmayan bir beslenme programı oluşturmak anlamına geliyor. Ayrıca bu program oluşturulurken doğru yiyecekleri seçmek için bir uzmana danışmak da önemli.

Aşırı kilolar çocuklarda ne gibi problemler doğurur?

Özellikle çocukluk dönemindeki kilolar son derece zararlı. Çünkü bu dönemde alınan kilolarla yağ hücrelerinin sayısı artıyor. Bu durum da kalıcı kiloların temelinin atılmasına neden oluyor. Oysa belli bir yaştan sonra kilo alındığında yağ hücresi çoğalmıyor, genişliyor. Bu nedenle çocucukluktan beri kilolu olan kişilerin, kilo vermesi diğerlerine oranla daha zor. Ayrıca 12-13 yaşında olmasına rağmen kolesterolü ve yağı çok yüksek çıkan çocuklara da az da olsa rastlanabiliyor.

Çocukların ve bebeklerin beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Annelerin en çok yanıldığı nokta, bebeklerini emzirmeyi erken bırakmaları. Oysa bebeklere bir yaşına kadar anne sütü vermeye devam edilmeli. Bebekler emme anında enerji de sarfediyorlar.

Çocuklara diyet yaptırılmaz düşüncesi son derece yanlış. Çocukların sevdiği yiyeceklerden uzak kalmamaları için anne-babalar çocuklarına diyet yaptırmaktan kaçınıyor. Oysa çocuk yaşta kilo yapıcı gıdalardan bol miktarda yiyerek vücuda kilo eklemek doğru değil.

Sebze ve meyve çocukların beslenmesinde eksik edilmemeli. Ayrıca bu besinlerden yiyerek çocuklara örnek olunmalı.
Nil Şahin Gürhan (Beslenme ve Diyet Uzmanı)

Havuçlu ebegümeci

Malzemeler: 2-3 bağ ebegümeci, 1 adet soğan, 2-3 diş sarmısak, 2 adet havuç, ıslatıp şişirilmiş 1 kase ince bulgur, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, yarım bardak su, tuz, karabiber.

Yapılışı: Ebegümecinin sadece yapraklarını ayıklayıp yıkayalım. Küp şeklinde doğradığımız soğanı sıvı yağ ile biraz kavuralım. İnce doğranmış sarmısağı, havucu, tuzu ve karabiberi ekleyip kendi suları ile azıcık pişirelim. (5 dakika) Daha sonra bulgur, ebegümeci ve suyu ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirip yoğurt ile servis yapalım.


20 Ağustos 2002
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED