T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Kur'ân'da hayat buldum

Taliban'ın Afganistan'da yönetimde olduğu dönemde 11 gün boyunca Talinban tarafından esir alındıktan sonra serbest bırakılan İngiliz gazeteci Ridley İslam'ı niçin seçtiğini anlattı.

Kısaca bize dini özgeçmişinizi anlatabilir misiniz?

Protestant olarak büyüdüm. İngilitere'deki kiliselerde dini ilahi söyleyen korolarda yer aldım. Aynı zamanda İngiltere kuzeyinde bulunan köyümde pazar günleri öğretmenlik yaptım.

Taliban ile karşılaşmadan önce İslam ile ilgili bir bilgiye sahip miydinizi?

İslam hakkında kötü düşüncelere sahiptim. İslam hakkında söylenen tüm yalanlara, İslamın şiddet ve taassub dolu olduğunu, kadınlara zulüm yapıldığı gibi inandırılmıştım.

İslam dinini seçmenize ne sebep oldu?

Taliban yetkilileri bana İslamı anlattılar. Ben de onlara serbest kaldıktan sonra İslam üzerine araştırma yapacağımı uygun bulursam kabul edeceğimi ifade ettim. Serbest bırakıldıktan sonra Kur'an üzerine yaptığım araştırmalar beni etkiledi böylece islam'ı benimsedim.

İslamda en çok ilginizi çeken bir şeyi bulmanız gerekse, bu ne olurdu?

Beni en çok etkileyen şey Müslüman bacılarlar görüşmem oldu. İstisnasız ben onların hepsini zeki, ileri görüşlü, dokunaklı, motive sahibi, uluslararası ve politik meselelere vakıf buldum. Tabii ki, bu da az görünen ve duyulan Müslüman kadının utangaç, köşesine çekilen ve sıkılgan olduğuna dair hikayeleri yok ediyor.

Bize biraz Taliban'ın esiri olduğunuz dönemden bahsediniz?

ilk başta çok korkmuştum. Sadece en vahşi ve şeytan rejimi (bu sözler bana değil başkan Bush'a ait) tarafından tutuklanmakla kalmamıştım aynı şekilde onlar kadınlardan da nefret ediyorlardı! O gün batan güneşi hiçbir zaman görebileceğimi düşünmemiştim. Çoğu zaman kamçılanacağımı ya da idam edileceğimi düşündüm.

Kabil hapishanesinde iken bir seferinde sinirime hakim olamadım, beni tutuklayanlara, tükürdüm ve sövmeye başladım. Ben bunun onların kinini artıracağını düşünüyordum, aksine üzülmüş göründüler, benim misafirleri ve kardeşleri olduğumu söylediler. Celalabad'daki istihbarat bürosunda yapılan günlerce soruşturmadan sonra, bana Amerikan casusu olduğum düşünüldüğü bildirildi ve bu oldukça güven sarsıcıydı.

Her halükarda hapse tıkıldığım. Tepki göstermeme rağmen onlar bana karşı saygılı ve misafirperverce davrandılar.

Ben onların ülkelerine herhangi bir pasaport ya da vize almadan girdim, doğal olarak ben haksızdım ve kolayca suçlanıp hapise atılabilirdim. Dünyanın en vahşi ve şeytani rejiminin banan yaptığı muameleyi dünyanın en modern ve demokrat ülkesinin Guantanamo üssüdeki X-Ray hapishanelerinde bulunanan insanlardan tamamen farklılık arzediyordu.

TALİBAN'LA TEKRAR KARŞILAŞTIM

Eğer tekrar sizi yakalayan Taliban'la karşılaşırsanız onlara neler söylemek isterdiniz?

Onlarla tekrardan karşılaştım! Mayıs ayında 9 yaşındaki kızım Daisy'i yanıma alıp Afganistan'a gittim. Her tarafı dolaştık. Yemek yemek için Kabil'i saatlerce dolaştıktan sonra bir yere girdik, orada Taliban'dan el-Kaide'den bazı şahıslar gördüm. Beni yakalayanlardan bazılarını tanıdım ve korktum. Birisi bana yaklaştı, tercümanımla konuştu ve niçin Afganistan'a geldiğimizi sordu. O, benim onları tanıyıp tanımadığımı sordu, ben de eğer tanınmak istiyorlarsa evet aksi halde olayın beni ilgilendirmediğini söyledim. O, uzaklaşırken hepimiz tedirgindik birkaç dakika sonra döndü ve şöyle dedi: "Londra'ya döndükten sonra bizim hakkımızda söylediklerinizi beğendik. Doğruyu söylediğiniz için size teşekkür ederiz" dedi

İslam kadına büyük değer veriyor

Batı toplumuyla karşılaştırdığınız zaman, İslamda kadın hakları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kur'an-ı Kerim'i okurken araştırdığım ilk şey mülkiyet ve boşanma meselesiydi. Kur'an'a hayran kaldım. Ben bunu Hollywood boşanma avukatı tarafından yazılabileceğini düşündüm. Hakikatte, onlar ilhamlarını buradan alıyorlardı. Kadınların eğitim ve ruhanilik konusunda erkeklerle eşit olduğunu gördüğüm için memnun oldum ama Kur'an bizim çocuk doğurmak, emzirmek ve ay hali gibi ek yükümlülüklerimiz olduğunu tasdik eder. Ek bir çok işlevimiz olduğuna göre bizim insanların ihtişamlı modeli gibi düşünmek hoşuma gidiyor.

İslam alemine söylemek istediğiniz bir mesaj var mı?

11 Eylül İslam aleminde olabilecek en iyi ve en kötü olay. Biliyorum bu olay, bir çok bacı ve kardeşin güvenini sarstı.

Ancak savunduğunuz şeyi bilin onunla gurur duyun. Yöneticilere hoş ve şirin görünmek yılmayın, inancınızdan taviz vermeyin. Sahte peygamberlere karşı uyanık olun, özellikle koltuk peşinde olup sizin adınıza kendi menfaatleri için söz söyleyenlerden uzak durun. İslam'ın en önemli öğretisi sizinle Allah arasında bir aracının olmaması. Allah ile direkt bağlantı kurabiliyorsunuz. Aracılara ihtiyacınız yok. Kur'an size yeter. Herkesi sevgi ve saygılarla selamlıyorum.




29 Ağustos 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED