T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Saçınıza nem verin..

Yaz geldi, güneş pırıl pırıl. Ya saçlarınız? Kuru, yıpranmış, nemsiz ve mat mı? O halde saçınıza nem verin. Onu besleyin... Saç sorunlarınız bitmek bilmiyor. Kepek, yağlanma veya dökülme gibi başa çıkamadığınız sorunlarınız var. Peki bu sorunlara karşı ne tür önlemler almalı ve sağlıklı saçlara kavuşmak için neler yapılmalı?

Dermatologların verdiği bilgilere göre, yaz aylarında güneşin yaydığı yakıcı ultraviyole ışınları saçları olumsuz yönde etkiliyor. Kuruluk, yıpranma ve nem kaybına neden olan bu ışınların, deniz kumu ve tuzlu su ile birleşince saçın donuk ve mat görünmesine neden olduğunu belirten uzmanlar, bunun için özellikle boyalı saçlarda, yıpranmayı önleyen özel saç spreyleri kullanılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca tuzlu suyun ve kumun saçta uzun süre kalması zararlı olduğu için, denizden çıktıktan sonra yumuşak bir suyla saçların yıkanması gerektiğini belirtiliyor.

Üç temel saç sorunu

Saç dökülmesi: Sıkıntı, stres ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan saç dökülmelerinin ardından, dökülenlerin yerine daha ince ve cansız saç telleri çıkıyor. Saç dökülmelerini önlemek için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek, protein, mineral ve vitamin içeren besinleri almak gerekiyor. Özellikle aşırı katı diyetlerden kaçınmalı ve diyetlerinizi vitamin ile desteklenmeli.

Kepek: Yaz aylarında kepeklenmenin bir ölçüde azaldığı görülür. Kepeğin esas nedeni saç derisindeki yağ salgılarının fazla olmasıdır. Saç derisinin yenilenme hızının yavaş olmasından dolayı bu yağ salgıları saçta kepeklenmeye yol açar. Ayrıca bu yağ salgıları kepek dışında, kaşıntı, egzama ve mantara da neden olabilir.

Yağlanma: Hormonel etkenlerden dolayı, özellikle erkeklik hormonlarının fazlalığı sebebiyle oluşan yağlanmanın azaltılması için uygun şampuanlar kullanılmalı. Çok sert şampuanlar değil, daha çok soft şampuanlar tercih edilmeli.

Jöle, köpük, ya da sprey türü maddelerin saçta uzun süre kalması saça zarar vereceği gibi, saçların kirli ve bakımsız görünmesine neden olur. Bunun için jöleli ve spreyli saçların yatarken yıkanması daha uygundur.

Saçı her gün yıkamak dermatologlar ve cilt uzmanları tarafından tavsiye edilmiyor. Çünkü, saç her gün yıkandığında, derideki yağ hücreleri normalden fazla çalışmaya başlıyor.

Yaz aylarında saç derisindeki zararlı etkileri azaltmak için geliştirilmiş güneş bakım şampuanları ve nem maskeleri vardır. Saçınızı güneş bakım şampuanı ile yıkadıktan sonra kullanacağınız nem maskesi, saçınızdaki kuruluğu ve yıpranmayı önleyerek canlı, parlak bir görünüm sağlar.

Saçlarımız üzerinde zararlı etkiye sahip olan tek etken güneş değil. Aşırı saç bakımları, sık fön çekimi ve sık sık saçları boyatmak ile röfle ve perma da saçları yıpratan, cansız ve sağlıksız olmalarına neden olan diğer etkenlerden bazıları.

Dermatologların önerilerine kulak vermek en doğrusu, saçlar her kadın için önemlidir değil mi?


26 Ağustos 2002
Pazartesi
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED