T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Keşke mevlüt okutsaydım

Şair, oyuncu ve sinemacı Orhan Murat Arıburnu adına düzenlenen ve bu yıl 13. kez verilecek olan Arıburnu Ödülleri'nin organizatörü Hüseyin Alemdar, sanat çevrelerinin kayıtsızlığından yakınıyor: "Bugünkü aklım olsaydı, yılda bir kez mevlüt okuturdum."

Şair, oyuncu ve yönetmen Orhan Murat Arıburnu'nun anısına her yıl düzenlenen ve bu yıl 13. kez verilecek olan Arıburnu Ödülleri'nin organizatörürü Hüseyin Alemdar, ödüllerin bazı sanat çevrelerinde dikkate alınmamasından yakındı. Kazanan kişiye itibar kazandıran bu ödüllerin gerekli ilgiyi görmemesine üzülen Alemdar "Keşke bunun yerine yıl da bir kez mevlüt okutsaydım" dedi.

Ustaları unutuyoruz

1989 yılında ölen Orhan Murat Arıburnu ile son yıllarında tanışan Alemdar, ödül törenini 'Son dönemleri zorluklar içinde geçen bir yönetmen ve şaire bu benim küçük bir vefa duygumdur' diye özetliyor.

Türk şiirinde ve sinemasında kendi tarzını oluşturan Orhan Murut Arıburnu'na, Almanya'dan döndüğü son birkaç yılında yakın bir isim olan Hüseyin Alemdar ödül töreninin öyküsünü, 'Hüzünlü bir ölümün ardından birkaç kişinin elele verip, Arıburnu'nu yaşatmak' olarak değerlendiriyor. Sinematek'in ve Yazarlar Sendikasının kurucularından biri olan Arıburnu'nun, Türk sinemasına temel teşkil edecek işler yaptığını kaydeden Alemdar, Arıburnu'nun bugün birçok usta gibi unutulduğunu düşünüyor.

'Bugünkü aklım olsaydı...

Sahiplerini 13 yıldır bulan Arıburnu ödüllerinin oldukça zor şartlar altında düzenlendiğini söyleyen Hüseyin Alemdar, ödüller için kendisiyle birlikte yola çıkan bazı insanları yanında görememesinin kendisini olumsuz etkilediğini söyledi. Bu yıl Ekim ya da Kasım ayında verilecek ödüller öncesinde oldukça sıkıntılı günler geçirdiğini kaydeden Alemdar, "13 yıl sonra kendi kendime diyorum ki, bugünkü aklım olsaydı bunun yerine, senede bir kez mevlüt okuturdum" diye konuştu. Arıburnu ödülerinin alternatif bir ödül gibi durduğunu belirten Hüseyin Alemdar, daha önce ödül almış birçok ismin bugün alanlarında iyi yerlerde olduğunu kaydetti. Vaktiyle Arıburnu ödüllerini destekleyen ve birlikte yola çıktığı bazı isimlere kırgın olduğunu söyleyen Hüseyin Alemdar, Onur ödülü alan Kemal Özer ve Zeki Ökten'in ödüllerini almaya dahi gelmediklerini, bu yüzden de onur ödülünün kaldırıldığını söyledi. Ali Özgentürk ve Refik Durbaş gibi isimlerin de önceleri Arıburnu ödüllerini dikkate almadıklarını kaydeden Alemdar, ödüllerin rayına oturduğu sonraki yıllarda bu isimlerin olayın farkına ancak vardıklarını belirtti.

Hüseyin Alemdar bu olumsuzların yanında Nevzat Çelik, Atıf Yılmaz, Türkan Şoray, Berhan Şimşek, Tarık Akan gibi isimlerin her yıl ödüle omuz verdiklerini ifade etti.

Sinemaya emek veren isimler için bir televizyon projesi olduğunu söyleyen Alemdar, Yeşilçam filmlerinde görev almış ışıkçı, kameraman ve oyuncuları TRT'de yayınlanacak haftalık bir programda konuk etmeyi planladığını söyledi.

Bu projeyi önce TRT'ye götüreciğini söyleyen Alemdar, 'Nitelikli oyuncuların bir bir aramızdan ayrıldığı bu günlerde, en iyi yapılacak iş bu olur' diye konuştu.

4 dalda 9 ödül verilecek

Orhan Murat Arıburnu'nun anısına bu yıl 13. düzenlenen Arıburnu ödüllerinin seçici kurulunun, büyük oranda bir önceki yıl ödül alanlardan oluştuğunu kaydeden Hüseyin Alemdar, ödüllerin bu yıl dört dalda verileceğini açıkladı. Şiir kitabı ve yayımlanmamış şiir kitabı olarak iki dalda, uzun metrajlı filmde en iyi üç filmin yanı sıra, en iyi erkek, en iyi kadın oyuncular ile en iyi yönetmen olarak, kısa metrajlı filmde ise en iyi film dalında toplam 9 ödülün Ekim ya da Kasım ayında sahiplerini bulacağını söyleyen Alemdar, başvuruların 30 Eylül'e kadar kabul edileceğini söyledi.

Daha önceleri fotoğraf, hikaye gibi dallara da ödül verildiğini aktaran Alemdar, ödülün değerinin artırılması yolunda her yıl bazı ödüllere son verildiğini kaydetti.

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Define değerinde kıymetli bir eser
    Tarihin defterine geçirdiği çağ, arşiv raflarından alınıp gün ışığına çıkarıldı.
    Vampirle iki saatlik korkunç bir flört
    Üç yıl önce çizgi romandan sinemaya uyarlanan yarı insan yarı vampir Blade geri döndü.
    Kısa filmler için jüri belli
    39. Altın Portakal Film Festivali'nde 14-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 8. Altın Portakal Uluslararası Kısa Film-Video Yarışması'nın jürisi açıklandı. Ön jüri, yarışma için iki ayrı jüriyi belirledi. Büyük jüride, Taha Feyizli, Erkut Onart, Greta C. Holtz, Dirk Schaefer ve Andreas Treske yer alırken halk jürisine 5 kişi seçildi. 133 filmin başvurup 29 filmin finale kaldığı yarışmayı kazananlara 1'er milyar lira, Altın Portakal Heykeli ve Plaketi verilecek.
    Ensemble Guitart geliyor
    Ünlü Alman orkestra Ensemble Guitart İstanbul'a geliyor. 1996 Gitar Orkestraları yarışmasında birinci olan Guitart, İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü'nde konser verecek. Çağdaş şeflerden Helmut Oesterreich'in yöneteceği orkestra, Purcell, Vivaldi, Koshkin, Dyens, Ginestera ve Metheny'den eserler seslendirecek. Daha sonra ise Türkiye'nin ilk profesyonel gitar orkestrası olan Collegium Cithara İstanbul devam edecek. Tel: 0 212 2938373
    29 Ağustos 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED