T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Sol bölük pörçük'

Kendisini sosyal demokrat görenleri DSP'de birleşmeye çağıran Ecevit, "Bizi bölenlerle ve CHP ile biraraya gelemeyiz" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, kendilerini sosyal demokrat olarak görenlerin, öteden beri bölük pörçük olduğunu belirterek, "Bütün ulusal solcuları ve demokratik solun bilincine varanları, DSP'de birleşmeye çağırıyorum" dedi. Solda olağanüstü bir belirsizlik olduğunu belirten Ecevit, üstü kapalı olarak Yeni Türkiye Partisi'ni sert bir dille eleştirdi.

YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay'ın "Biz solcu değiliz", YTP lideri İsmail Cem'in de "Galiba sosyal demokratız" sözlerini anımsatan Ecevit, YTP'liler için "Kurdukları tabansız partilerde pusulasız kaldılar" dedi.

Tüm sol kesimlere kapıları kapatmadığını belirten Ecevit, "DSP'yi bölenlerle ve CHP ile bir araya gelemeyiz" dedi. Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Bina'da, "Ulusal solu özümseyen demokratik solculara çağrı" başlıklı bir konuşma yaptı. Birçok politikacı, hatta bazı partilerin bir uçtan bir uca gidip geldiklerini savunan Ecevit, "Birbirkaç hafta önce, ısrarla erken seçim isteyenlerden birçoğu şimdi erken seçimlerden kaçış yollarını arıyorlar. DSP'yi bölmek için siyasi tarihimizde eşi görülmemiş entrikaların tuzağına düşenler, kendilerini boşlukta buluyorlar. Tabansız partilerde pusulasız kaldılar" diye konuştu.

DSP'den medet umuyorlar

Ecevit, örgütünün "sapa sağlam durduğunu" kaydederek, DSP grubunun yarısının bu oyunlara geldiğini, sağcı partilerin birbirine düştüğünü, siyaset meydanının inanç sömürücüleri ve bölücülere kaldığını söyledi. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aylardır uyarılarda bulunuyorduk. Ama DSP'den başka hiçbir parti bu uyarılara kulak vermedi. Bu uyarılara kulaklarını tıkayanlar, şimdi paniğe kapıldılar. Siyaset alanının içinde ve dışında 'erken seçim' diye haykırıyorlar. Şimdi bunlar 4 Kasım'ı bir kâbus gibi görmeye başladılar. Paniğe kapılanlardan çoğu şimdi DSP'den medet umuyor, solu birleştirmemizi istiyorlar."

Solda en tutarlı parti

DSP dışındaki solun öteden beri "bölük pörçük" olduğunu belirten Ecevit, "İlkin, Halkçı Parti'yi, ardından SODEP'i kurdular, o yetmedi SHP'yi kurdular, o da yetmedi CHP'yi kurdular. Bir arada bölücüler ile işbirliği yaptılar. Yine bu kesimdekiler 19 yılda 9 genel başkan değiştirdiler. DSP ise kuruluşundan beri aynı çizgide tutarlılığını sürdürüyor" diye konuştu.

Güçbirliğine çağrı

Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulusal solun öncülüğünü de öteden beri bu hareket yapıyor. 3.5 yıldır koalisyon hükümetinin başında bulunan DSP, bu süre içinde büyük atılımlar gerçekleştirdi. Türkiye'nin 40 yıllık hastalıkları, DSP'nin önderliğinde tedavi edilmeye başladı. AB kapısı bu dönemde açıldı, bu dönemde laiklik güçlendi, bölücü terörün kuyusu kazıldı. Yolsuzlukların üstüne yüründü, sağlam bir demokrasi ve ekonominin temelleri atıldı. Köy kentler ile köylerin kalkınma dönemi başladı. Bütün ulusal solcuları ve demokratik solun bilincine varanları bilenleri DSP'de birleşmeye çağırıyorum."

Başbakan Ecevit, erken seçimin kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, "DSP'nin büyük olasılıkla yeniden birinci parti durumuna gelebileceğine güveniyorum" dedi.

  • HABER MERKEZİ

    Çağrı 'ulusal sol'u benimseyenler için

    Başbakan Ecevit, "Ulusal sol tanımına biraz açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi. "Ulusal sol tabirinin yadırganmasını yadırgıyorum. Çünkü, her ulus kendi haklarına sahip çıkmak zorundadır. Batı Avrupa'daki sosyal demokrat veya solcu partilerden hepsi aynı zamanda milliyetçilerdir. Milliyetçi olmak ayıp değildir." Ecevit, "Bazı kesimlere kapıyı kapattınız" sorusuna da, "Benim kapıyı kapattığım bütün sol kesim değil. Demokratik solu benimsemiş olan, özümsemiş olan çevrelere kapımız her zaman açık" cevabını verdi. Ecevit, Kemal Derviş'in ekonomik programına sahip çıkıp çıkmayacaklarının sorulması üzerine de, "Zaten şimdi de sahip çıkar durumdayız. Yani Sayın Kemal Derviş görevden ayrıldıktan sonra da biz o programa sahip çıkmaya devam ediyoruz" dedi. Ecevit, seçimlerin ertelenmesi konusunun Meclis'e gelmesinin ise zor olduğunu söyledi.



  • 29 Ağustos 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED