T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Dînî terminoloji'ye gazeteciler yabancı

Medyada sık sık İslam ve diğer dinlerle ilgili yapan gaflar yeni bir tartışma başlattı. Gazetecilere magazin dersi veriliyorsa dînî eğitim dersleri de neden verilmesin...

Medyada hemen her gün İslâm ve diğer dinlerle ilgili haber ve yorumlara rastlıyoruz. Ancak bu haber ve yorumlar gerçekte ne kadar doğru. İletişim Fakülteleri'nde magazinden çevreye, sanattan spora hemen her konuda eğitilen gazetecilere, dine ilişkin bilgi verilmiyor. Gazetecilere dini eğitim mi verilmeli, kuruluşlar bünyesinde ilahiyatçılar mı bulunmalı? İlahiyatçılar ve iletişimcilerin görüşleri şöyle.

Dînî eğitim şart

Medyadan aktarılan dini bilgilerin yetersiz olduğuna söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, "Din İşleri Yüksek Kurulu var. Bu kurula bile görüş sorulmuyor" dedi. Yılmaz, dini haberleri yapacak gazetecilerin eğitimden geçirilmeleri gerektiğini belirterek, "Medyada ilahiyatçı uzman bulundurulması zaruri hale gelmiştir" dedi. Diyanet İşleri eski Başkanlarından AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Tayyar Altıkulaç ise, olayı sadece basın mensupları sınırlamamak gerektiğini kaydederek, "Gazeteci arkadaşlarımızın bu konuda daha çok bilgiye ihtiyacı olduğundan şüphe yok" dedi.

Bilmemek marifet sayılıyor

Radikal gazetesi yazarı Nuray Mert, "Gazetecilerin din konusundaki bilgisizliklerinin eğitimsizlikten ziyade, dine karşı olumsuz ve kompleksli tavırlarından kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

Kurban ile Ramazan Bayramı'nı karıştıran türden hatalar yapılmasının bilgi eksikliğinin sonucu olduğunu belirten Mert, gaf yaptıran şeyin, bilmekten ziyade, "Dini konuları bilmemeyi marifet saymak" olduğuna işaret ediyor. İngilizce gibi statü sembolü olan şeylere gelince herkesin elinden gelen gayreti gösterdiğini kaydeden Mert, "Hal böyle olunca, dini bilginin doğrusunu telâffuz etmek bir tür gaf oluyor" şeklinde konuştu.

M. NURİ YILMAZ
Aktarılan bilgiler yetersiz. Medyada ilahiyatçı uzman zaruri hale geldi.

NURAY MERT
Buradaki asıl sorun bazılarının dînî konuları bilmemeyi marifet sayması.

TAYYAR ALTIKULAÇ
Basın mensubu arkadaşların dînî konuda çok bilgiye ihtiyaçları var.

GAZETECİ ADAYLARI NE DÜŞÜNÜYOR?

Ahmet Demircan
İnanç ve itikad ile ilgili düşünceler ve değerler tüm toplumlarda olduğu gibi bizim toplumumuzda da önemli. Ancak biz inanç ile ilgili bilgileri yeterince öğrenemiyoruz. Avrupa'da gazetecilik okuyan bir arkadaşım, dinler tarihi ve Hristiyanlık konusunda ders gördüklerini ifade etmişti. Gazeteci her konuda en azından genel kültüre sahip olmalıdır.

Binhan Urfalı
Okulda gazetecilikle ilgisini kuramadığımız bir çok ders görüyoruz. Benim hiçbir zaman ilgilenmeyi düşünmediğim bir alanda; Magazin Gazeteciliği ismiyle ders görüyoruz. Ancak din gibi sadece gazetecilikte değil, hayatın her alanında bir şekilde karşı karşıya kalacağımız bir konuda, genel kültür anlamında bile bilgimiz yok.

Cengiz Çoban
Başta kendi dinimiz olmak üzere tüm dinlere ilişkin bilgileri öğrenmek istiyoruz. Bir haber ödevi için Meryem Ana Kilisesi'ne gittiğimizde nasıl davranmamız ve kimden bilgi almamız gerektiğini bilmediğimiz için sıkıntı yaşamıştık. Aynı şekilde Sultanahmet Camii'ne gittiğimizde de zor durumda kalabiliriz.

Her yıl 5 bin gazeteci adayı mezun oluyor

Türkiye'deki 72 üniversiteden 23 tanesi İletişim Fakültesi'ne sahip. Bu fakültelere her yıl yaklaşık 6 bin gazeteci adayı kayıt yaptırıyor. Bu öğrencilerden en az 5 bini gazeteci sıfatıyla mezun oluyor. Bu sayıya güzel sanatlar fakültesi ve meslek yüksek okullarındaki iletişimle ilgili bölümleri eklediğimizde sayı iki katına çıkıyor. İletişim Fakülteleri'nde Psikoloji, İktisat, Hukuk, Felsefe ve Pazarlama ile ilgili derslerin yanısıra Sağlık, Ekonomi, Çevre ve Magazin Gazeteciliği adıyla dersler veriliyor.

  • RECEP YETER / İSTANBUL

  •  
    Lojmanların yarısı satılık
    Toplam 206 binin üzerinde lojman olmasına rağmen bunlardan satış dışı kalanlar çıkarıldığında, satılabilir lojman sayısı 100 binin altına iniyor.
    'Dokunulmazlığın kaldırılması yanlış'
    Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, CHP'nin "yasama dokunulmazlığının kaldırılması" isteğinin "popülist" bir yaklaşım olduğunu belirtti.
    27 yeni üniversite kuruluyor
    Hükümet, devlet üniversitelerinin sayısını 53'ten 70'e çıkaracak. Bazı büyük üniversiteler bölünecek.
    Emektarlar televole mağduru
    Yeşilçam filmlerinde yardımcı rollerde oynayan sinema sanatçıları unutulduklarını söyleyerek, "Yeşilçam oyuncularının yerini televole kültürünün üç beş güzel kızı aldı. Bizi dışladılar" diye sitemde bulunuyorlar.
    Sokak satıcılarından İMÇ'ye korsan satışı önleme önerisi
    Korsan cd ve kitap satıcıları "İMÇ cadı avına çıkacağı yerde çözüm üretsin. Bizden şikayetçi olanlar herkes için hayırlı olacak çözümler üretebilirler" diyerek çözüm üretelim çağrısında bulundular.
    TAEK'in toryum atağı
    Ağlayarak gitti
    Marmaris'te tanıştığı ve âşık olduğu Mehmet'le nişanlanan, ailesinin şikayetiyle de Türkiye ve İngiltere gündemine taşınan 14 yaşındaki Rachel dün gözyaşları arasında polis zoruyla babasına teslim edildi.
    HSYK Danıştay'a adil davranmıyor
    Tıp öğrencisinin devlete maliyeti 8.2 milyar lira
    Türkiye'de, devlete maliyeti en yüksek öğrencileri tıp fakültesinde öğrenim görenler oluşturuyor. Tıp fakültelerinde 8,2 milyar lira olan ortalama öğrenci maliyetinin 7 milyar 925 milyon lirasını devlet karşılıyor. Ortalama öğrenci maliyeti, 6 milyar 331 milyon lira olan yabancı diller yüksekokullarında, maliyetin 210 milyon lirasını öğrenci, 6 milyar 121 milyon lirasını ise devlet üstleniyor. Öğrenci maliyeti 4 milyar 522 milyon lira olan sivil havacılık yüksekokulu ve devlet konservatuvarlarında ise öğrenci katkıları 250 ve 310 milyon lira civarında.
    15 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED