T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Sıra Ankara kriterlerinde'

AK Parti lideri Erdoğan, "Bundan böyle Kopenhag kriterlerini Ankara kriterleri yapma yolunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Herşey Türkiye için" dedi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Kopenhag Zirvesi'nde, "çıtayı çok yükseğe koydukları için" çıkan kararın kendilerini tatmin etmediğini söyledi. Erdoğan, "Bundan böyle Kopenhag kriterlerini Ankara kriterleri yapma yolunda adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.

Kopenhag dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yapan Erdoğan, Kopenhag'daki kararın "istedikleri gibi hakkaniyetli bir karar olmadığını" ancak, "AB- Türkiye ilişkilerinin ortaklık anlamında bir sürece bağlandığını" söyledi. Millet için her şeyin en iyisini istemekle mükellef oldukları için çıtayı yüksek tuttuklarını vurgulayan Erdoğan, "Kararın beklentilerimizi tam karşılamamasının sebebi, milletimiz için çıtayı en yükseğe koymamızdandır. Çıtanın en yüksek noktasından bir alt basamakta bir karar çıkmıştır. Bizzat AB yetkilileri, bundan çok kısa zaman öncesine kadar böyle bir kararı akıllarından bile geçirmediklerini bize ifade etmişlerdir" dedi.

Hızımızı kesmeyeceğiz

Kararın, "milletin siyasi değişim, demokratikleşme ve çağdaşlaşma iradesine çok ciddi katkılar sağlayacak düzeyde ve nitelikte" olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bundan böyle de AB yolundaki çabalarımızı olanca hızıyla sürdüreceğiz. Bundan böyle Kopenhag kriterlerini Ankara kriterleri yapma yolunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Kopenhag kriterlerinde ifade bulan siyasi değerler, milletimizin yabancısı değildir. Bu değerler ithal değerler değildir. Herşe milletin selameti, devletin bekası, çocukların aydınlık geleceği ve Türkiye içindir."

Baykal'a teşekkür etti

AK Parti lideri Erdoğan, AB konusundaki çabaları için hükümete ve hükümete tam destek veren CHP lideri Baykal ile kendileriyle AB turuna katılan sivil toplum örgütlerine ve desteğini sürdüren millete teşekkür etti. Erdoğan, AB turu sırasında Türkiye'nin tezlerini kararlılıkla anlattıklarını, böylece "milletin dualarına mazhar oldukları gibi yabancı devlet başkanlarının da Türkiye'ye olan saygılarını arttırdıklarını" belirterek, "Milletimizin ve devletimizin hukukunu müdafaa etme imkanını bize bağışladığı için yüce Allah'a ne kadar hamdetsek azdır" dedi.

Erdoğan, "AB konusunda önceki hükümetlerin eksikleri var mıydı?" şeklindeki bir soruya, "Salon toplantılarıyla bu iş olmuyormuş" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Sonuçtan memnun musunuz?" sorusuna da, "Elhamdülillah" karşılığını verdi.

Türkiye adına söz vermem

Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmelerde Türkiye adına herhangi bir söz verip vermediğini soran gazeteciye de, "AK Parti Genel Başkanı olarak ancak siyasi parti genel başkanlarına söz veririm. Devlet politikasını şekillendirme veya devlet adına söz verme yetkisini kendimde bulmuyorum. Herhangi bir devlet yetkilisine de dolaştığım ülkelerde böyle bir söz vermiş değilim" karşılığını verdi.

AK Parti lideri Erdoğan, Bush ile görüşmesinde "referandum" sözünü etmediğini de belirterek, "olağanüstü hallerde parlamentoların, kamuoyunun ikna edilmesi yolunda referanduma gidilebileceğini" ifade ettiğini bildirdi.

 
Sezer: Reformlar sürecek
Baykal: Mücadeleye devam
'Evimizi düzeltip yeniden gideceğiz'
Polis, ifadeyi evde alacak
Çiller gözyaşlarıyla gitti
3 Kasım seçiminin ardından genel başkanlık görevini bırakacağını açıklayan Tansu Çiller, dün başlayan DYP kongresinde, 9,5 yıldır genel başkanı olduğu partisine veda etti.
AK Parti, 'Siyaset Akademisi' kurdu
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, siyasetçi yetiştirmeye yönelik eğitim programı düzenledi. Dersler Ocak'ta başlayacak.
Yalçınbayır: Ulusal program yenilenmeli Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Kopenhag Zirvesi'nde alınan kararların ardından Ulusal Program'ı yeniden gözden geçirme zorunluluğu doğduğunu belirterek, "Bizim, Ulusal Program'ı revize edip, siyasal kriterleri gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi. Yalçınbayır, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlediği eğitim toplantısının yapıldığı Uludağ Ağaoğlu My Resort Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yalçınbayır, bir soru üzerine, Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilmek için Ulusal Program'ı hazırlayarak, gerekli reformları gerçekleştirmeyi taahhüt ettiğini ve kurulan hükümetin de geçmiş dönemde ortaya konulan iradeye, daha ileri düzenlemeler yaparak güç kattığını ifade etti. Yalçınbayır, Erdoğan'ın, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için AB ülkelerinde yürüttüğü diplomaside, "sert" bir üslup kullanmasına yönelik eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti.
15 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED