T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Hukukun gereğini yaparım

Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, başbakanın atanmasında hukukun gereğini yerine getireceğini ifade etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nun gündemini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan oluşturdu. Cumhurbaşkanın milletvekili olamayan birisini başbakan atayamayacağını belirten Sezer, "Birisini siz tahmin edersiniz" dedi ve hukuğun gereğini yapacağını vurguladı. Sezer, "Hükümeti kurmak için kararı Cumhurbaşkanı mı vercek, yoksa bir partinin genel başkanı mı?" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, hükümeti kurma yetkisiyle ilgili olarak Sezer'in, "kendisiyle müzakere etmesi gerektiğini" belirtti. Erdoğan, "Şık olan, Cumhurbaşkanın davet etmesidir. Böyle bir gelişmeye hazır olması gerekir" dedi.

Herkes oyunu kullansın

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Çankaya Köşkü'nde verilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna siyaset, yargı, asker sanat ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Sezer, seçimler konusunda bir mesajı olmadığını belirterek, "Ben söyleyeceğimi söyledim. Herkes oyunu kullansın. Sonra şikayetçi olmasın " dedi.

Erdoğan: Şık olan davet etmesi

Sezer, hükümetin oluşması aşamasında Cumhurbaşkanın ortaya koyacağı tutumun teamüllerle belirleneceğini ifade ederek, Anayasada belirtildiği gibi başbakanın milletvekili olması gerektiğine dikkat çekti.

Sezer, "Atama konusunda Anayasaya göre milletvekili olmayan atanamaz. Milletvekili olmazsa gerisini siz tahmin edin" dedi. Sezer seçim sonuçlarıyla ilgili tahmin yürütmekten de kaçınarak, "Sizin tahmininiz neyse bizim tahminimiz de o" diye konuştu.

AK Parti lideri Erdoğan ise, "Şık olan benimle müzakere etmesidir. Demek ki, mesafe alınmış. Cumhurbaşkanının davet etmesi gerekir. Böyle bir geleneğe Cumhurbaşkanının hazır olması gerekir" dedi. "Oy pusulasında Erdoğan'ın isminin yer alması nedeniyle seçimlerin iptal edilebileceği" iddialarını ise Erdoğan, "Çok çirkin, aslı astarı olmayan, kafa bulandırmaya yönelik bir virüs" olarak değerlendirdi.

Erdoğan'ın sözlerinin anımsatılması üzerine ise Cumhurbaşkanı Sezer, "Ona Cumhurbaşkanı mı karar verecek, bir partinin genel başkanı mı?" diye konuştu.

Cumhuriyet devletin zirvesini biraraya getirdi

Cumhuriyetin 79. yıldönümü törenleri, devletin zirvesini de biraraya getirdi. Ankara'daki ilk tören Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasıyla başladı. Sezer daha sonra TBMM'ye geçti. Meclis Başkanı Ömer İzgi tarafından karşılanan Sezer tören kıtasını denetledikten sonra tebrikleri kabul etmek için tören salonuna geçti.

Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, DYP'nin lideri Tansu Çiller, SP lideri Recai Kutan, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Deniz Baykal'ın hazır bulunduğu törene, Brüksel'de bulunan ANAP lideri Mesut Yılmaz katılmadı. Tören öncesi Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Ecevit'in yanına giderek bir süre sohbet etti. Tören salonunda Kutan, Erdoğan ve Baykal yanyana geldiler. Baykal hem Kutan hem de Erdoğan'la kısa süreli sohbet etti. İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Cumhurbaşkanı Sezer tebrikleri kabul etti.

  • DUYGU GÜVENÇ ANKARA

  •  
    Başbakan adayımızı parti belirler
    AK Parti lideri Erdoğan, partisinin başbakan adayını kendisinin değil, seçimden sonra toplanacak olan MKYK'nın tespit edeceğini söyledi.
    Ekonomik krizlerin nedeni koalisyon
    Türkiye'nin 1990'dan sonra koalisyonlarla yönetildiğine dikkat çeken Tuncer, "O tarihten bu yana ekonominin sık sık bunalıma girdiği görülüyor" dedi.
    'Gücümüz olsaydı Apo'yu asardık'
    MHP lideri Bahçeli, Yozgat'ta, "Seçim meydanları ve televizyonlarda hain başını asmadığımızı sık sık tekrarlıyorlar. MHP, yeterli güce sahip olsaydı dediğini yapardı" diye konuştu.
    'AB şartlı tarih verebilir'
    KISA HABERLER
    CHP mitinginde pankart açan eylemciler serbest
    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Antalya'da önceki gün düzenlediği miting sırasında pankart açan 3 eylemci serbest bırakıldı. Önceki gün saat 16.00 sıralarında başlayan mitingde Deniz Baykal'ın konuşması sırasında meydandaki bir binanın tepesine çıkarak, "Emekçiyiz dediniz, ekmeğimizi aldınız" yazılı pankartı açan Tahir Yiğit, Osman Yılmaz ve Şaban Biyan isimli işçiler, polis tarafından gözaltına alınmışlardı. Antalya'nın CHP'li Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İtfaiye Daire Başkanlığı'nda görev yaparken 1 Mart'ta hizmetlerine ihtiyaç duyulmadığı için iş akitleri feshedilen işçiler, karakolda ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
    30 Ekim 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED