T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Cumhurbaşkanı ile polemiğe girmeyiz'

Erdoğan, yetkinin Sezer'de olduğunu, ancak başbakanlık görevinin, "güvenoyu alabilecek partinin seçtiği milletvekiline" verilmesi gerektiğini vurguladı.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, başbakanlık tartışmalarına Yozgat'ta cevap verdi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, hükümeti kurma görevini, "güvenoyu alabilecek partinin seçtiği milletvekiline" vermesi gerektiğini belirten Erdoğan, "kelimeleri dikkatli seçmenin" önemine dikkat çekti.

AK Parti lideri Erdoğan, dün seçim maratonunu Sivas, Kayseri, Yozgat ve Tokat'ta düzenlediği dört mitingle sürdürdü. Erdoğan, Yozgat mitinginde her kurum ve her kişinin görevinin Anayasa'da belirlendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Siyasi gerginliğin içinde olmayız, olmayacağız da. Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Cumhuriyet Resepsiyonu'nda gazetecilerin sorusuna karşılık söyledikleri var. Sayın Cumhurbaşkanı ile polemiğe girme niyetinde değiliz. Cumhurbaşkanı'nın ve bizim görev ve sorumluluklarımız Anayasa'da bellidir. Başbakan adaylığına Parlamento'daki milletvekillerinin hepsi girer. Anayasa'nın 109. maddesi 'Cumhurbaşkanı Parlamento içinden başbakan atar' diyor. Atadığımız kişi güvenoyu almayacaksa bunun anlamı var mı? Başbakan, güvenoyu alabilecek, en çok oyu alan partinin içinden atanır. Partimizin yetkili kurullarını toplar ve başbakan adayını belirleriz. 'Başbakan adayı' diyoruz, 'başbakan' demiyoruz. Dolayısıyla seçme kime aittir? En fazla oyu alan, yani güvenoyu alabilecek gücü elinde bulunduran partiye aittir. Atama, cumhurbaşkanının işi."

Medya konuyu saptırıyor

AK Parti'nin birinci parti olacağı görüldüğü için AK Parti'nin üzerinden spekülasyon yapıldığını ve medyanın konuyu sağa sola saptırdığını vurgulayan Erdoğan, "Bunu sağa sola saptırmaya kimsenin hakkı yok. Her kurum görevini bilir. Yapacak çok işimiz var. Bunu sağlıklı yürütmemiz lazım, kavga ve gürültüyle değil. Başbakanın Cumhurbaşkanı ile takıştığı dönemler yaşadık. Biz bunları yine yaşamak istemiyoruz. Onun için kelimeleri dikkatli seçmek zorundayız. Çünkü, devlet böyle bir yerdir" dedi.

Bunlarla mücadele verilmez

AK Parti'nin önünü kesmek için "Milletvekili olamayan bir genel başkanın başında olduğu partinin oyları tartışmalıdır" konusunun gündeme getirildiğine dikkati çeken Erdoğan, "Şimdi bunlar utanmadan bu tip propagandalarla acaba birkaç puan çalabilir miyiz düşüncesindeler. Olmaz böyle çirkinlik. Gücünüz varsa çıkarsınız yola, demokrasi yolunda bizimle koşarsınız. Bunlarla demokrasi, hak ve özgürlük, iş, aş, ekmek mücadelesi verilir mi? Bunlarla işsizliğe çare bulunur mu? Bunlarla eğitim hakkı engellenenler için mücadele verilir mi?" diye sordu.

40'ında ne yaptı ki 65'inde yapsın?

CHP lideri Deniz Baykal'ı da eleştiren Erdoğan, 1950 yılında "insan haklarına saygıdan uzak, açık oy gizli tasnif" anlayışının temsilcisi olan CHP'nin bu anlayışını hala sürdürdüğünü savundu.

Erdoğan, "Bugün de bir tezgahın içindeler. Alınları akmış. Önce mazinizi temizleyin. Biz 4,5 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hizmet verdik. Nasıl hizmet verdiğimizi, halkı nasıl kucakladığımızı İstanbullular çok iyi biliyor" diye konuştu. 1978'de Baykal'ın Enerji Bakanlığı döneminde halkın akaryakıt ve yağ kuyruklarında olduğunu hatırlatan Erdoğan, "40 yaşında işi başaramayan 65'inde nasıl başaracak? Samimi olalım. Aldatmayalım, aldanmayalım. Onlar bizi kuyruklarda inim inim inlettiler" dedi.

  • VELİ TOPRAK SİVAS - KAYSERİ - TOKAT - YOZGAT

  •  
    'Hak ve özgürlükleri sınırlamak işkencedir'
    Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kılıç, hak ve özgürlük sınırlamalarını "işkence" olarak niteledi.
    Sezer'den AB'ye güvence
    Cumhurbaşkanı Sezer, seçim sonuçlarının Türkiye'nin AB yolunu etkilemeyeceğini, AB üyelerine aktardığını açıkladı.
    'AB yolu cennet yolu değil'
    MHP lideri Bahçeli, "Avrupa'yı cennet yolculuğu olarak milletime sunmaya kimsenin hakkı yok. Bu oyunlara düşmeyelim" dedi.
    '20 yıldır yokuz, bizi de deneyin'
    CHP lideri Baykal, "Bütün partilere iktidar imkanı verdiniz. Şimdi bizi deneyin" dedi.
    Financial Times: Erdoğan başarılı bir antrenör gibi
    'Başbakan, güvenoyu alacak partiden atanır'
    Kısa Haberler
    'Erdoğan'a tedbir seçimi etkilemez'
    Yeni Şafak'a konuşan üst düzey bir YSK yetkilisi, "Bizim işimiz seçim, bunun dışında olap biten şeyler bizi ilgilendirmez" dedi. Yetkili, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nden AK Parti lideri Erdoğan aleyhine bir karar çıkması durumunda iki olasılık gündeme gelir. Birincisi, DEHAP kararımızda olduğu gibi hiçbir şey olmamış gibi seçim devam eder, ikincisi de TBMM toplanır ve yeni bir seçim kararı alarak oy pusulalarını yeniden bastırır. Bu ikinci olasılık bu aşamada hiç mümkün gözükmüyor. Çünkü şu ana kadar harcanan 45 trilyon lira çöpe atılmış olur ki, bu mümkün değil. Yani yüksek mahkemeden olası bir tedbir kararının çıkması seçimleri etkilemez." Tedbir kararının çıkması durumunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun YSK'ya başvuruda bulunabileceğine dikkat çeken yetkili, böyle bir durumda kurulun derhal toplanarak gelişen yeni duruma ilişkin bir karar vereceğini söyledi. Aynı yetkili, Erdoğan'ın oy pusulasında yeralmasıyla ilgili olarak, bunun bir sakıncasının olmadığını ifade etti.
  • EVİN GÖKTAŞ, ANKARA

  • 31 Ekim 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED