T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Kuyruk mahkûmları

Bankaların şube ve personel sayısının azaltılması, emekli kuyruklarının uzamasına yol açtı. Eleman yokluğundan Bayrampaşa'da bir müdür vezneye geçmek zorunda kaldı.

Avrupa Birliği'ne üyeliğin tartışıldığı bir dönemde, emeklilerin banka önlerinde oluşturduğu utanç kuyrukları, Türkiye'ye çağdışı bir görünüm vermeye devam ediyor. Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın 'emekli kuyruklarını sona erdireceğiz' vaadinin aksine, yaşları 60'ın üzerinde olan onbinlerce vatandaşın kuyruk çilesi her geçen gün daha da ağırlaşıyor. IMF'ye verilen tasarruf vaadleri nedeniyle banka şubelerinin ve çalışan personel sayısının azaltılması, kuyrukların daha da uzamasına yol açtı. Daha önceleri yoğun günlerde 8 kişi ile çalışan Halk Bankası Bayrampaşa Emekli Maaşı Ödeme Merkezi, şimdi Büro Müdürü dahil 3 kişiyle çalışmak zorunda kalınca, kuyrukta bekleyen vatandaşların da sayısı artmaya başladı. Maaş işlemleri için bir memur ayırabilen Müdür Ayhan Yıldırım, eleman olmadığı için kendisi de veznede duruyor.

ATM'ler çalışmıyor

Maaşlarını çekebilmek için kendilerine kredi kartı verildiğini belirten Tahsin Kahraman, ATM'nin bozuk olduğunu, çalıştığı zamanlarda da para olmadığını söyledi. Kahraman, "Eskiden 4 tane memur kayıt alıyordu, 2 kişi de vezneden paraları dağıtıyordu. Şimdi işler çok ağır gidiyor" dedi. Ali Topuz isimli vatandaş ise bir çokkişinin çok yaşlı ve hasta olduğunu hatırlatarak, "Yağmurda, güneşde, soğukta böyle sokak ortasında saatlerce bekletiyorlar. Yazık değil mi bu insanlara?" diye konuştu. Emekli Yahya Aner ise, kalabalıktaki karışıklık nedeniyle geçen ayki 276 milyon liralık maaşının kaybolduğunu söyledi.

'Ne yüzle oy isteyecekler!'

Emekli Yaşar Şahin ise maaşını erkenden alabilmek için sabah 5'te banka önüne geldiğini, ancak öğle saatlerine kadar kendisine sıra gelmediğini belirtti. Görevlilere itiraz ettiklerinde hakarete maruz kaldıklarını kayededen Şahin, "Yazın vatandaşın halini de Ankara'dakiler görsünler. 3 Kasım'da seçim yapılacak, ne yüzle oy isteyecekler bizden?! Bari seçim zamanında hatırlasınlar şu garibanların halini" diyerek tepkisini dile getirdi.

Ziraat Bankası Bayrampaşa Şubesi'nin önünde bekleyen çoğu bayanlardan oluşyan emekliler de, "Kimi göreve getirdiysek bize bunu layık gördüler. Bu seçimlerde oyumuzu boş kullanacağız" diye konuştular.

  • YILMAZ YILDIZ / İSTANBUL

  •  
    ABD, tekstili bölgeye almadı
    ABD'ye gümrüksüz mal ihracatının kapısı olan Nitelikli Sanayi Bölgesi projesinde tekstil sektörü yer almadı. Tekstil sektörü temsilcileri projenin bu haliyle bir yararı olmayacağını söylediler.
    Torpille ihale dönemi bitiyor
    İlk defa ihale alacak firmalar için, yasal düzenlemeler sıkılaştırılırken, katılma yönetmeliğinde mali sınırlamalar artırılıyor.
    45 ülkeye makarna
    Selva Gıda A.Ş. geçtiğimiz yıl 45 ülkeye toplam 3 bin 500 ton makarna ihraç ederek kendi alanında büyük bir başarıya imza attı.
    İMKB 150 bin yatırımcı kaybetti
    İMKB Başkanı Osman Birsen, ekonomik kriz nedeniyle borsanın yatırımcı kaybı sayısının 150 bine ulaştığını söyledi. Birsen, 2000 yılında 740 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleşen borsada bugünkü rakamların 250 milyon dolar'a gerilediğine işaret etti. Ekonomik gelişmlerin borsa üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen borsanın ekonomiye 22 milyar dolarlık doğrudan sermaye katkısında bulunduğunu belirtti ve günlük işlem hacmi gelişmeleriyle 3 milyar dolarlık ciroya ulaşıldığını söyledi. İMKB Başkanı, ekonomik programın ilk uygulamasının yapıldığı 2000 yılında günlük işlem hacminin 740 milyon $'lk borsa tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını da vurguladı.
    24 Eylül 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED