T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kızılay Irak hazırlığında

Dünya Irak müdahalesini tartışırken, Türkiye, ABD'nin Irak'a müdahale ihtimaline karşı tedbirler alıyor. Kızılhaç, Irak'a komşu ülkelerin kızılayları ile ekim ayında acil toplantı yapacak.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), ABD'nin Irak'a muhtemel operasyonuna hazırlık kapsamında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Irak'a komşu 7 ülkenin Kızılay ve Kızılhaç dernekleri ile acil toplantı yapacak. Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'a muhtemel operasyonuna hazırlık çerçevesinde, ICRC'nin, Irak'a komşu ülkelerin Kızılay ve Kızılhaç dernekleri ile ekim ayı başında acil bir toplantı yapmayı planladığını bildirdi. Gönen, hazırlıklar kapsamında neler yapılacağının toplantıda gündeme geleceğini ve karara bağlanacağını söyledi.

"Kızılay'ın, muhtemel bir operasyona karşı hazırlık yapıp yapmadıklarına" ilişkin ise Gönen, Türk Kızılay'ının her zaman afete hazır bir kurum olduğunu vurguladı. Özellikle şu anda hükümetten kendilerine bir talimat gelmedikçe böyle bir hazırlığı söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Ertan Gönen, hükümetten gelecek talimata göre, hareket edebilecek güç ve kuvvette olduklarını ifade etti. Hükümetin, Irak'a yapılacak herhangi bir müdahalenin getireceği sonuçları şu anda bilemeyeceğini dile getiren Gönen, ancak gelişen şartlara göre kendilerine veya diğer kurumlara verecekleri görev çerçevesi içinde hizmetlerin yapılacağını bildirdi.

13 TIR hazır da bekletiliyor

Kızılay'ın herhangi bir olağanüstü duruma karşı 13 TIR'ının hazır beklediğini, bu TIR'larda çadır, battaniye, kuru gıda ve tıbbi malzeme bulunduğunu söyleyen Gönen, "Biz, hükümetten talimatı aldıktan sonra anında çıkarız ve ertesi gün stoklarımızı istenilen düzeyde telafi ederiz" diye konuştu. Sınır'daki şehirlere, Elazığ ve Diyarbakır'daki depolardan sıcak bölgeye 5 saat içinde gıda ve yardım malzemesi sevkedilecek. Kızılay, muhtemel bir savaş sonrası yaşanabilecek mülteci akınına karşı bölgede çadır kentler kuracak.

GENERALLER BUSH'A KARŞI

ABD ordusunda en üst düzeyde görevli üç emekli general, Washington'un, Birleşmiş Milletler desteği olmadan Irak'a saldırmamasını istedi. Generaller, askeri harekatı destekleyen bir BM kararı olmadan Irak'a saldırmanın, müttefiklerden gelecek yardımı kısıtlayacağı, el-Kaide unsurlarını güçlendireceği ve ABD'nin uzun dönemli diplomatik ve ekonomik çıkarlarını zedeleyeceği uyarısında bulundu.

İtalya'dan Amerika'ya Irak konusunda destek

İtalya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Silvio Berlusconi, parlamentoda Irak konulu oturumda yaptığı konuşmada, "İtalya, ulusal çıkar olarak tarihi ittifakı ABD ile birliktedir" dedi. ABD'nin ve Başkanı Bush'un Irak ile ilgili endişelerini önemsememenin "imkansız" olduğunu ve "bu stratejik endişelere kimsenin sırtını dönüp umursamazlık edemeyeceğini" söyleyen Berlusconi, "Avrupalı ve İtalyan olarak alınyazımız ve yaşam biçimimiz Amerikalılarla bağlı" diye konuştu. 2. Dünya Savaşı'nda Amerika'nın Avrupa'yı Hitler'in Nazizminden kurtardığını kaydeden İtalya Başbakanı, "Saddam, Nazizm kadar tehlikelidir" dedi. İtalya Başbakanı, Irak rejiminin bölgesel ve küresel bir tehdit olduğunu söyledi.

 
Arafat, konserveyle besleniyor
6 gündür İsrail kuşatması altında bulunan Filistin lideri Yasir Arafat, yerde uyuyor, konserveyle besleniyor.
George Bush, terör listesini yine büyüttü
Talabani ve Barzani 'federasyon'da anlaştı
Hindistan'da komplo kokuları
Yarım milyon Ruandalı İslâmı seçti
Ruanda'da yarım milyon kişi İslamı seçti. 8,2 milyon nüfusa sahip olan Ruanda'da müslümanların sayısı 1,5 milyona ulaştı. Bazı büyük güçlerin çıkar hesaplarından dolayı 1994 yılında Ruanda'da Hutu ve Tutsi kabilelerinin kanlı çatışmalarına sahne olan ülkede, 1 milyon kişi kıyımdan geçirilmişti. Hutu ve Tutsi kabilelerinden yeni müslüman olanları çoğu, Ortodoks ve Katolik kiliselerinin etnik temizlikte büyük devletlerin çıkarlarına destekte rol aldıklarından dolayı kiliseye tepki olarak İslamı seçtiklerini belirttiler. İslamı seçen 37 yaşındaki John Bayer SugoHutu, batılıların kendilerine müslümanları terörist olarak tanıttıklarını ancak müslüman olduktan sonra müslümanların terörist değil bilakis hürriyet ve bağımsızlıkları için haklı bir mücadele verdiklerine tanıklık ettiğini söyledi. SugoHutu, İslamın Afrika'ya barış ve huzuru getirdiğini ancak batılı devletlerin ise buralara çıkarları için katliamdan başka bir şey getirmediğini belirtti. Bu arada, ABD eski Başkanı Bill Clinton, AIDS'e karşı savaşın amaçlandığı toplantı için dün sabah bir günlüğüne Ruanda'ya gitti.
26 Eylül 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED